avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... furt si fals in state- FF URGENT
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

furt si fals in state- FF URGENT

in data de 27.04 se face comisie de verificare a statelor si a documentelor de la salarizare. in data de 29.04 s-a incheiat procesul verbal prin care se spune exact ce s-a constatat. avand in vederea gravitatea faptei, conducerea hotaraste si o cercetare disciplinara ptr data de 29.04.In data de 30.04 salariata are aprobata 1 zi de concediu odihna. Am inteles ca cei din conducere vor ca incepand de luni sa i se suspende contractul de munca, probabil in temeiul art. 52 c ( a fost depusa plangere penala ). Care sunt pasii?se face decizie sau act aditional?Pana cand se poate suspoenda CIM?aveti model de decizie sau acyt aditional. Se inscrie in carnetul de munca suspendarea ?Va multumesc
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 20:38, 30 Aprilie 2009
Atentie, intre data transmiterii convocarii la o cercetare disciplinara si data efcetuarii acesteia trebuie sa respecatti un termen de 5 zile lucratoare!

Cititi art 263-268 din codul muncii si art 75 din CCMUN 2007-2010
Art. 75. - (1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o sancţiune nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) Pentru cercetarea abaterii disciplinare şi propunerea sancţiunii, angajatorul constituie o comisie. Din comisie va face parte fără drept de vot, în calitate de observator, şi un reprezentant al organizaţiei sindicale al cărei membru este salariatul cercetat.
(3) Comisia îl va convoca în scris pe salariatul cercetat, cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte. Convocarea va indica cel puţin motivul, data, ora şi locul întrevederii.


Suspendarea contractulkui se poate face si pe durata cercetarii disciplinare cf art 52 lit. a pana la finalizarea cercetarii disciplinare.
Nop, fiind vorba de o plangere penala se aplica povestea cu "penalul tine in loc civilul". Deci. Se emite o decizie de suspendare a contractului individual de munca, conform art. 52 lit.c), contract care se suspenda pana la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti ( sau a rezolutiei de neincepere a urmaririi penale). In cuprinsul deciziei de suspendare se va specifica numarul plangerii penale cu care a fost inregistrata aceasta la politie sau parchet. Parerea mea este ca sa faceti un proces verbal in urma audierii din data respectiva ( a procedurii disciplinare) in care persoanele imputernicite sa constate faptul ca e vorba de savarsirea unei fapte penale si sa propuna atragerea raspunderii penale a salariatului, cu suspendarea respectiva, urmand ca la incetarea suspendarii sa se reia procedura de cercetare a salariatului. Parerea mea. Suspendarea nu se opereaza in cartea de munca.
Cu siguranta esti mai documentata decat mine, pakos, si nu pot sa te contest , dar as vrea sa ma lamuresc eu.

In caz ca nu vreau sa ma complic cu tinerea in evidenta a unui angajat pana se finalizeaza un proces penal, de ce nu pot beneficia de aceasta institutie a dreptului muncii care e raspunderea disciplinara?

Ok, omul a facut un fals, sau a furat sau etc... ceea ce se constituie in infractiuni penale, dar in acelasi timp a incalcat o regula de munca stabilita de angajator prin regulamentul intern, pentru ca, cu siguranta a incalacta niste reguli interne, iar pentru sanctionarea incalcarii acestor reguli in rel. de munca nu vad de ce ar fi tinut angajatorul de la a-l sanctiona disciplinar doar dupa terminarea unei cercetari penale.
Nu te obliga nimeni, grace_r sa suspenzi contractul in calitate de angajator. sta la latitudinea ta, din motivele de mai jos.
de aceea si folosirea cuvantului "poate" din art. 52 :
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
c) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;

Aceasta masura, a suspendarii cim pentru perioada de la depunerea plangerii penale si pana la finalizarea procesului penal este o masura instituita si in favoarea angajatului. Daca in urma cercetarii penale se dovedeste ca persoana nu era vinovata nici penal dar nici altfel de vina ( disciplinara sa spunem)? Atunci, angajatul, care beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, are dreptul sa ocupe locul sau de munca, fiindu-i platite drepturile cuvenite pe perioada suspendarii. de aceea au fost instituite si prevederile urmatoare:
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) şi c), dacă se constată nevinovăţia celui în cauză, salariatul îşi reia activitatea anterioară, plătindu-i-se, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.
Vezi in acest sens si decizia Curtii Constitutionale nr.520 din 11 octombrie 2005
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare cim pe perioada cercetarii disciplinare CORTEX CORTEX Buna ziua. Decizia de suspendare a CIM pe perioada cercetarii disciplinare trebuie comunicata salariatului ca sa fie legal? Daca da atunci care este ... (vezi toată discuția)
Probleme concediere-daca se poate,astept rasp si de la avocati eujad eujad la societatea unde lucrez, pe data de 27.04 s-a emis o decizie data de conducatorul soitetatii, ca la biroul salarizare sa se faca verificari privind modul de ... (vezi toată discuția)
Sustragere banii din firma!!!!(ce acte trebuiesc intocmite..cum ne putem recupera banii>>) corina.trandafir corina.trandafir Angajatul a sustras 6000 lei de la firma (este agent de vanzari) Ce acte trebuiesc facute ca sa ne putem recupera banii. Firma vrea sa faca o decizie in care ... (vezi toată discuția)