Sunt mama a 2 copii minori, si in urma divortului s-a hotarat o custodie comuna cu domiciliul stabil la mine, si drept de vizita pentru tatal lor 2 weekenduri pe luna (primul si al 3 lea) precum si cate 2 saptamani in vacantele de vara si iarna, si sarbatorile de Paste si Craciun alternand in anii pari la el, iar in anii impari la mine. De la pronuntare Tatal a respectat doar partial acest program si anume, aprox 1 an i-a luat in weekenduri dar nu si in vacante sau de sarbatori, iar din Sept 2013 nu i-a mai luat deloc pana in martie2014, cand a solicitat un weekend si datorita faptului ca au insistat copii (fiindu-le dor de el) am fost de acord. Le-a promis ca ii va lua mai des, inclusiv de acest Paste ca "e Pastele lui"asa cum s-a expromat, insa azi le-a spus copiilor la telefon ca nu ii mai poate lua si poate peste alte 2 sapt. Asa i-a tot mintit pana acum, si desi i-am acordat telefonul sa vb cu ei de cate ori am putut, totusi m-a amenintat si imi vb foarte urat. As fi avut toate motivele sa intrerup legatura lui cu copii...insa copii il iubesc, e tatal lor, si m-am gandit ca desi ii raneste nerespectandu-si promisiunile, nu am eu dreptul sa le tai aceasta mica legatura cu el. Totusi, custodia comuna pentru el inseamna doar dreptul de a lua copii ori de cate ori vrea, fara ca eu sa am un cuvant de spus, si desi in afara de pensia alimentara platita (poprire pe sal) cu altceva nu a contribuit la cresterea si educatia copiilor. Nu le-a cumparat niciodata un creion, un pantalon...sau nimic altceva. In aceste conditii si vazand ca cei mici sufera cand primesc raspunsuri de genul "nu pot sa va mai iau...poate peste 2 sapt" iar cand suna imi spune ca ii va lua cand va avea chef...ma intreb...este oare corect, moral si legal ca el prin aceasta hotarare sa aiba doar dreptul de a lua copii cand doreste (in limita programului agreat) cauzandu-le daune emotionale in restul timpului cand nu isi exercita acest drept? Ma intreb oare nu exista o lege ceva prin care sa pot demonstra ca nu a respectat nici ce a cerut si deci...custodia comuna este de fapt unica pentru ca in afara de pensia alimentara pe care o vireaza datorita popririi puse pe salariu...cu altceva nu a contribuit la aceasta custodie comuna? Pot cumva sa ii ingradesc sau sa ii revoc acest drept? Nu mi se pare ok ca o data sau de 2 ori pe an cand vrea el sa intre cu picioarele in vietile noastre si sa ne dea peste cap buna dispozitie, si sanatatea psihica pe care cu greu incerc sa o pastrez pentru cei mici.
Va rog mult sa imi spuneti daca pot face ceva...ori sa il oblig sa isi respecte cele stabilite....ori sa renunte la aceasta legatura pe care evident nu si-o doreste, si din cauza careia copii sufera aproape weekend de weekend.
Multumesc mult!
Puteti incerca insa nu cred ca veti castiga, motivele nu sunt suficiente, nu e in interesul copiilor sa se schimbe ceva in hotararea luata si nici nu va schimba ceva de fapt, pt ca program de vizita tot va avea si poate tot asta.
Daca va hotararti totusi, faceti cerere motivata in fapt si in drept si o depuneti in instanta.
va intemeiati cererea pe Art. 398
Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte
(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.
Motivati si incercati sa dovediti- inscrisuri, martori, interogatoriul tatalui, copiii vor fi si ei ascultati daca sunt mai maricei ( daca au 10 ani obligatoriu, daca sunt mai mici puteti cere sa fie ascultati daca nu cere instanta).
Multumesc frumos pentru raspuns. Nu mi se pare drept, mai ales pentru copii. ei au 6 respectiv 8 ani si cred cand el le spune ca nu ii poate lua ca lucreaza. Insa eu stiu foarte bine ca are o alta relatie, si ii este foarte bine sa ii ia doar atunci cand probabil nu are alte planuri. Tot ce vreau eu este sa nu ii mai zapaceasca, si sa ii lase in pace. El nu face decat sa le lase un gust amar, pentru ca pe masura ce cresc ei vad realitatea si asta o sa ii doara din ce in ce mai rau. Iar eu sunt neputincioasa si nu stiu cum ii pot proteja mai bine de aceste traume cauzate de el cu buna stiinta. Nu se poate discuta amical cu el si cale de mijoc nu exista nici macar pentru copii.
Sa stiti ca lucrurile astea se aseaza in timp, doar sa aveti rabdare. Nu cred ca e nevoie sa le ziceti nimic copiilor de tatal lor si programul de vizita nici de bine, nici de rau. In timp, copiii nu isi vor mai face sperante, il vor lua asa cum e si in timp isi vor face si ei programul lor si poate nici ei candva nu vor avea timp de vizita.
Bineinteles ca tatal va va reprosa ca ati indepartat copiii de el, dar nu il luati in seama cum nici acum n-ar trebui sa il luati.
Da, desi as fi putut sa le vorbesc urat de el, desi cel mic isi aduce aminte episoade urate din trecut, si au fost martori la cum imi vorbeste, totusi, eu am incercat sa nu il vorbesc de rau in fata lor, pentru ca ei sa nu il urasca doar pentru ca eu cu el nu ne mai intelegem. As fi vrut sa aiba o relatie normala cu ei...insa, e clar ca nu se poate si asa cum ati spus, probabil ca lucrurile se vor aseza si probabil ca la un moment dat, ei nu il vor mai vrea in preajma. Insa stiu ca este dureros, si ar fi multe de spus insa nu caut sa ma confesez. Doar as fi vrut in mod legal sa ii pot proteja cat pot de aceste traume...si suferinte. Va multumesc mult pentru amabilitate si raspunsuri si va doresc sarbatori frumoase si linistite alaturi de cei dragi.
O nouă hotărâre judecătorească , chiar dacă printr-o minune ar fi de autoritate părintească unică, nu fereşte copiii de traume psihice.
Absenţa tatălui din viaţa lor este însăşi o traumă, fiindcă văd la grădi, la şcoală,că alţi copii merg de mână cu mama şi tata, iar ei nu.
Chiar şi când se uită la desene, săracii îşi aducaminte că ei sunt diferiţi de majoritatea copiilor, că şi acolo sunt tata, mama şi copilul. Timpul este singurul în măsură să cicatrizeze rănile copiilor.