Situatia mea este una destul de complicata incat nici nu stium cum sa o descriu pentru a fi inteleasa. Eu am fost crescut de bunici. Bunicul meu avea o pensie maricica si in urma cu cativa ani , impreuna cu bunica mea , au facut cateva imprumuturi de nevoi speciala fara ipoteca la doua banci si un IFN ( respectiv BCR si BRD) si cetelem pentru a finaliza o constructie(casa in care locuim) . Timp de cativa ani ratele au fost platite cu sfintenie pana anul trecut cand bunicul meu a decedat (el fiind debitorul principal) . Bunica mea are o pensie de 700 Ron iar asiguratorul a refuzat sa plateasca - astfel am reusit sa adunam ceva rate neplatite.
Eu am reusit sa ma angajez si am mai platit 2-3 rate, dar din pacate nu pot tine pasul. Rata e cam de 310 RON pe luna la fiecare banca . Am slariu 1000 RON si nu le pot plati pe toate 3 mai ales la 21 de ani cand iti mai trebuie un ban :)
La BRD avem 7 rate restante. Valoarea creditului este de 23 de milioane lei vechi.
La BCR sunt aproape 11 luni restante. Mai avem de plata cu tot cu penalitati in jur de 40 milioane lei vechi.
Cetelem - 4 luni restanta . Datoram in jur de 70 milioane lei vechi.
Cum trebuie gestionata de fata si cam care sunt sansele de executare silita? si mai ales cat mai dureaza pana la executare silita? Se poate executa imobilul in care locuim avand in vedere sumele nu chiar foarte mari pe care le datoram?
Dupa moartea bunicului meu si-au primit cota parte din imobil mama si unchiul meu (mostenitori legali). Treaba sta in felul urmator : Intre mine si bunica mea exista un contract de intretinere prin care eu am primit o cota de 7/16 din imobil.
Mama mea a prin contract de donatie cu sarcina de intretinere inca o parte din cota mostenita de bunica mea plus ce ii revenea de drept.
Problema e urmatoare: Pot fi acestia obligati sa contribuie la plata ratelor? Mai ales mama mea care s-a suparat si a plecat Nerespectandu-si obligatia prin CONTRACT?
Trebuie specificat faptul ca cei doi (unchiul si mama mea) n-au mai sunat si nu s-au ingrijit de bunica mea si nici de bunicul meu avand in vedere faptul ca amandoi au primit bunuri imobiliare valorase de la acestia (asta pe langa datoria morala pe care o au fata de parintii lor) . Unchiul meu a primit un apartament cu 3 camere printr-un contract de intretinere semnat prin anii '90, dar nu se mai stie exact in ce conditii .
Au pretentii la avere, dar nu-si respecta obligatiile. Ba mai mult, asteapta sa capitulam si la presiunea bancilor sa vindem imobilul (destul de valoros) pentru a-si primii banii pe partea lor.
Da, ar putea fi obligati sa plateasca cf cotelor mostenite. Pentru ce li s-a dat cf contractelor de intretinere nerespectate , pot fi actionati in judecata si acele contracte reziliate.
Va trebui sa faceti ceva rapid, daca datoriile adunate cu penalitati si alte cheltuieli ajung la 10 mii de lei, pierdeti casa.
Prin succesiune mostenitorii mostenesc atat activele cit si datoriile prin urmare acestia sunt obligati sa contribuie la plata creditului de la banca.
De ce asiguratorul nu vrea sa plateasca daca a existat o astfel de polita de asigurare?
Cred ca puteti afla conditiile in care a fost instratinat imobilul in anii 90 catre unchi apeland la serviciile unui notar sau bunica ar putea face acest lucru daca nu isi aminteste. Daca cel care a primit donatia nu isi respecta clauzele de intretinere donatiile se pot anula de catre titular astfel bunica ar putea sa isi reprimeasca proprietatile donate copiilor care s-au vazut cu "sacii-n caruta" si sa plateasca restantele la banci. Bancile si IFN vor face toate demesurile ptr recuperarea creditului inclusiv a penalitatilor.
Pai au spus ca asigurarea a fost facuta pe numele bunicii mele. Deci, daca ar fi decedat bunica si nu bunicul, atunci ar fi platit. Nu stiu cat de bine suna motivatia asta, poate ma lamureste cineva specializat care posteaza pe forum.
La taxa de succesiune nu au fost trecute si datoriile. Mai pot fi obligati la plata in cazul de fata?