In al doilea rand , doresc sa va consult cu o speta foarte interesanta si automat doresc parerea D-voastra, ce se poate intampla in acest Dosar.
Parcurs Dosar:
Condamnatul X a fost condamnat in anul 2012-2013 :
Infractiune : infracţiuni de corupţie (Legea nr. 78/2000)
De catre TMB : 3 ani condamnare cu suspendare sub supraveghere si 4 ani termen incercare
De catre Curtea de Apel : Parchetul a facut Apel si a fost admis, in consecinta Condamnatul X a primit tot o condamnare de 3 ani cu suspendare dar termen de incercare 6 ani .
De catre Inalta Curte : Recursul a fost respins , si pedeapsa definitiva a ramas 3 ani suspendare si 6 incercare .
Anul ramasa sentinta definitiva 2013 .
Acum incepe intrebarea mea :
Condamnatul X a facut cerere acum in acest an 2014 pentru intervenirea unei legi penale noi (favorabile) , concret sa i se reduca termenul de incercare de la 6 ani la 4 ani , iar Cererea a fost Admisa, Instanta TMB a redus acest termen de incercare de la 6 ani la 4 ani.
Parchetul (Contestator ) a facut Apel , iar Curtea de Apel a decis :
Înch.În baza art. 29 alin. 1 şi 4 din Legea 47/1992 sesizează Curtea Constituţională cu privire la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 16 alin. 1 din Legea 187/2012 de punere în aplicare a Legii 286/2009 privind Noul Cod penal. Fixează termen de soluţionare a cauzei la data de 21 mai 2014, pentru când va fi citat contestatorul.
Intradevar art.86 indice 2 din vechiul cod Penal statua ca "termenul de incercare incazul suspendarii pedepsei sub supraveghere se compune din cuantumul pedepsei aplicate la care se adauga un interval de timp stabilit de instanta intre 2 si 5 ani".In noul cod Penal in art.92 aismileaza pedeapsa aplicata cu termenul de supeaveghere,nemaiacordind instantei posibilitatea de a majora termenul peste 4 ani. In aceasta situatie consider ca in mod corect a judecat tribunalul cererea dvs. micsorind termenul la 4 ani in conformitate cu principiul aplicarii legii mai favorabile.In privinta contestatiei depuse de parchet la hotarirea pronuntata cred ca nu va poate schimba solutia obtinuta care este legala,insa procurorul cred ca a observat corect neconcordanta dintre dispozitiile art 16 din legea 187/2012 raportate la art 92 al. 1 si 2 din Noul cod Penal.
eu am o pedeapsa de 3 ani sub supraveghere cu termen de incercare de 8 ani...pot sa cer reducerea termenului la 4 ani? daca comit o infractiune dupa expirarea termenului de incercare voi fi pedepsit ca prim infractor?
Noul cod penal
l0re1
In cazul in care o persoana este condamnata pentru 2 ani si 6 luni pentru conducere in stare de ebrietate si avand in vedere faptul ca inainte a primit o ... (vezi toată discuția)