Buna ziua,
Cum se poate proceda ca mama mea, ramasa vaduva, sa poata beneficia de pensia de urmas? Mentionez ca tatal meu a murit de o luna iar mama este pensionata pe caz de boala cu gradul II cu revizie la 1 an. Decizia cu pensia de urmas i-a venit. Este adevarat ca beneficiaza de aceasta pensie de urmas doar 6 luni? Nu se poate inlocui definitiv pensia ei de boala cu pensia de urmas si sa nu mai mearga la comisie odata pe an?
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...
Art. 87
Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 85 si la art. 86 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).
2. - Asadar spuneti luna si anul nasterii mamei dvs. si va spun data cand poate solicita pensie de urmas.
- La acea data mama dvs. poate opta pentru pensia proprie sau jumatate din pensia sotului decedat.
1. Pentru o femeie nascuta in 1956 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 6 luni.
2. De la pensie de invaliditate se poate trece numai la pensie pentru limita de varsta.
3. Asadar cand va implini 60 de ani si 6 luni, in februarie 2017, va putea alege intre pensie proprie si jumatate din pensia sotului decedat (cea mai mare dintre ele).
4. Pana atunci va beneficia de pensie de urmas 6 luni, asa cum spuneti ca a venit decizia.