avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Autorizatia de munca - detasati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Autorizatia de munca - detasati

Am nevoie de o interpretare pentru urmatoarea situatie: Cetatean non-EU ce urmeaza a fi detasat in Romania, pentru 12 luni. Cetateanul nu are nevoie de viza pentru Romania (e obligat sa respecte doar termenul de 90 de zile in 6 luni privitor la sederea legala). El nu va munci efectiv in Romania 12 luni, ci aproximativ 180 zile. In decurs de 6 luni, nu sta mai mult de 90 de zile.
Intrebarea care se pune e urmatoarea: Potrivit OUG 56/2007 e obligat sa-si obtina autorizatia de munca pentru detasati (pentru a munci legal) DAR este obligat sa-si obtina si permisul de sedere?

Interpretare proprie:
Conform OUG 56/2007 cetateanul non-EU e obligat sa isi obtina autorizatia de munca pentru detasati.
Conform OUG 194/2002 cetateanul non-EU care nu are nevoie de viza pentru a intra in Romania, trebuie sa respecte termenul de 90 de zile in decurs a sase luni consecutive, care ii permite se stea in Romania in mod legal. Daca vrea sa stea mai mult de 90 de zile, e obligat sa-si obtina permis de sedere.

Daca cetateanul non-EU in cauza respecta termenul de 90 de zile in sase luni consecutive, si are autorizatia de munca pentru detasati, nu vad de ce ar trebui sa-si obtina si permisul de sedere.

In plus, conform art 88 Cod Fiscal, daca cetateanul respectiv nu sta mai mult de 183 de zile in RO (intr-un an) nu e obligat sa plateasca impozit pe venit pentru veniturile obtinute in RO. Iar in privinta contributiei pentru asig sociale de sanatate, e aceeasi poveste, daca nu isi prelungeste dreptul de sedere in RO (adica, daca nu isi obtine permisul de sedere), nu e obligat sa o plateasca.

Si intrebare aditionala: Daca nu are permis de sedere, nu isi poate plati impozitul pe venit si contributia la sanatate? (intrucat acestea se platesc pe baza numarului de inregistrare fiscala ce apare pe permisul de sedere)?
Ultima modificare: Vineri, 1 Mai 2009
Jules664, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:19, 2 Mai 2009
OUG nr.194/2002 prevede ca, in cazul in care prin conventiile internationale sau actele normative prin care se desfiinteaza unilateral regimul de vize nu este prevazuta perioada pentru care vizele sunt desfiintate, strainilor care nu au obligatia obtinerii vizei pentru a intra in Romania li se permite accesul pe teritoriul statului roman si pot sa ramana pana la 90 de zile, in decurs de 6 luni, incepand cu ziua primei intrari in tara.

OUG nr.56/2007 prevede ca :
- pot fi incadrati in munca sau, dupa caz, pot presta munca la persoane fizice sau juridice din Romania, fara autorizatie de munca, urmatoarele categorii:
a) strainii titulari ai dreptului de sedere permanenta pe teritoriul Romaniei;
b) strainii al caror acces pe piata muncii din Romania este reglementat prin acorduri, conventii sau intelegeri bilaterale incheiate de Romania cu alte state, daca aceasta posibilitate este stabilita prin textul acordului, conventiei sau intelegerii;
..............
h) strainii angajati ai persoanelor juridice cu sediul in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau in unul dintre statele semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European, detasati in Romania, cu conditia prezentarii permisului de sedere din acel stat.
- autorizatia de munca pentru lucratorii detasati da dreptul titularului sa presteze munca, pentru o perioada de maximum un an la un interval de minimum 5 ani, in baza deciziei de detasare de la un angajator persoana juridica straina la un angajator persoana juridica din Romania ori la o reprezentanta, sucursala sau filiala din Romania a unei persoane juridice cu sediul in strainatate. In temeiul prevederilor acordurilor, conventiilor sau intelegerilor internationale la care Romania este parte, perioada pentru care lucratorul detasat desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei poate fi prelungita in conditiile si situatiile prevazute in mod expres de acestea.
Parerea mea, este ca trebuie obtinuta autorizatie de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca cetatean american cu viza de sedere angajat angajat unde pot gasi in codul muncii specificate informatii despre incadrarea in munca cu contract a unui cetatean american cu drept de sedere pe teritoriul Romaniei ... (vezi toată discuția)
Vreau sa angajez un cetatean german inserv inserv Am nevoie de un specialist si am gasit un cetatean german care vrea sa vina sa lucreze la firma mea.Pot sa-l angajez sau am nevoie de aprobarea celor de la ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de munca claudia elena claudia elena Fiti draguti sa ma ajutati si pe mine intr-o problema.Am o cunostiinta care este de cetatenie straina care ar dori sa obtina AUTORIZATIE DE MUNCA si dupa aceea ... (vezi toată discuția)