avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reziliere contract Inchiriere
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Reziliere contract Inchiriere

Buna ziua,

Detin (persoana fizica) o casa inchiriata unei firme care de mai mult de 3 luni a mai platit chiria si doresc sa reziliez contractul. Imi puteti, va rog, spune cum pot rezilia contractul ? Desi societatea respectiva a inceput sa modifice mare parte din casa, lucrare parasita ulterior, nu doresc neaaparat recuperarea pagubei cat rezilierea efectiva.
Deasemenea, dreptul de preemptiune este un fel de "sula-n coaste" pentru proprietar ? Intreb deoarece chiriasul de la inceput si pe parcursul derularii contractului de inchiriere tot a insistat sa cumpere respectivul imobil.

Multumesc !

Citez din contract :

...........................
3. Obligatiile partilor
.....3.1.e - La finalizarea perioadei contractuale, daca locatorul se hotaraste sa instraineze imobilul, locatarul are drept de preemptiune.
.....3.2 - Obligatiile chiriasului sunt urmatoarele:
...............a) ..........În caz de neplată a chiriei până la sfarșitul lunii în curs, contractul se reziliază de plin drept, evacuarea chiriașului făcându-se necondiționat pe baza contractului de închiriere, desființarea contractului operând în baza prezentului pact comisoriu.
Neplata chiriei până la sfarșitul lunii dă dreptul proprietarului să solicite rezilierea contractului și evacuarea silită a chiriașului prin intermediul executorului judecătoresc, fără a fi necesară sesizarea instanței judecătorești competente. Pentru perioada până la eliberarea spațiului în aceste condiții, chiriașul va suporta atât cheltuielile ocazionate de executare, cât și dublul chiriei datorate pentru această perioadă.
......................
5. INCETAREA CONTRACTULUI
..5.1. Contractul de închiriere încetează prin :
...a. Acordul de voință al părților manifestat în scris;
...b. Expirarea termenului pentru care a fost încheiat, dacă nu există o înțelegere pentru prelungirea acestuia;
...c. Pieirea bunului;
...d. Neîndeplinirea obligațiilor asumate prin contract.

6. FORTA MAJORA
6.1. Nici una dintre părțile contractante nu răspunde de neexecutarea la termen și/sau executarea în mod necorespunzător – totală sau parțială – a oricărei obligații care îi revine în baza prezentului contract, dacă neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a obligației respective a fost cauzată de forță majoră așa cum este definită de lege.
6.2. Partea care invocă forța majoră este obligată să notifice celeilalte părți în termen de 3 zile de la producerea evenimentului și să ia toate măsurile posibile în vederea limitării consecințelor lui.
6.3. Dacă în termen de 3 zile de la producerea evenimentului respectiv nu încetează, părțile au dreptul să își notifice încetarea de plin drept a prezentului contract, fără ca vreuna dintre ele să pretindă daune-interese.
............................
8. LITIGII
8.1. În cazul în care rezolvarea neîntelegerilor nu este posibilă pe care amiabilă, ele vor fi supuse spre soluționare instanțelor de drept comun.

9. CLAUZE FINALE
...........
9.3. În cazul în care părțile își încalcă obligațiile lor, neexercitarea de partea care suferă vreun prejudiciu a dreptului de a cere executarea întocmai sau prin echivalent bănesc a obligației respective nu înseamnă că ea a renunțat la dreptul său.




Va multumesc!




Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2016
yo9hnf, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters411736 , utilizator 22:36, 8 Decembrie 2016
Acțiune in instanta pt reziliere contract ca urmare a neindeplinirii obligațiilor contractuale, obligarea la piata la zi a chiriei, precum si daune ca urmare a modificărilor fara acordul dvs.
Cand a fost semnat contractul? Este inregistrat la administratia financiara?
Contractul a fost semnat (pe 10 ani) in aprilie 2015 si imediat a fost inregistrat la finante.
modificarile aduse locuintei aduc prejudicii structurii de rezistenta a cladirii sau sunt de ordin decorativ si de amenajare interioara in sensul imbunatatirilor conditiilor de locuit in spatiul respectiv?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract prestari servicii alina cristi alina cristi buna ziua!am si eu o problema..m-ar putea ajuta cineva cu un modelde contract prestari servicii la o firma care are ca ob de activitate spalatorie auto?vreau ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere fanus fanus ce contract de inchiriere al unui apartament trebuie facut in afara de cel de la circa fiananciara si unde anume?? (vezi toată discuția)
Contract locatiune corinuta corinuta Are cineva un contract de locatiune/inchiriere pt spatiu comercial model...la ce clauza ar trebui sa fie cel mai locatarul cand incheie contractul? (vezi toată discuția)