avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... ce se intelege prin opere audiovizuale ?
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

ce se intelege prin opere audiovizuale ?

ce se intelege prin opere audiovizuale ?
Cel mai recent răspuns: cristiannegru , utilizator 10:06, 15 Aprilie 2014
Opera audiovizuala este opera cinematografica, opera exprimata printr-un procedeu similar cinematografiei sau orice alta opera constand dintr-o succesiune de imagini in miscare, insotite sau nu de sunete. Opera audiovizuală este o operă de tip special care înglobează în ea un set de alte aporturi artistice, caracteristice altor gnuri de creaţii, printre care cel mai uşor de identificat sunt scenariul sau muzica. Ea este protejată ca operă originală conform Legii 8/1996.
Opera audiovizuală este definită în art.96 din Lege ca fiind opera cinematografică sau exprimată printr-un procedeu asemănător cinematografiei care utilizează imaginea sau combinarea sunetului cu imagine.
Legea romănă, Legea 8/1996 prin art.66, recunoaşte dreptul de autor al operei audiovizuale pentru:
- regizorul sau relizatorul, persoana fizică care îşi asumă conducerea creării operei şi resalizării oprei audiovizule. El este autorul principal având dreptul, ca, alături de producător, să stabilească versiunea definitivă a operei audiovizuale. De asemenea, acesta este partenerul producătorului în contractul privind realizarea operei.
- autorul adaptării.
- autorul scenariului.
- autorul dialogului.
- autorul muzicii speciale cretate pentru opera audiovizuală.
- autorul grafic sau al animaţiei dacă este cazul.
Dar filmarile video si fotografiile facute la diverse activitati culturale ale institutiilor publice
intra in aceasta categorie ?
De ce si in ce conditii ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Publicitate pe site-uri BIANCA IRINA BIANCA IRINA Daca am un site pe care vreau sa transmit diferite programe live ( eventual si arhiva), piese de teatru, lansare carte, spectacole, etc.. si pe care as putea ... (vezi toată discuția)
Corectura text literar - contract drepturi de autor arosca arosca Buna ziua, Va rog sa imi comunicati daca partea de corectura pentru texte literare si pentru documentele traduse intra sub incidenta drepturilor de autor. Imi ... (vezi toată discuția)
Meserii - drepturi de autor Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua. As dori sa aflu pentru care meserii (functii) pot incheia contracte de drept de autor, ci nu contracte de munca. Tehnoredactorul, culegatorul de ... (vezi toată discuția)