In urma cu 8 luni am incheiat un precontract de vanzare cumparare prin care urma sa cumpar o suprafata de teren de 2000 m.p. si am platit un avans. In cuprinsul contractului -facut la notar- s-a scris ca daca vanzatorul se razgandeste trebuie sa plateasca dublul sumei. Cu cateva zile inainte de cele 8 luni am primit acasa o hartie de la un executor care imi spune ca s-a consemnat suma de bani datorata (adica dublul avansului platit de mine) vanzatorului. Acum l-am sunat pe vanzator si imi spune ca nu mai vrea sa vanda. Problema este ca eu am nevoie de teren si am asteptat 8 luni pierzand o serie intreaga de oferte din cauza asta. Practic trebuie sa reiau toata povestea si sa caut altceva.
Potrivit art.1516 CC ati avea dreptul la indeplinirea exacta a obligatiei asumate de vanzator (adica la vanzarea terenului). Acest drept il puteti insa valorifica doar daca nu exista o clauza contractuala care sa permita promitentului vanzator sa nu isi execute obligatia. Se pare insa ca dvs. ati avut in vedere posibilitatea ca promitentul vanzator sa nu va vanda acest teren si ati inclus o clauza care ii da posibilitatea sa se razgandeasca sub conditia de a plati dublul avansului -promitentul vanzator procedand ca atare-. In acest context .... tot ce puteti face este sa pretindeti eventuale daune .. in conditiile art. 1527 (2) Cod civil. Intrebarea este daca cuantumul daunelor suferite de dvs. este intr-atat de mare incat sa justifice cheltuielile.
Precontract
mihaela.tasulea
Cum functioneaza promisiunea de vanzare din precontract? Daca eu ca cumparator nu vreau sa renunt la cumpararea imobilului, vanzatorul trebuie sa ma dea in ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren in rate
marfan
Buna ziua,
E vorba de un precontract de vanzare cumparare catorva parcele de teren alaturate. Se plateste un avans, apoi in mod regulat cate o rata timp de ... (vezi toată discuția)