avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Cu acordul de mediere mai merg in instanta?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Cu acordul de mediere mai merg in instanta?

Buna ziua,
Am obtinut un acord de mediere si as dori sa intreb daca are aceeasi valoare ca si o hotarare judecatoreasca sau trebuie sa deschid proces? Speta este custodie exclusiva cu care tatal este de acord. Eu nu doresc sa-i cer acordul daca ies din tara cu copilul minor (dar sunt de acord sa-l informez) si nici un fel de acord cu privire la studii si educatia copilului (oricum, singura am luat si pana acumaceste decizii, cand l-am intrebat mi s-a spus "faci cum crezi").
As vrea sa intreb, inca o data, daca e scris in acord "tatal este de acord ca minorul sa circule cu mama lui ori de cate ori e nevoie....etc." si alte conditii stabilite si acceptate de comun acord, MAI E NEVOIE sa merg in instanta? Se poate razgandi tatal? E irevocabil acordul? Sau e mai bine sa merg si in instanta? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 08:20, 28 Aprilie 2014
Acordul de mediere neconfirmat de instanta nu inseamna mare lucru. Astfel potrivit
Art. 61
(2)La închiderea procedurii de mediere, mediatorul este obligat, în toate cazurile, să transmită instanţei de judecată competente acordul de mediere şi procesul-verbal de încheiere a medierii în original şi în format electronic dacă părţile au ajuns la o înţelegere sau doar procesul-verbal de încheiere a medierii în situaţiile prevăzute la art. 56 alin. (1) lit. b) şi c).

So ... in ce masura va fi sau nu valabil acordul ... instanta are sa va lamureasca.
Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2014
Alin Paidiu, Avocat
Buna ziua. Acordul de mediere este un act sub semnatura privata, trebuie supus consfintirii instantei care va emite o hotarare de expedient in baza acordului, dupa verificarea acestuia cu privire la legislatia in vigoare. Este obligatoriu avand in vedere ca e vorba de exercitarea autoritatii parintesti. Dvs trebuie sa solicitati instantei consfintirea acordului de mediere, este vorba de o cerere care este taxata cu 20 de lei, depuneti acordul de mediere si raportul Autoritatii tutelare. Instanta va incuviinta sau nu acordul. Nu exista termene ci instanta va va chema in camera de consiliu.
Aveti aici mai multe detalii: [ link extern ] /
Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2014
BIROU DE MEDIATOR - IULIA CRISTINA UTA, Mediator
Multumesc pentru raspuns! Deci da, trebuie sa merg in instanta. Mie mi s-a spus ca acest acord are aceeasi greutate ca o hotarare judecatoreasca....
Multumesc mult pentru raspuns! Mai am nevoie de probe in plus? Daca nu stiu de unde sa-l mai iau pe tatal, e in regula? Pot obtine hotarare judecatoreasca in baza acordului de mediere, sau eventual in baza unei declaratii notariale? Poate fi luata in calcul de catre instanta si o declaratie notariala in care tatal declara acelasi lucru (respectiv este de acord ca si de acum incolo, ca si pana acum, copilul sa locuiasca cu mama, sa iasa in afara tarii..etc)? Multumesc mult!
Avand acordul de mediere, instanta il va consfinti. Numai ca acel acord trebuie sa fie unul complet, adica nu numai referitor la custodie, ci si la locuinta copilului, pensia de intretinere etc.

Pentru consfintirea acordului nu este necesara prezenta tatalui.

Alte discuții în legătură

Incredintare minor fara termen de judecata? Danutza5 Danutza5 Dupa noul cod civil am inteles ca nu mai exista custodie unica decat in cazuri exceptionale tocmai de aceea ,la sfatul unui avocat ,eu si tatal copilului am ... (vezi toată discuția)
Custodie (incredintare) copil minor dupa divort mircea2020 mircea2020 In urma divortului, pe cale amiabila sau nu, din vina ambilor soti sau a unuia, prin instanta sau la notariat, stabilirea custodiei/incredintarii copilului ... (vezi toată discuția)
Autoritate parinteasca exclusiva obtinuta claudettee claudettee Buna ziua. Am un copil de 2 ani, dintr-o relatie de concubinaj. Copilul este recunoscut de tata, insa noi nu am locuit niciodata impreuna. In urma unui acord ... (vezi toată discuția)