avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cine plateste autorizarea sudorului, firma sau sudorul?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cine plateste autorizarea sudorului, firma sau sudorul?

Buna ziua si sarbatori fericite ! Revin pe forumul dumneavoastra cu o problema care ma macina de-o vreme buna . Functia mea este cea de sudor . Scoala de sudori mi-am platit-o personal si diploma am obtinut-o in 2003 in urma testarii mele de catre un organ acreditat . Acum 2 luni , firma la care lucrez a gasit o lucrare pe care s-ar fi incumetat s-o contracteze doar ca , avea nevoie ca un numar de sudori sa fie autorizati in anumite procedee recunoscute de un anumit registru de control calitate european . Fara acestea ( autorizarile in cauza ) firma nu ar fi compatibila in executarea acelei lucrari . Rapid , conducerea a efectuat o lista cu sudori pe care i-a propus spre a efectua acele tipuri de sudura in cateva sedinte supervizate de catre un reprezentant al registrului de control . Sarmele folosite au fost noi ( adica altele decat cele pe care le foloseam in mod obisnuit ) iar pozitiile de sudare au fost unele din cele mai dificile . Fiecare sudor si-a dat silinta sa efectueze sudura conform normelor cerute de registru si o mare parte din noi am reusit chiar sa trecem cu brio . In consecinta , sesiunea de autorizari a fost un succes si firma a putut sa se ridice la standardele cerute de beneficiarul lucrarii.
Desigur ca aceasta sesiune de autorizari ( de validare , nu de pregatire a anumitor sudori ) a costat ceva banuti . In cazul in care maine de ex. vreau sa plec din firma pe motiv ca mi-am gasit un loc de munca mai bine platit eu personal am de achitat suma de 400 de euro , pentru ca am raspuns pozitiv la solicitarea conducerii si-am ajutat la ridicarea standardelor de calitate a firmei efectuand cu brio acele 4 tipuri de sudura . Va intreb , cum poate fi cuiva imputata o suma de bani pentru o activitate ce deja a fost in beneficiul angajatorului ? Eu unul, nu am primit nici o marire de salariu sau vre-o bonificatie in semn de multumire si-n plus acele autorizatii nu raman in posesia mea ci , intr-un dosar prin nu stiu care birou al SC-ului in cauza . E corect ?
Ultima modificare: Luni, 21 Aprilie 2014
Laurentiumaill, utilizator
Cel mai recent răspuns: leonard9 , utilizator 10:40, 26 Aprilie 2014
Dumneavoastra ati obtinut un certificat de autorizare pentru firma la care lucrati, certificat care a fost platit de firma deoarece avea nevoie ca sudorii sa fie autorizati.
Acest certificat de autorizare are o valabilitate de 2 ani si trebuie sa fiti verificati la fiecare 6 luni de catre coordonatorul cu sudura ptr a va pune stampila pe certificat.
Daca plecati dupa 2 ani nu aveti nimic de platit in schimb daca plecati inainte de acest termen va trebui sa achitati diferenta de bani pe care a platit-o firma ptr a va autoriza.
Daca vreti sa plecati cu autorizatia dupa dvs. ptr a demonstra ca ati fost calificat pentru anumite procedee de sudare si anumite pozitii trebuie sa platiti.
Ca persoana care s-a ocupat si se ocupa cu autorizarea sudorilor va pot spune ca toate firmele procedeaza in acest mod, nu numai cu sudorii ci si cu alte persoane care au obtinut calificari platite de firma.
Prin urmare raspunsul la intrebarea dvs. cine plateste, raspunsul este firma iar continuarea, daca sudorul vrea sa plece inainte de expirarea valabilitatii autorizatiei atunci acesta plateste diferenta. Trebuie sa va faca un act aditional la c.i.m. in acest sens.
Ca sa va fie imputata o astfel de suma trebuia sa aveti inchieta un act aditional cu clauza de formare profesionala.

Art. 198 C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
Laurentiumaill a scris:

pentru ca am raspuns pozitiv la solicitarea conducerii si-am ajutat la ridicarea standardelor de calitate a firmei efectuand cu brio acele 4 tipuri de sudura .
................
Eu unul, nu am primit nici o marire de salariu sau vre-o bonificatie in semn de multumire


In primul rand nu prea aveti cum sa refuzati sa va autorizati.
Daca ati fi refuzat, firma ar fi gasit motive suficiente ptr a va face "vant" si sa gaseasca alti sudori care sa doreasca sa se autorizeze pe procedeele respective.
Autorizarile personalului nu se fac pentru "multumirea" angajatilor si nici cu scopul maririi salariilor acestora, angajatorul nu este obligat sa acorde prime.
In schimb angajatorul are posibilitatea incheierii unui act aditional la c.i.m. prin care sa il "lege" pe angajat de glie si sa il oblige sa ii plateasca banii cheltuiti cu calificarea angajatului in cazul in care angajatul vrea sa isi ia zborul spre un loc mai bine platit.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin.
Asta nu s-a intamplat sub nici o forma ! Cine m-a invatat pe mine sa sudez in acele procedee ? Nimeni ! Nu am beneficiat de nici un curs . Ok , unde-i lege , nu-i tocmeala . In cazul acesta trebuie sa ma gandesc bine daca semnez sau nu acel act aditional sau sa-mi caut de lucru altundeva ,sau sa-mi iau "vant " cum spunea cineva mai sus pana nu-mi leaga aripile . Daca beneficiam de-o pregatire , trebuia sa fie un profesor , ceva , niste ore , o hartie cu niste date referitoare la cum se face acea sudura si bineinteles o diploma , un atestat ..ceva la mana ! Cum nu exista nimic , consider ca nu am ce semna .

Multumesc pentru raspunsuri , chiar mi-au fost utile !

PS . daca le dau banii sau daca mi se opresc , legea spune ca trebuie sa intru in posesia autorizatiilor ? Ma gandesc ca pana la urma 400 de euro n-ar fi o avere si as putea sa le platesc dar, le vreau in mana , in original .
Ultima modificare: Miercuri, 23 Aprilie 2014
Laurentiumaill, utilizator
intr-adevar, daca nu ati benefeciat de un astfel de curs nu aveti de ce sa platiti .

Alte discuții în legătură

Cim clauza formare profesionala valentinaanghel valentinaanghel Buna ziua, O societate poate introduce o clauza in contractul individual de munca prin care pentru formarea profesional in cadrul societatii salariatul se ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala Gabriel7809 Gabriel7809 Bună ziua domnule avocat . Am avut un act adițional prin care nu puteam sa plec timp de 3 ani in urma unui curs de formare profesională. Eu am incetat ... (vezi toată discuția)
Care este legea? alexxadavyd alexxadavyd am auzit ca exista posibilitatea ca unui muncitor necalificat care lucreaza pt firma ta sa-i poti acorda dupa un timp o diploma de calificare dar care sa-si ... (vezi toată discuția)