avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1030 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dosar de pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dosar de pensie

Buna ziua,

Sotia mea a depus dosar de iesire la pensie anticipata in data de 02/12/2013, avand mentionat in carnetul de munca faptul ca "in perioada 24/01/1978 - 01/04/2001 a lucrat la locul de munca prevazut 75% grupa a-II-a, conform adr. MMPS 65 DA/1996 pct. 38 Ord.50/90, coroborat cu art. 3, Ord. 50/90, in total 23 (douazecisitrei) ani, 2 (doua) luni si 7 (sapte) zile." Am scris exact ca in carnetul de munca.
A primit decizia de pensionare iar la pct. H este mentionat faptul ca:
"PERIOADA 01/05/1981 - 01/04/2001 NU S-A VALORIFICAT IN GRUPA SUPERIOARA DE MUNCA DEOARECE ACTIVITATEA NU S-A DESFASURAT IN CONDITII GRELE, NOCIVE SAU PERICULOASE." fara nici o argumentare, conf. art. x din legea y, etc.
In perioada respectiva a lucrat in meseria de primitor-distribuitor materiale, intr-o "magazie", in sectie, neinchisa, nu la ghiseu.
A contestat continutul punctului H, a primit o alta decizie, unde la punctul H, nu mai era mentionat nimic, iar functionarii de la casa de pensii i-a mai gasit o luna de vechime (de unde?).
Va rog sa ne dati un sfat, pentru ce si cum sa facem in continuare, pentru ca nu putem renunta la 23 ani de grupa 75% (adica 17 ani 100%), doar pentru faptul ca anumiti functionari nu vor sa respecte legile care erau in vigoare la un anumit moment dat?
Ati putea sa ne spuneti cum si unde putem gasi aceasta adresa: MMPS, DA 65/1996?

Va multumesc si va doresc toate cele bune,
Ultima modificare: Duminică, 13 Aprilie 2014
gheorghe_manea, utilizator
Cel mai recent răspuns: gheorghe_manea , utilizator 09:58, 26 Aprilie 2014
Decizia primita de la casa teritoriala de pensii trebuie contestata la Comisia centrala de contestatii din cadrul Ministerului muncii. Contestatia se depune in termen (mentionat pe decizie) la Casa teritoriala de pensii, cu nr. de inregistrare/ data. O puteti trimite prin posta cu confirmare de primire.
Contestatia dvs. impreuna cu dosarul de pensionare se trimite de catre Casa teritoriala de pensii la Comisia centrala de contestatii, care ar trebui sa va dea raspuns in 45 de zile de la primirea contestatiei dvs. Acest lucru este de durata, cateva luni.
In functie de raspunsul comisiei puteti deschide actiune in instanta pentru a va primi drepturile care vi se cuvin.
Castigul in instanta sau raspunsul afirmativ din aprtea comisiei de contestatii, duce la primirea drepturilor de la data inscrierii la pensie, cu mentiunea ca acest fapt trebuie mentionat in hotararea instantei de judecata.
In instanta, pentru a se stabili legalitatea cererii dvs., trebuie sa solicitati instantei de judecata sa aprobe efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specialitatea protectia muncii.
Pentru instanta si expert vor conta documentele intocmite la nivel de firma, conform prevederilor Ord. MMPS nr.50/ 1990 completat cu toate modificarile si completarile ulterioare in august 1994, document nepublicat in MO, dar transmis spre aplicare caselor de pensii, marilor firme, ITM-urilor si centralelor sindicale.
Va multumesc, am facut aceste demersuri. Va tin la curent.

Toate cele bune,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand ma pot pensiona dupa noua lege care va intra in vigoare dupa promulgare ? DrHOOK. DrHOOK. Buna ziua! Revin cu o intrebare pentru a obtine un raspuns in legatura cu pensionarea dupa noua lege care va intra in vigoare dupa promulgare si dupa ce va fi ... (vezi toată discuția)
Punctul 160 din ordinul 50/1990 SimonaTpl SimonaTpl Buna ziua. Ce prevede punctul 160 din Ordinul 50/1990? Nu gasesc nicaieri acest punct. in resursele disponibile online, am gasit informatii doar despre ... (vezi toată discuția)
Adeverinta conform ord.50/1990 canca canca Am lucrat in mediu radioactiv incepind cu 14.04.1988 pina 30.05.1992. in respectiva perioada am fost incadrata in gr.I. Mi s-a eliberat adeverinta de la ... (vezi toată discuția)