Am cumparat un imobil la o licitatie publica. Creditorul ipotecar nemultumit de pretu de vanzare, desi nu s-a prezentat la niciunul din termenele de licitatie, a facut contestatie la executare pentru pret neserios si a notat litigiul in cartea funciara.
Pot in aceste conditii sa vand imobilul si daca da cu ce riscuri?
Va multumesc pentru timpul acordat.
In primul rand dumneavoastra dupa ce ati devenit proprietarul imobilului prin licitatie, trebuia sa va intabulati cu proprietatea. In acest caz, creditorul ipotecar nu mai avea nici un drept sa faca notificari in cartea funciara. Executarea licitatiei nu se putea desfasura daca acea contestatie era pe rolul instantei.
creditorul ipotecar a notat litigiul avand ca obiect contestatia la executare, dupa ce am cumparat imobilul la licitatie si m-am intabulat ca proprietar, sa inteleg ca nu avea voie sa noteze?
Dumneavoastra fiind cel care ati achizitional bunul prin licitatie ati devenit proprietar pri adjudecare . Acte necesare pentru înscrierea actelor de adjudecare care se depun la sediul OCPI – Biroul de Carte Funciara de care apartineti:
1. Cerere tip de la ANCPI - OCPI;
2. Actul de adjudecare care să identifice imobilul prin numărul topografic/cadastral şi numărul de carte funciară/localitate;
3. Certificat fiscal cu valoarea de impozitare;
4. Dovada achitării integrale a tarifului.
Actele se depun de catre cel interesat si care face si dovada faptului ca a castigat imobilul la licitatie, sau de catre reprezentantul legal al acestuia, dupa caz.
DUPA INTABULARE DEVENITI PROPRIETAR.
Daca licitatia s-a desfasurat pe parcursul derularii procesului, atunci aceasta licitatie a fost ilegala.
Pentru notarea unui litigiu in cartea funciara sunt necesare urmatoarele acte care se depun la sediul OCPI – Biroul de Carte Funciara de care apartineti si aveti nevoie de urmatoarele acte:
1. Cerere tip de la OCPII;
2. Copie după acţiunea înregistrată la instanţa judecătorească cu indicarea numărului de dosar sau certificat de grefă care să identifice imobilul cu numărul cadastral, numărul de carte funciară şi localitate;
3. Dovada achitării integrale a tarifului.
Actele se depun de catre proprietar sau de catre reprezentantul legal al acestuia, ori de catre mandatarul proprietarului, dupa caz.
Daca proprietarul imobilului trecut in extrasul de carte funciara nu corespunde cu cel din actiunea judecatoreasca, litigiul nu se noteaza.
Situatia dumneavoastra poate fi lamurita foarte bine de catre executoruljudecatoresc sau lichidatorul ce s-a ocupat de caz.
Va recomand de urgenta sa luati legatura cu persoanele ce au derulat licitatia.
SUCCES
stimate domn! multumesc pentru clarificari! Notarea s-a facut la o luna dupa ce eu am devenit proprietar si m-am intabulat la cartea funciara! la momentul la care eu am dobandit imobilul nu exista niciun litigiu! Banca care avusese o ipoteca asupra acestui imobil, nu a fost multumita de pretul al care eu am achizitionat imobilul si dupa ce eu m-am intabulat ca proprietar a pornit o contestatie la executare pt pret neserios!
Mentionez ca nu exista niciun alt motiv de contestare a actelor indeplinite de executor, decat pretul de vanzare!
Din cate inteleg eu din raspunsul dumneavoastra, Banca a notat abuziv litigiul asta, pt ca nu erau nici proprietari ai imobilului si nici nu aveau procura de la proprietar!
O respectuosa rugaminte imi puteti indica textul de lege, conform careia doar eu ca proprietar tabular sau o persoana mandatata de mine, putea sa ceara notarea litigiului, pentru ca ma gandesc sa cer OCPi-ului radierea acestei notari. pt ca asa cum spuneti dumneavoastra s-a facut ABUZIV!