am lucrat ca ospatar intr-un restaurant timp de 3 luni, am facut medicina muncii si analizele corespunzatoare insa contrsctul de munca nu l-am primit la semnat. au inceput diverse situatii neplacute intre mine si angajator fapt ce m-a facut sa renunt brusc la acel loc de munca. asta a insemnat 20 de zile lucratoare neplatite deoarece nu a mai vrut sa ma plateasca. pot sa imi recuperez banii pe zilele lucrate?
Cam greu fara sa aveti contractul individual de munca semnat.
Puteti face o reclamatie la ITM, dar asta inseamna sa recunoasteti si dvs. ca ati lucrat la negru, ceea ce poate duce la amendarea angajatorului dar si a dvs.
Salariile neachitate se pot obtine prin actionare in instanta sau prin mediere cu angajatorul.
1. In baza "muncii la negru" este cam greu de obtinut drepturile salariale, insa nu imposibil.
2. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........
Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.
3. Daca aveti cum sa dovediti ca ati muncit la acel angajator , atunci solutia viabila pentru dvs ar fi promovarea unei actiuni in instanta.
Contract de munca
AliMarin
Lucrez la o gradinita particulara si pe baza copiei dupa CI mi s a spus ca am contract de munca intocmit si inregistrat in Revisal incepand cu 1 octombrie a.c. ... (vezi toată discuția)