avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... VA ROG,UN RASPUNS SI PENTRU MINE!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

VA ROG,UN RASPUNS SI PENTRU MINE!

sentinta civila nr.......din 10 septembrie 2007,in final,hotaraste:
majoreaza pensia de intrtinere lacare a fost obligat prin sentinta civilanr....din /2005 pentru minorul I D dela 700lei la 1100lei,incepand cu data introducerii actiunii:30.03.2006,pana la majoratul acestuia.
execurorie.
eu,tatal am facut apel,dar mi-a fost respins. deci,a ramas valabila pensia de 1100 lei h otarata de judecatorie, dela inceputul introducerii actiunii,30.03.2006.
eu am platit pensie incepand cu data de1 decembrie 2007 cate//4// 1100/luna si cand salariul mi-a permis,am mai sdat in plus,spre recuperare,inca 1800 lei(18 mil .lei vechi) . mai mult,sit. mea financiara nu mi-a permis.
VA INTREB:
din 30.03.2006 si pana la data actuala au trecut 3 ani si o luna :S-A prescris suma ce o mai aveam de dat ca diferenta dela 700 la 1100lei?mai ales ca in conditiile actuale sunt in proces de micsorare a pensiei si astept redactarea hotararii ,cererea fiind admisa de judecatorie,tinand cont de sit ec a tarii in care lucrez ,fiind dezastruoasa din cauza recesiunii iar salariul meu a scazut cu peste 55%, moneda nationala s-a devalorizat spectaculos aici.
multumesc mult pt efortul de a-mi raspunde si multumesc si celor ce mi-au facilitat intrarea pe acest forum al oamenilor de buna credinta. sabin
pensia de intretinere nu se prescrie...;) trebuie platita retroactiv pana la data la care intra in vigoare sentinta care se refera la micsorarea acesteia
din cele prezentate de dv. reiese:
1. 30.03.2006 - data introducerii actiunii de majorare
2. 10.09.2007 - sentinta de majorare de la 700 la 1100 lei
3. 01.12.2007 - ati inceput plata pensiei majorate
4. .................. - respingerea recursului la majorare depus de dv. (actiunile de majorare a pensiei de intretinere in favoarea minorului sunt supuse recursului, nu apelului); prin respungerea recursului, hotararea a devenit definitiva si irevocabila; aceasta reprezinta data de la care creditorul (copilul minor, prin reprezentantul sau legal) are la dispozitie trei ani pentru a recupera diferenta de 400 lei / luna din perioada 30.03.2006 - 01.12.2007, in situatia in care nu platiti de buna voie.

eu.ro.lex a scris:

pensia de intretinere nu se prescrie...;) trebuie platita retroactiv pana la data la care intra in vigoare sentinta care se refera la micsorarea acesteia

Puteti spune si unde scrie asta?
Eu stiam pana acum ca este o creanta obisnuita, care este prescriptibila potrivit dreptului comun in 3 ani...
Pentru ultimii 3 ani in care a existat o neplata a pensiei de intretinere , aceasta se poate plati retroactiv.

(acesta e termenul de presciptie aplicabil , cel de 3 ani ).

Daca fostul sot nu-si indeplineste benevol obligatia ce-i incumba , puteti depune o plangere penala la Pol/Parchet , avand ca obiect savarsirea infractiunii de abandon de familie.

Daca -si va indeplini obligatia , veti putea retrage plangerea , dispunandu-se incetarea urmaririi penale/ sau a procesului penal.(etapa judecatii , chiar in apel sau recurs.)

doamna consilier,
pensia de intretinere a fost platita lunar dupa cum urmeaza:
dupa divort sa platit pensie de 700 lei iar dupa hotararea de marire din10.09.2007 sa platit suma marita de 1100lei lunar . hotararea prevazand sa se plateasca 1100 lei dela data inaintarii actiunii ,30.03. 2006. diferenta de pensie din 30.03.2006 si 10.09.2007 nu am putut-o plati inegral pentru ca sit. familiala si sit finaciara a familiei mele nu mi-a permis ,lucrand in conditii deosebite,intro tara straina. am platit cand sit .mia permis ,lunar ,in plus cate o suma totalizand o diferenta totala de 1800lei

nu e vb de abandon Va rog sa-mi spuneti aceasta diferenta ce o mai am de platit pentru perioada dela 30.03.2006 si 10 09.2007 se prescrie sau nu?pentruca dela data introducerii actiunii de majorare ,30.03 2006 sunt 3 ani impliniti.
multumesc mult,Sabin.

Alte discuții în legătură

Prescriptia pentru neplata pensiei alimentare teo2304 teo2304 buna ziua, as vrea daca se poate informatii privind prescriptia pentru neplata pensiei alimentare Este cazul unei cunostinte care in timpul facultatii a avut ... (vezi toată discuția)
Chiar nu mai exista legi in tara asta? pentru pensie alimentara alynaa21 alynaa21 Am o fetita de 2 anii si de cateva zile citesc forumul acestui site si nu mai inteleg nimic.CHIAR NU MAI EXISTA LEGI IN TARA ASTA? Acum o luna de zile am faut ... (vezi toată discuția)
Sentinta judecatoreasca karmy karmy Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema. S-a dat o hotarare judecatoreacsa in data de 19 dec 2014 privind divortul meu, custodia, ... (vezi toată discuția)