Eu lucrez la o Asociatie care lucreaza cu tinerii strazii. Saptamana trecuta s-au angajat 2 persoane. La angajare au avut surpriza sa afle ca sunt datori unei banci cu 50 000 respectiv 20 000 euro. Cum s-a ajuns aici?
La un moment dat cineva a profitat de situatia lor, de lipsa lor de educatie , de naivitatea lor si i-a bagat in cine stie ce " afaceri ilegale" . Fara sa am deocamdata prea multe detalii stiu ca au fost pusi ca administratori la ceva firme (banuiesc create special in acest scop ) cu asociat unic. Habar nu am prin ce inginerii au ajuns sa scoata banii si sa lase datoria pe capul acestor tineri. De la firma unde s-au angajat li s-a spuc ca in mana nu o sa primeasca aproape nimic caci totul va merge le banca. Este posibil? Nu exista o limitare procentuala care poate fi luata din salariu?
Avand doar aceste informatii credeti ca am putea scapa cumva de acele datorii? de unde sa începem?
Doar 1/3 din salariu li se poate lua, daca am inteles bine ca fiecare e dator la cate o banca, daca ambii au fiecare cate 2 creditori, li se infiinteaza poprire pe 1/2 din salariu.
Daca stiu ca nu au semnat si acte de imprumut, nu au fost la banca sa ia credite, sa mearga la politie sau parchet sa faca plangere penala.
In rest, ignoranta nu e motiv de scuza.. daca au fost majori si sanatosi la minte cand au facut firmele si au luat imprumut raspund civil, administrativ, penal.