avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Daca am codul CAEN 7022 pot fi microintreprindere?
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Daca am codul CAEN 7022 pot fi microintreprindere?

Am urmatoarea nelamurire:
La sfarsitul anului 2013 am deschis o societate comerciala (SRL) cu obiectul principal de activitate “4791- Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet” si obiect secundat “7022-Activitati de consultanta si management”.
Mentionez ca pe codul CAEN 7022 lucrez in baza unui contract care are ca obiect: Intermedierea pentru comania X a contractelor de economisire-creditare.
Confor noilor prevederi fiscalale pot sa fiu microintreprindere cu plata a 3% din venituri?
Sau daca am codul CAEN 7022 trebuie sa trec pe plata a 16% din profit indiferent de obiectul contractului meu?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 22:55, 15 Aprilie 2014
Veti fi micro daca veniturile realizate in baza cod 7022 sunt de max 80% din total venituri. Adica: 4791 - 20 %
7022 - 80%
In Codul fiscal avem:

ART. 112^6 Impunerea microîntreprinderilor care realizează venituri mai mari de 65.000 euro sau venituri din consultanţă şi management

Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta va plăti impozit pe profit. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre limitele prevăzute în prezentul articol, luând în considerare veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Impozitul pe profit datorat reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv.

Deci, este invers: 20% pe cod C.A.E.N. 7022 si 80% pe cod C.A.E.N. 4791.

In plus, cred ca activitatea descrisa de dvs. nu se incadreaza pe cod C.A.E.N. 7022 ci pe cod C.A.E.N. 6612 care este acceptat a fi desfasurat ca microintreprindere, conform Codului fiscal:

ART. 112^2 Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii

[...]

(6) Nu intră sub incidenţa prevederilor prezentului titlu persoanele juridice române care:

a) desfăşoară activităţi în domeniul bancar;

b) desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;

c) desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc.

iar in Normele metodologice avem:

6. Persoanele juridice române care nu intră sub incidenţa acestui sistem de impunere pe veniturile microîntreprinderilor sunt următoarele:

a) persoanele juridice care se organizează şi funcţionează potrivit legilor speciale de organizare şi funcţionare din domeniul bancar (societăţile comerciale bancare, casele de schimb valutar, băncile de credit ipotecar, cooperativele de credit etc.). Nu intră sub incidenţa acestor prevederi instituţiile financiare nebancare care sunt înfiinţate şi funcţionează conform legislaţiei în vigoare;

b) persoanele juridice care se organizează şi funcţionează potrivit legilor speciale de organizare şi funcţionare din domeniul asigurărilor (de exemplu, societăţile de asigurare-reasigurare), al pieţei de capital (de exemplu, bursele de valori sau de mărfuri, societăţile de servicii de investiţii financiare, societăţile de registru, societăţile de depozitare), cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii (brokerii şi agenţii de asigurare);

c) persoanele juridice care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire microintreprindere sau impozit pe profit projectwon projectwon Salut, sunt administrator al unei firme de consultanta cu codul caen 7022 : Activitati de consultanta pentru afaceri si management . Sunt nelamurit in ceea ce ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit(microintreprindere) lcdragomir lcdragomir Buna seara. Am un SRL, cod CAEN 7022-consultanta in afaceri si management. a) Desfasor activitati preponderente de audit ptr. sisteme de management(ISO ... (vezi toată discuția)
Pot sa elimin casa de marcat? Lucrix Lucrix Buna ziua, Detin un I.F. si in ultimii ani am facut o schimbare in activitatea pe care o desfasor, de la: activitati de consultanta si intermediere comert ... (vezi toată discuția)