avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Camere supraveghere pe balcon propriu in condominum ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Camere supraveghere pe balcon propriu in condominum pentru parcare auto

Buna ziua,

Locuiesc la un bloc situat pe o proprietate privata, aflat in condominiu.

As dori sa adresez o solicitare sau o lamurire, prin care sa mi se explice cum as putea sa supraveghez un bun propriu (masina personala) aflat pe un loc de parcare din condominiu, inclusiv zona de pubele vizibila in acelasi cadru, fara a incalca vreo prevedere legala?

Tin sa subliniez faptul ca nu doresc sa supravehez locul de parcare aferent, decat pentru a descuraja si preveni daune pe care masina le-ar putea avea, dar si pentru a descuraja aruncarea gunoaielor necivilizat.

Instalarea camerei de supraveghere si inregistrarea video as dori sa fie facuta de pe proprietatea mea personala (de la apartamentul meu) precum si stocarea datelor video sa fie facuta tot la mine, in scopurile descrise mai sus si conform mentiunilor sustinute.

Va rog sa tineti cont ca legea 677/2001 republicata, se mentioneaza clar faptul la “Domeniu de aplicare” Art.2 alin.(6) – “(6) Prezenta lege nu se aplica prelucrarilor de date cu caracter personal, efectuate de persoanele fizice exclusiv pentru uzul lor personal, daca datele in cauza nu sunt destinate a fi dezvaluite.”

Mai mult, decizia ANSPDCP 52/2012 mentioneaza la Art.17 alin. (2) ca “(2) Prevederile prezentei decizii nu se aplica prelucrarilor de date cu caracter personal, prin mijloace de supraveghere video, efectuate de persoanele fizice exclusiv pentru uzul lor personal, daca datele in cauza nu sunt destinate a fi dezvaluite”.

Unde anume scrie in lege (si cum justificati) ca o persoana fizica, care vrea sa prelucreze datele cu caracter persoanal, in interes propriu, fără a le divulga, trebuie sa ceara acordul proprietarilor sau ca dumneavoastra ati avea drept de cauza in a invinovati persoana cu pricina?

Pana la proba contrarie, chiar și pentru cercetarea și (dacă e cazul) urmărirea penală, trebuie uzitata “prezumția de nevinovăție”, nu?

Astept raspunsuri clare si pertinente care sa clarifice situatia.
Cel mai recent răspuns: YO3ITD_1 , utilizator 19:02, 15 Noiembrie 2019
Exista legislatie speciala care obliga proprietarul sistemului de monitorizare sa instaleze camerele de asa natura incat sa nu preia si sa stocheze imagini care pot viza parte comuna sau sa inregistreze imagini cu persoane fara acordul acestora
Dv intentionati instalarea sistemului de supraveghere cu scopul inregsitrarii eventualelor actiuni realizate impotriva bunurilor dv
In caz nefericit ca se intampla evenimentul nedorit dv veti face uz de respectivele date stocate catre autoritati
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Nu stiu daca aveti dreptate. Dupa discutia avuta azi cu politia, mi s-a specificat faptul ca atata timp cat eu folosesc imaginile exclusiv in interes propriu, fara divulgarea acestora, legile in vigoare nu se aplica. Asta spune legea 677/2001 art.2 alin.6 republicata si decizia ANSPDCP 52/2012 art.17 alin.2.

Mai mult Codul Penal art. 226 specifica la alin. (1) si reiese ca este interzisa captarea de imagini si sunete din interiorul imobilelor si dependinte. Zonele comune, parcarea si pubelele de gunoi nu sunt dependinte.

Va rog sa fiti mai explicita cand raspundeti si sa mentionati care este "legislatia speciala care obliga proprietarul sistemului de monitorizare sa instaleze camerele de asa natura incat sa nu preia si sa stocheze imagini care pot viza parte comuna sau sa inregistreze imagini cu persoane fara acordul acestora"? Niste justificari mai clare ar ajuta mai mult.

P,S.: Da. Daca autoritatile vor solicita datele stocate, le voi oferi fara regret. Asta e scopul defapt.
P.S.2. Daca ar fi sa treceti prin spatele unei persoane care este fotografiata, dar care va face poza din greseala sau chiar intentionat, nu veti avea drept de a solicita stergerea pozei sau filmarii, indiferent unde va veti afla, atata timp cat nu aduce atingere vietii private. Mai mult nedezvaluirea informatiilor nu ar aduce niciun prejudiciu moral sau de drept vietii private, decat daca veti putea demonstra contrariul.
Ultima modificare: Vineri, 15 Noiembrie 2019
YO3ITD_1, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Camere supraveghere OROSZ ANDREI OROSZ ANDREI Am reclamat,la primarie, un vecin care ocupa mai multe locuri de parcare si are camera de supraveghere pe pervazul exterior al ferestrei apartamentului ... (vezi toată discuția)
Hotarare asociatie proprietari versus lege Neiyre Neiyre Adunarea generala a decis cu majoritate de voturi montarea unor camere de supraveghere la intrare si la la et 10. Exista insa 2 proprietari care nu sunt de ... (vezi toată discuția)
Buna seara.cateva indicatii si lamuriri va rog.doresc sa instalez ... ionelazibi_94 ionelazibi_94 buna seara.cateva indicatii si lamuriri va rog.doresc sa instalez pe etajul la care locuiesc o camera de supraveghere orientata catre intrarea in apartament si ... (vezi toată discuția)