avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... clauze contract inchieriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

clauze contract inchieriere

Am cateva intrebari legate de un contract de inchiriere.
1.Prezentul contract va produce efecte, constand in obligatiile partilor, incepand cu deschiderea oficiala a magazinului catre public, dar nu mai devreme de finalizarea lucrarilor de amenajare a spatiului inchiriate de catre chirias, potrivit clauzei 3 de mai jos. (la clauza 3 se prezinta (sa asigure deschiderea si operarea magazinului, autorizatii de obtinut, sa desfasoare actvitati descrise in contract etc) totusi nu este specificat niciun termen.

In cazul concret, chiriasul nu si-a indepliniti obligatia de a deschide magazinul. In consecinta, clauza aceasta nu este una pur potestativa ? In sensul ca tine exclusiv de vointa lui de a deschide magazinul, dar nu mai devreme de finalizarea lucrarilor, lucrari pe care nu le-a finalizat nici la 1 an dupa inchierea contractului. Cum nu se specifica un termen in care trebuie sa termine, aceasta clauza nu este pur potestativa si astfel nula, iar contractul sa produca efecte de la data deschiderii oficiale a magazinului ? Sper ca ati prins ideea.

2.Contractul va fi reziliat fara interventia instantei si fara formalitati in caz de intarziere a chiriasului la plata chiriei pe o perioada mai mare de trei luni. Astfel, chiriasul are 1 an de cand nu si-a platit chiria, concret, nu a platit nicio chirie. Daca il dau in judecata (ceea ce am si de gand) pot cere in instanta, prin cerere cu doua capete, executarea obligatiei (adica a contractului) si plata chiriilor restante ? Sau pot cere doar plata chiriilor, contractul considerandu-se reziliat.

3.Partile convin ca termenul de prescriptie sa fie de 1 an de zile, calculat de la momentul semnarii contractului sau de la data producerii faptului care a nascut dreptul la actiune. (se considera faptul care a nascut dreptul la actiune ca fiind neplata chiriei dupa doua luni ?)

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Nofacenoname0 , utilizator 15:27, 19 Aprilie 2014
1. Clauza e valabila, dar in lipsa unui termen expres prevazut, chiriasul trebuie sa finalizeze lucrarile intr-un termen rezonabil.
2. Din ce observ eu, aveti de-a face cu un contract de inchiriere care isi va produce efectele depline, cele referitoare la plata chiriei, la un moment ulterior. Asta inseamna ca acea clauza de reziliere este strict legata de plata chiriei. Dvs. sunteti intr-o etapa initiala, aceea a neindeplinirii unei obligatii de a face, distincta de plata chiriei. De aceea aveti 2 variante:
a. Solicitati executarea silita a obligatiei de a face+ daune interese. Aceste daune vor fi calculate in raport de momentul la care chiriasul trebuia sa-si indeplineasca obligatia si in raport de cuantumul chiriei, deci nu trebuie sa solicitati plata chiriei.
b. Solicitati rezilierea contractului+ daune interese. Trebuie sa solicitati rezilierea in instanta, deoarece, cum am spus, clauza pe care ati prevazut-o dvs. opereaza ca urmare a neindeplinirii obligatiei de a plati chiria, or dvs. solicitati rezilierea ca urmare a neindeplinirii obligatiei de a finaliza lucrarile la timp.

3. Dreptul la actiune se naste odata cu neindeplinirea obligatiei. In speta, se raporteaza la momentul la care chiriasul trebuia sa isi execute obligatia de a face, acea obligatie de a finaliza lucrarile respective. Momentul este la aprecierea instantei, in lipsa unui termen expres.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Aprilie 2014
Nofacenoname0, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere unilaterala mihai440 mihai440 intr-un contract de locatiune incheiat pe un an de zile se prevede 1 durata contractului se prelungeste in miod automat, pe perioade de timp egale, daca nici ... (vezi toată discuția)
Se poate rezilia un contract de inchiriere inainte de termenul de preaviz? ghinetgeorge ghinetgeorge Contractul este intre Intreprindere Individuala (chirias) si un SRL (locator).Am in contract o clauza in care trebuie sa anunt proprietarul cu 45 de zile ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract inchiriere yo9hnf yo9hnf Buna ziua, Detin (persoana fizica) o casa inchiriata unei firme care de mai mult de 3 luni a mai platit chiria si doresc sa reziliez contractul. Imi ... (vezi toată discuția)