Buna ziua. Am si eu o problema si doresc parerea dumneavoastra, obiectiva. Eu si iubita mea - viitoarea sotie ne vom casatori in toamna acestui an. Pana atunci vrem sa demaram constructia unei mici casute la periferie,deoarece chiria marilor orase ne „omoara”, platind pentru o locuinta care nu e a noastra. Pentru a obtine fonduri, fiind singur la parinti, voi accesa un credit prin programul prima casa prin care doresc sa achizitionez locuinta parintilor mei din alt oras. Banii obtinuti si virati de banca pentru vanzare/cumparare imi vor fi dati mie de catre parintii mei pentru ca, impreuna cu cele cateva (putine) mii de euro pe care le-am strans, a avea fonduri pentru a o construi .In acel moment eu, devenind proprietarul locuintei in care, in fapt, vor ramane tot ei ca si locatari .Parintii iubitei( care mai are un frate mic) ii vor da o parcela de 7 arii din totalul terenului lor, pentru a demara lucrarile . Se pare ca vor face acest lucru prin donatie catre ea,ca si fiica, pentru a evita impozitul mare al terenului. Dorinta noastra a fost ca sa facem totul in doi ,proiectul + demararea dosarului pentru autorizatia de constructie pe care abia acum incepem sa-l pregatim. Doar daca ne casatorim putem face acest lucru legal impreuna,si pentru asta discutam sa ne casatorim civil mai repede, pentru a merge in paralel cu acordarea creditului care se va derula pe 2 luni.Alte optiuni nu am pt. ca: ajutorul primit pentru chirie se va termina pt. mine in vara, programul prima casa in regie proprie implica costuri cu peste 25% mai mari /ansamblu si compicatii, banii sunt la limita pnetru a finaliza casa.. in cel mai rau caz finalizand doar o camera, baie si bucataria in acest an.
Acum problema este ca daca ne vom casatorii civil inainte de toamna, doar pentru a incepe procedurile de obtinere a autorizatiilor de construire a casei pe numele amandurora,inainte de acordarea creditului de prima casa, asta va insemna ca la semnarea contractului de vanzare-cumparare a locuintei parintilor mei, ea va fi deja sotia mea, lucru care ii da drepturi egale asupra imobilului alor mei. Acest lucru o nelinisteste pe mama mea, din unele motive ii e frica de un posibil divort, care la partaj egal iar da dreptul sotiei sa ii scoata din casa . Initial eu credeam ca voi semna contractul inainte de a ne casatorii in taomna, le-am promis alor mei ca pot ramane fara griji , pentru ca ar fi fost bun dobandit inainte de casatorie. Pe de alta parte daca vom fi casatoriti mai repede(doar pentru a evita impozitul si a realiza proiectul de casa pe numele amandurora) si donatia de teren din partea alor ei va fi facuta pe numele sotiei nu cred ca imi da drepturi asupra acestuia. Initial pentru mine nu conta dar in urma unor sfaturi,( eternii prieteni), faptul ca proportia de venituri este de 3 ori mai mare la mine si ca practic vom ridica casa in mai mare proportie din banii mei este lucru ce ii nelinisteste pe ai mei, in eventualitatea unui partaj.In acest caz s-ar imparti cred doar casa si ap. parintilor.Si reusesc recunosc, ca, si pe mine au reusit sa ma puna pe ganduri intr-o oarecare masura , pentru ca dorinta mea initiala ar fi fost sa iau creditul inainte de a fi casatoriti si dupa aceea realizarea casei si terenul sa fie totul pe amandoi. Din cauza ca vrem sa ne mutam in ea in acest an,nu mai e timp de asa ceva si planurile initiale cad. Ce solutii ar fi pt. ca toata lumea sa stea linistita si totul sa fie corect?Un contract prenuptial?
Sarbatori Fericite!Mentionez ca logodnica mea s-a simtit foarte dezamagita ca am adus vorba de asa ceva, nu am fost nici prea diplomat...recunosc......
