avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... activitati de mediere ale avocatilor
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

activitati de mediere ale avocatilor

Imi cer scuze daca mai exista un topic asemanator insa cautand pe forum nu am gasit subiectul propriu zis. Va rog sa va expuneti opiniile asupra unor probleme ref. la Legea medierii raportata la celelalte dispozitii in vigoare, m-ar interesa sa cunosc in mod special parerea avocatilor dar sigur ca orice alte opinii sunt binevenite.

1. Personal nu m-a interesat aceasta problema si probabil nici nu o sa ma intereseze prea curand, insa cum ramane cu activitatile de mediere ca forma de exercitare a profesiei de avocat? A existat o modificare expresa in acest sens in statutului avocatilor privind obligativitatea promovarii cursurilor de mediere? Si daca nu, putem considera legala acitivitatea de mediator a avocatului in baza propriului sau statut? Pana la o reglementare clara, mi se pare mai normal sa vad legea medierii ca o completare/statutul av. ca e o exceptie, voi ce credeti?

2. Daca exercitarea profesiei de consilier juridic este incompatibila cu orice alta profesie autorizata sau salarizata in tara sau in strainatate atunci cum si-ar putea desfasura activitatea de mediere în cadrul formelor de exercitare a profesiei lor?
Referitor la avocati imi este destul de clar avand in vedere ca inclusiv anterior acestei legi activitatea de mediere era compatibila.
De notari nu vreau sa vorbesc, au oricum grija sa le fie bine, le invidiez solidaritatea.

3. Cum priviti exercitarea profesiei de mediator de catre orice persoana cu alte studii superioare decat cele juridice?
Personal, mi se pare ca prin obligativitatea promovarii unui examen pentru o activitate oricum specifica, prevazuta de statut pana atunci s-a impus o ingradire NEJUSTIFICATA a activitatilor specifice profesiei de avocat (justificata doar fiscal). Percep medierea mai degraba ca pe o specializare decat ca pe o profesie distincta si consider ca licentiatii de drept ar fi trebuit sa aiba cel putin o reglementare speciala in aceasta lege prin simplificarea conditiilor de promovare . Cunostintele juridice sunt de baza in exercitarea activitatii de mediator, fie si daca privim numai din perspectiva intelegerii necesitatii solutionarii pe cale amiabila a unor presupuse litigii si a importantei acestei alternative. Probabil cei din afara sistemului vor vedea aceasta opinie ca pe o incercare de eliminare a concurentei insa ii asigur ca nici un avocat nu si-ar lasa profesia de baza in vederea exercitatii profesiei de mediator, aceasta fiind cel mult o alternativa neprioritara.
Pana la urma , partile apeleaza la mediere motivati de anumite implicatii juridice, medierea reprezintand o modalitate facultativa de SOLUTIONARE A CONFLICTELOR. Si , ca "sa fac o aroganta" :D nu cred ca rolul mediatorului este doar acela de a privi 2, 3 ore partile dupa care sa redacteze in scris o intelegere, (daca exista una...s-ar putea ca medierea sa esueze si din considerentul neintelegerii consecintelor implicarii intr-un litigiu la fel cum nici procedura concilierii prealabile nu e tratata prea serios,chiar si atunci cand aceasta este obligatorie). Deci activitatea de mediere nu este o activitate de secretariat.
Logic, sa nu cadem in cealalta extrema, nu spun nici ca mediatorul e responsabil cu urmarirea avantajului unei parti, acesta este desigur doar rolul avocatului.
4. Oricum, in Ro - cel putin momentan- medierea nu este prea folosita, desi "se spune" ca medierea nu are dezavantaje. Sa fie oare societatea civila neinformata suficient de existenta/ utilitatea/forta ei?
Ne intrebam daca instanta ramane pana la urma cel mai "solid", "clar" , "serios" mod de a solutiona un conflict, chiar si o eventuala tranzactie intervenita in cadrul acelui proces avand parca o greutate mai mare in mintea justitiabilului desi in fond intelegerea putea fi foarte simplu obtinuta in mediere..Probabil ca da...desi instanta nu este nici cea mai simpla nici cea mai ieftina modalitate. Legea medierii ar trebui sa aiba deci o mai ampla publicitate, dispozitiile acesteia fiind de un interes public real si major, functionalitatea ei rezolvand totodata un aspect deloc de neglijat, problema numarului covarsitor de dosare cu care instanta este investita. Acest efect ar duce mai departe la analiza mai profunda a cauzelor ramase si la o reala eficienta in solutionarea lor justa de catre magistrati. Desigur ca nimic nu scuza o hotarare judecatoreasca netemeinica si nelegala , insa daca acesta este motivul cel mai des invocat atunci sa vedem cum s-ar lucra si fara el.
Ultima modificare: Vineri, 1 Mai 2009
Gina Iacovici - Diaconu, Avocat
Poate fi mediator persoana care îndeplineşte următoarele condiţii: a) are capacitate deplină de exerciţiu; b) are studii superioare;
c) are o vechime în muncă de cel puţin 3 ani sau a absolvit un program postuniversitar de nivel master în domeniu, acreditat conform legii şi avizat de Consiliul de mediere ; d) este aptă, din punct de vedere medical, pentru
exercitarea acestei activităţi; e) se bucură de o bună reputaţie şi nu a fost condamnată definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei; f) a absolvit cursurile pentru
formarea mediatorilor, în condiţiile legii, cu excepţia absolvenţilor de programe postuniversitare de nivel master în domeniu, acreditate conform
legii şi avizate de Consiliul de mediere; g) a fost autorizată ca mediator, în condiţiile legii.
Persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute mai sus vor fi autorizate ca mediatori de către Consiliul de mediere , după achitarea taxei de autorizare
Exercitarea profesiei de mediator este compatibilă cu orice altă activitate sau profesie, cu excepţia incompatibilităţilor prevăzute prin legi speciale.
Avocaţii, notarii publici şi consilierii juridici care dobândesc calitatea de mediator potrivit prezentei legi pot desfăşura activitatea de mediere în cadrul formelor de exercitare a profesiei lor .
Medierea nu trebuie să fie, in principiu, obligatorie, mediatorul trebuie sa fie imparţial in raporturile cu părţile si neutru pe tot parcursul desfăşurării procesului de mediere. Confidenţialitatea medierii si respectarea vieţii private a părţilor sunt, de asemenea, concepte fundamentale ale acestui proces. Părţile pot angaja si mai mulţi mediatori si pot fi asistate de rude, prieteni si orice alte persoane de încredere, inclusiv avocaţi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Profesia de politist este compatibila cu profesia de mediator? cucu_bau cucu_bau Buna ziua, deci ce parere aveti, exista incompatibilitate intre profesia de politist si cea de mediator? (vezi toată discuția)
Mediere Silvia loredana Dimescu Silvia loredana Dimescu De ce anume ai nevoie ca sa profesezi ca mediator in afara de diploma de mediator obtinuta in urma unor cursuri absolvite? (vezi toată discuția)
Mediere, profesia de mediator Dani@ Dani@ In ce conditii pot deveni mediator?Care sunt etapele si conditiile pe care trebuie sa le indeplinesc pentru a putea deschide un cabinet de mediere?Este necesar ... (vezi toată discuția)