avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Camere supraveghere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Camere supraveghere

Buna ziua,
doresc sa instalez cateva camere supraveghere care sa-mi supravegheze partea exterioara a gardului si eventual strada. Am probleme cu cateva persoane de cetatenie roma care imi vandalizeaza gardul in mod periodic si fac deseori scandal.
Am incercat sa aflu ce autorizari imi trebuiesc dar nu reusesc. Stiu ca aceste camere de supraveghere trebuiesc instalate de personal autorizat dar nu stiu demersurile. Fiind implicata si strada trebuie intai sa fac cereri la IGSU sau chem direct firma autorizata.
Pot intreba si firma care presteaza aceste servicii dar nu vreau sa aflu de la ei direct raspunsul pentru ca daca sunt interesati sa-mi instaleze camerele (manopera si produse cumparate de la ei) poate nu-mi dau informatiile corecte.
Cel mai recent răspuns: loko , utilizator 09:48, 23 Aprilie 2014
Chemati firma care va instaleaza camerele si ei va vor spune tot ce trebuie sa faceti dv. sau ei. Au tot interesul sa lucreze legal, altfel li se ridica licenta.
Ca sa chem firma insemna sa platesc deplasarea nefiind din localitate. Ca sa pot instala trebuie sa cer oferte. inainte sa cer oferte trebuie sa stiu ce sa cer si cui. Ei imi pot instala ce doresc dansii dar apoi vor pleca si o sa ajung iar sa intreb pe unul si pe altul. Ma gandeam ca este mai bine sa intreb inainte.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Aprilie 2014
loko, utilizator
Avand in vedere ca interesul dv vizeaza zona apartinand domeniului public,atentie sporita,deoarece legea in vigoare impune conditii concrete care daca sunt incalcaate genereaza consecinte neplacute pentru proprietarul sistemului de supraveghere si de stocare informatii
[ link extern ]
Orice amestec si violare a sferei private este pedepsita de lege
Sfera privata este orice ce nu va apartine
Unghiul de captare-inregistrare al sistemului de supraveghere nu trebuie sa treaca pe proprietatea altora fara acceptul si aprobarea scrisa a acestora

Atentie la prevederile art. 58 de la Cap 9 din legea 333/2003:

“Desfăşurarea de activităţi de pază sau protecţie, de proiectare, producere, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarmă împotriva efracţiei sau a componentelor acestora fără atestat sau fără licenţa de funcţionare prevăzută de lege constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.”

Utilizarea tehnicilor pentru captarea, manipularea, inregistrarea, stocarea si comunicarea datelor constituite din imagini privind persoanele fizice reprezinta operatiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal, in conformitate cu Directiva 95/46/CE (paragraful 14) a Parlamentului European, act corelat cu dispozitiile Conventiei nr. 108/1981 a Consiliului Europei.
Prin sistemului de supraveghere sunt prelucrate date cu caracter personal.informatiile/ imaginile stocate cu persoane fizice identificabile sunt date cu caracter personal.
Inclusiv Legea Fundamentala=Constituţia României,prin art. 26, alineatul 1, impune autoritatilor
sa ocroteasca viata intimă, familială şi privată

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a emis Decizia nr. 52 din 31 mai 2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, publicată în Monitorul Oficial nr. 389 din 11 iunie 2012. La articolul 6 al actului normativ menţionat prevede

Prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea sistemelor de supraveghere video se efectuează numai cu consimţământul expres şi neechivoc al persoanei vizate,cu excepţia cazurilor prevăzute de articolul 5, alineatul 2, din Legea nr. 677/2001.

Adica exceptand situatiile in care persoana fizica solicita incheierea unui contract (ex: cu angajatorul), viata ii este pusa in pericol, in interesul public al autoritatilor, cand operatorul e obligat prin lege sa instaleze sistem supraveghere (ex: unitatilele bancare) pentru un interes legitim, in scopuri statistice sau de cercetare stiintifica, doar daca datele sunt anonime pe toata durata prelucrarii.
Dv pentru competenta informare contactati politistul responsabil domiciliului dv care va poate comunica daca puteti si in ce conditii se poate instala sisteme supraveghere.
Multumesc, am sa fac si o solicitare catre IGPR. Dupa ce am cercetat un pic internetul firmele care vand produse si servicii au tot interesul sa imi vanda orice, in final eu trebuie sa stiu legea si sa am aprobarile scrise de la autoritati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atribuţie a presedintelui asociaţiei de proprietari Ana Chiscop Ana Chiscop Presedintele Asociaţiei de proprietari este cel care aprobă, cere, la rândul lui, alte aprobări pentru a se pune camere de luat vederi pe o scară de bloc ... (vezi toată discuția)
Buna seara.cateva indicatii si lamuriri va rog.doresc sa instalez ... ionelazibi_94 ionelazibi_94 buna seara.cateva indicatii si lamuriri va rog.doresc sa instalez pe etajul la care locuiesc o camera de supraveghere orientata catre intrarea in apartament si ... (vezi toată discuția)
Camere supraveghere pe balcon propriu in condominum pentru parcare auto YO3ITD_1 YO3ITD_1 Buna ziua, Locuiesc la un bloc situat pe o proprietate privata, aflat in condominiu. As dori sa adresez o solicitare sau o lamurire, prin care sa mi se ... (vezi toată discuția)