DlGoe
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Atentie la un mic ,,amanunt" : acum, ca holtei, va incadrati pt. un credit prin programul prima casa(sunt convins ca ati aplicat si e ok). Veti indeplini conditiile si dupa casatorie :-/ Sfatul maestrului @lascoschi e perfect, dar logodnica va fi de acord sa incheiati o casatorie in conditii prin care sa va ,,protejati" investitiile pt. viitor ?! Ca despre asta e vorba ! Consultati un notar/avocat, dar sa fiti discret, ca daca afla domnisoara, s-ar putea sa nu mai vrea sa ajunga doamna :D
Logodnica nu trebuie sa se simta dezamagita atat timp cat va iubeste.;)
Creditul il obtineti in calitate de persoana necasatorita si prin urmare viitoarea sotie nu poate avea vreun drept asupra casei parintilor.
Probleme vor apare in cazul nefericit in care nu ati mai putea achita creditul deorece banca va pune ipoteca pe casa si va poate executa silit.
Fiind credit luat de la banca nu veti putea incheia contractul de v/c cu parintii cu clauze cum ar fi cea de uzufruct si care i-ar asigura pe parinti ca vor ramane in casa.
Ce credeti ca veti obtine daca veti cumpara casa parintilor? Mai multi bani de la banca?
Parerea mea este ca veti complica lucrurile, deja ati pus-o pe ganduri pe domnisoara cu privire la viitor. Cum s-ar zice, i-ati dat un subiect de discutie cu mama ei, "uite mami ce mi-a spus bugy!" si sunteti "mancat" inainte de incheierea casatoriei!
Daca parintii logodnicei ii doneaza terenul pe care veti construi casa atunci obtineti creditul PC cand veti fi casatoriti si nu va mai complicati cu cumpararea casei parintilor, CPC se acorda si pentru constructii nu numai ptr locuinte gata construite. Doar veti contribui si dvs. cu cele cateva mii de euro, asa putine cate sint.
eclair
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Deci, inca nu v-ati casatorit, dar porniti in viata cu gandul..la divort. Conventii, socoteli, asigurari,,, perfecte intr-o afacere. pentru o casatorie ar trebui alte ingrediente: dragoste, respect, dorinta de a intemeia o familie, in care vor fi si bune si rele.
Da, ça avocat va spun ça va puteti casatori in regimul separatiei bunurilor, unul vine cu casa, altul cu terenul.. samd. dar..mai bine va mai ganditi daca este cazul sa faceti marele pas..asa veti construi, sau cumpara o casa, mama dv va ramane fericita.. iar dv...singur si cu casa..evident trebuie sa rezolvati problema terenului....dar asta e alta poveste.. oricum , dincolo de tama fireasca a unei persoane cand isi schimba statutul din persona necasatorita in casatorita, toata povestea taie cheful oricui de a se mai casatori..parerea mea
Inainte de a dezvolta si mai mult problema,aveti in vedere si urmatorul aspect:
-veti construi casa pe terenul primit prin donatie de catre proprietarul-viitoarea dvs sotie.
-autorizatia de construire se elibereaza -de regula-proprietarului terenului/persoanei ce depune cererea pt emitere certificat de urbanism/eliberare AC
-PV de receptie la terminarea lucrarilor (pe numele detinatorului AC) insotit de Autoriz de Construire sunt documente obligatorii la intabularea constructiei laOCPI ...pe numele proprietarului-adica viitoarea dvs sotie.(proprietarul legal al casei construita din creditul dvs)
Priviti situatia din toate unghiurile si eventual consultati un avocat specializat.
Bafta.
Sa nu uitati ca pe aceasta CASA veti plati rata de capital + dobinda iar la o eventuala vinzare nu veti lua ce ati platit. Caci la partaj exista SULTA care trebuie platita celui ce va pleca din CASA, sau vinduta casa si impartiti banii atit banii obtinuti cit si datoriile.
Bunuri comune
ginutz_a
Daca voi construi casa impreuna cu viitorul sot pe un teren al parintilor, cum pot face sa se mentioneze in acte ca terenul este bun dinaintea casatoriei si ... (vezi toată discuția)