avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Raspuns corect dat de AJPIS?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Raspuns corect dat de AJPIS?

In urma cu 2 ani s-a nascut un copil. Pe 25 Mai copilul face 2 ani. Mama fiind salariata,tatal somer indemnizat. Tatal a intrat in ccc,iar in toata aceasta perioada mama nu a stat o luna cu copilul cum prevedea legea.
Tatal stiind ca trebuia sa intre in somaj o luna pe an,nu a facut acest lucru,si din surse a aflat ca i se taie indemnizatia pe o luna. Tatal a mers la AJPIS s-a interesat si functionara i-a zis asa:
- Tatal va primi indemnizatia crestere copil pana la data de 25 aprilie,iar cu data de 26 aprilie va avea indemnizatia suspendata,iar in somaj (reluarea somajului) se va face cu data de 26 Mai.
E corect asa? Eu stiam ca din moment ce mama nu a stat acasa cu copilul pentru o luna,tatal va trebui sa reia somajul mai devreme cu o luna,adica cu data de 26 aprilie,insa functionara AJPIS spune ca somajul poate sa ia dupa ce copilul face 2 ani,adica cu 26 Mai,iar intre 26aprilie-26 Mai tatal va avea doar suspendare indemnizatie crestere copil.

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:38, 30 Aprilie 2014
Puneti intrebarea la Agentia de Somaj unde este inregistrat tatal copilului.
M-am gandit si eu la acest lucru de a pune intrebarea aceasta la A.J.O.F.M.,totusi cred ca pe cei de la AJOFM nu ii intereseaza aceasta problema,ci cand persoana respectiva (tatal copilului) aduce DECIZIA de incetare CCC de la AJPIS catre AJOFM atunci i se va da de somajul de unde fusese suspendat.
Normal ca somajul trebuie sa se reia dupa ce copilul face 2 ani (26 Mai), dar AJPIS suspenda indemnizatia crestere copil cu data de 26 aprilie,si in DECIZIE de incetare CCC abia cu 26 Mai se scrie.
Pana la urma cum e corect?
Somajul trebuie reluat cu 26 aprilie sau cu 26 Mai? Copilul pe 25 Mai face 2 ani,dar tatal nu mama nu a stat acasa o luna,iar tatal sa se fi intors in somaj pentru o luna.
Ce e de facut?
1. Indemnizatia de Somaj trebuie acordata cu data suspendarii indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC), nu a incetarii sale.

2. De aceea v-am spus sa va adresati Agentiei de Somaj pentru ca este de resortul ei.

3. - Tatal poate relua plata indemnizatia de somaj de la data de 26 aprilie, data cu care este suspendata plata indemnizatiei pentru CCC.
- La Agentia de Somaj prezentati un document de la AJPIS prin care se certifica suspendarea platii indemnizatiei pentru CCC cu data de 26 aprilie.

4. Plata indemnizatiei pentru CCC inceteaza numai in cazul cand copilul a implinit varsta de 1 an sau 2 ani su in cazul decesului acestuia.
tudorvaleriu a scris:

1. Indemnizatia de Somaj trebuie acordata cu data suspendarii indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC), nu a incetarii sale.

3. - Tatal poate relua plata indemnizatia de somaj de la data de 26 aprilie, data cu care este suspendata plata indemnizatiei pentru CCC.
- La Agentia de Somaj prezentati un document de la AJPIS prin care se certifica suspendarea platii indemnizatiei pentru CCC cu data de 26 aprilie.

Asa gandesc si eu,si de aceea am fost la AJPIS sa expun situatia,sa verifice in baza lor din calculator. Functionara AJPIS mi-a zis clar,ca se suspenda plata CCC catre tatal cu data de 26 aprilie. Tatal a mers la AJPIS si pentru a cere acea DECIZIE de incetare CCC cu 26 aprilie,insa functionara a spus ca DECIZIA se da cand copilul face 2 ani,adica in perioada 20-25 Mai. atunci elibereaza DECIZIA incepand cu data de 26 Mai.
Si daca tatal copilului duce acea DECIZIE cu data de 26 MAi,nu e tarziu catre AJOFM?

Asta este un deranj,pentru ca intr-adevar cand se suspenda CCC automat trebuie intocmita si DECIZIA de incetare CCC,iar cu acea DECIZIE trebuie mers la AJOFM pentru reluarea indemnizatiei de somaj.
De aceea nu stiu daca gresesc eu sau functionara AJPIS, dar daca am vazut ca asa spune functionara AJPIS,am crezut ca stie mai bine legea.
Cum pot sa explic functionarei ca trebuie sa dea DECIZIA de incetare CCC catre tatal copilului,incepand cu data de 26 aprilie pentru a ii servi la AJOFM?
Ultima modificare: Joi, 17 Aprilie 2014
Just-drept, utilizator
1. - Se pare ca nu ati inteles ce am spus eu.
- De acum nu mai aveti treaba cu AJPIS ci cu AJOFM.

2. Functioara de la AJPIS nu cunoaste legislatia privitoare la somaj si de aceea nu intelege ce doriti dvs.

3. - Dvs. sustineti sa va dea o decizie de incetare a platii indemnizatiei pentru CCC iar eu am spus ca va trebuie numai o dovada (adeverinta) de suspendare a platii idemnizatiei pentru CCC de care a beneficiat tatal copilului.
- Cu aceasta adeverinta tatal copilului merge la AJOFM si face cerere de reluare in plata a indemnizatiei de somaj.
- Cererea de reluare in plata a indemnizatiei de somaj trebuie facuta in termen de 30 de zile de la data suspendarii platii indemnizatiei pentru CCC (in caz contrar ii inceteaza plata indemnizatiei de somaj).

4. Indiferent cine este beneficiar al indemnizatiei pentru CCC plata acesteia inceteaza doar in conditiile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 16
(1) Dreptul la indemnizațiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art.5 și art.9 alin.(4) și (5) încetează cu ziua următoare celei în care:

a) copilul a implinit varsta de un an sau, dupa caz, 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) a avut loc decesul copilului.
c) beneficiarul se afla in situatia prevazuta la art. 38 alin. (7).
...

5. Nu inteleg de ce nu vreti sa mergeti la AJOFM sa vedeti si punctul de vedere al acesteia.

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie 2013 DanaPatrascu DanaPatrascu Buna seara, As dori sa ma ajutati sa lamuresc niste neintelegeri in conditiile in care nimeni nu m-a ajutat,am inteles ca mai nou si tatal copilului ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil tatal GabrielStefan84 GabrielStefan84 Buna ziua Sotia nascut in februarie 2014, urmand ca la sfarsitul lunii aprilie (mai exact 27 aprilie sa incheie concediul de maternitate). Incepand cu 28 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil eu1983 eu1983 Buna ziua, Eu am intrat in concediu de crestere copil pana la 2 ani din somaj, dupa 1 an si 3 luni mi-am gasit serviciu, am semnat contract si cand am ... (vezi toată discuția)