avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Maternitate PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Maternitate PFA

Buna dimineata. O persoana care activeaza ca PFA, insarcinata, care NU DORESTE SA INTRE IN CONCEDIU DE MATERNITATE (profesia ii permite sa lucreze 2-3 ore/zi ulterior nasterii, cu reluarea graduala a programului integral) ce drepturi are dupa nasterea copilului? ce indemnizatii pt copil beneficiaza in conditiile in care nu este in concediu de maternitate?
multumesc
Cel mai recent răspuns: timis2014 , utilizator 19:34, 21 Aprilie 2014
Pentru a beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului trebuie sa aveti PFA suspendata.
In schimb, daca in perioada concediului pentru cresterea copilului, obtineti venituri supuse impozitului, inclusiv venituri din activitati independente (PFA), aveti dreptul la stimulentul de insertie de 500 lei.
Din Ordinul 1474/2011
1. situatie
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

2. solutie
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
multumesc pt raspuns, nu am inteles foarte clar: concediul pt cresterea copilului ce anume este? nu doresc sa nu suspend activitatea PFA (deloc) ce solutii am pt a trece direct la stimulentul de insertie?
1. - Concediul de maternitate = 126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal.
- El este prevazut de OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate.

2. Concediul pentru cresterea copilului (CCC) este concediu acordat pentru cresterea copilului pana la varsta de 1 an sau 2 ani si este prevazut de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR. (n.m 1 ISR, in vigoare = 500 lei)

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...

3. - Conform OUG 111/2010 puteti solicita direct stimulentul de insertie (fara a mai intra in CCC) de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani (asa cum v-a aratat colegul freeelis mai sus).
- Daca nu indepliniti conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate veti primi stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.
- Mergeti la Primarie si luati lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie dupa care depuneti actele tot la Primarie.

Ultima modificare: Luni, 21 Aprilie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Adevarat a inviat! multumesc pt raspuns, va doresc senin si liniste

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulentul de insertie bobolotionel bobolotionel daca am fost angajat in din 15 07 2015 si sotia naste in iunie 2016 am dreptul la stimulentul de insertie? (vezi toată discuția)
Ingrijire copil 2014 clarat clarat buna, va rog, cine stie si imi poate spune daca renunt de la inceput la indemnizatia de crestere copil, ce bani primesc de la stat si pe ce perioada? (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului 2012 cool123 cool123 buna ziua, cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil in 2012 ? se pot cumula contractele de munca in cazul in care sunt doua, de exemplu? ce inseamna ... (vezi toată discuția)