avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... CHIAR NU MAI EXISTA LEGI IN TARA ASTA? pentru pensie ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

CHIAR NU MAI EXISTA LEGI IN TARA ASTA? pentru pensie alimentara

Am o fetita de 2 anii si de cateva zile citesc forumul acestui site si nu mai inteleg nimic.CHIAR NU MAI EXISTA LEGI IN TARA ASTA? Acum o luna de zile am faut o plangere penala impotriva fostului sot, "tata" nu poate fi numit nu mi-a platit nimic in 2 ani de zile dar cum am citit aici legea nu ii face nimic deoarece nu lucreaza legal,dar conduce masini luxoase...intrebarea mea este:Am o sansa sa pot sa il oblig pe fostul sot sa plateasca pensia alimentara??? MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: alynaa21 , utilizator 11:59, 1 Decembrie 2010
il puteti executa silit pt pensia restanta
Aveti sanse daca va consultati cu un avocat in demersurile pe care le efectuati.
Hotararea prin care a fost stabilita pensia in favoarea minorului poate fi executata silit daca tatal detine in proprietate un imobil sau bunuri mobile ( vad ca spuneti ca acesta conduce masini luxoase).
Apoi in varianta penala, adica in privinta plangerii penale pentru abandon de familie, simplul fapt ca tatal nu are un loc de munca nu este de natura a inlatura raspunderea penala, ci acesta trebuie sa probeze ca desi a facut toate eforturile pentru a-si gasi un loc de munca nu a reusit sau cu alte cuvinte sa probeze ca nu a existat "reaua - credinta" asa cum prevede textul de lege.
Si drept exemplu am sa va dau doua hotarari:
1.Cand reaua-credinta nu a existat din partea tatalui.
Abandon de familie. Existenta relei-credinţe
Secţia penală a Curţii supreme de justiţie
Decizie nr. 1798 din 04/04/2001

Neplata timp de peste 2 luni, în întregime, a pensiei de întreţinere pentru copiii minori, în situaţia în care cel obligat la întreţinere este şomer, mai are o persoană de întreţinut, a achitat o parte din pensie, iar unul dintre cei doi copii a fost cea mai mare parte din perioadă în îngrijirea sa exclusivă, nu se datorează relei-credinţe; în consecinţă, elementele constitutive ale infracţiunii de abandon de familie prevăzută în art. 305 alin. 1 lit. c C. pen. nu sunt întrunite într-un atare caz.
Judecătoria Constanţa, prin sentinţa penală nr. 1607 din 29 septembrie 2000, rămasă definitivă prin neapelare, a condamnat pe inculpatul I.I. pentru săvârşirea infracţiunii de abandon de familie prevăzută în art. 305 alin. 1 lit. c C. pen.
Instanţa a reţinut că, din ianuarie 1998 până în septembrie 1999, cu rea-credinţă, inculpatul nu a plătit pensia de întreţinere datorată celor doi copii minori ai săi.
Recursul în anulare declarat în cauză, cu motivarea că elementele constitutive ale infracţiunii de abandon de familie nu sunt întrunite, este fondat.
Din probele administrate rezultă că, din motive independente de voinţa sa, inculpatul nu a avut posibilitatea materială să-şi îndeplinească, la timp, obligaţia de întreţinere a celor doi copii.
În perioada menţionată el nu a fost încadrat în muncă, iar din ajutorul de şomaj, în sumă totală de 6.500.000 de lei, a trimis, pentru întreţinerea minorilor, suma de 1.250.000 de lei.
Din ajutorul de şomaj inculpatul a întreţinut şi pe mama sa, iar începând din 1 august 1998 unul dintre cei doi copii a locuit cu inculpatul şi a fost întreţinut exclusiv de acesta.
S-a mai dovedit că, după despărţirea de mama minorilor, inculpatul a cedat acesteia un teren în suprafaţă de 5000 de mp, pentru a o ajuta la întreţinerea copiilor.
Se constată, deci, că neîndeplinirea întocmai a obligaţiei de întreţinere a celor doi copii minori nu s-a datorat relei-credinţe a inculpatului, motiv pentru care recursul în anulare a fost admis, s-a casat sentinţa şi s-a dispus achitarea inculpatului în baza art. 11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 lit. d C. proc. pen.

2.Cand reaua- credinta a existat din partea mamei.
Abandon de familie - conţinutul infracţiunii si condiţia relei credinţe
Secţia penală a Curţii de apel Brasov
Decizie nr. 116/R din 09/04/1997

Recursul parchetului este fondat, soluţia de achitarea inculpatei C. E. pentru infracţiunea de abandon de familie prevăzută de art. 305 lit. c Cod penal, este într-adevăr greşită.
Potrivit art. 305 lit. c Cod penal, constituie infracţiunea de abandon de familie fapta comisă de persoana obligată judecătoreşte să contribuie la întreţinerea copiilor minori, de a nu-şi onora, cu rea-credinţă, timp de 2 luni această obligaţie.
Inculpata nu a plătit niciodată pensia de întreţinere stabilită pentru cei doi copii, ceea ce demonstrează reaua ei credinţă, întrucât bolile de care suferă nu sunt de natură a o împiedica să se încadreze în muncă şi, pe de altă parte, în speţă nu s-a demonstrat că în ciuda tuturor eforturilor, cea în cauză nu şi-a putut găsi un serviciu.
Pasivitatea în privinţa dobândirii legale a unor mijloace din care se pot acoperi obligaţiile de întreţinere faţă de copiii minori, nu poate fi considerată în afara relei-credinţe, decât strict în măsura în care se demonstrează convingător, că în pofida unor eforturi reale, dobândirea unui serviciu nu a fost cu putinţă, ceea ce în speţă nu s-a întâmplat.

Deci legi exista.
Ultima modificare: Duminică, 28 Noiembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Va multumesc pentru raspuns,eu stiu ca exista legi insa nu sunt aplicate,cineva mi-a spus ca acum politia unde am facut eu plangere penala sigur o sa ii dea neurmarirea inceperii penale.intrebarea mea este:la cine sa apelez sa se faca dreptate? in legatura sa solicit un avocat nu pot sa imi permit unul...la executor judecatoresc nu pot sa apelez deoarece fostul sot a avut grija sa nu aibe nimic pe numele lui..
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 August 2012
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri declarate eronat pt plata unei pensii alimentre mici ella2012 ella2012 buna, ca urmare a unei plangeri penale facuta la politie impotriva fostului sot pentru neplata pensie alimentare , acesta a dat declaratii eronate privind ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Blue_Sky Blue_Sky Prietenul meu are de paltit o pensie alimentara(copilul minor ptr care plateste pensie a ramas in grija mamei), data prin hotarare judecatoreasca definitiva si ... (vezi toată discuția)
Abandon de familie ... ralu_2008 ralu_2008 spuneti-mi, va rog, reaua credinta in cazul unui abandon de familie se intruneste numai daca cel obligat la plata sumei cu titlu de intretinere obtine venituri ... (vezi toată discuția)