avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Persoana alcoolica si violenta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Persoana alcoolica si violenta

Buna ziua. Am o cunostinta care este alcoolica si de aproape o luna a devenit si foarte violenta. Domnul respectiv are CMI ( cabinet medical individual) si datorii la banci pe masura( tot o banca detine si cabinetul, deoarece a fost deschis prin imprumut bancar) . Are aproape un an de cand nu mai lucreaza deoarece prefera alcoolul, dar din pacate a inceput sa vanda diverse pentru a isi intretine viciul : laptop, tableta si ameninta ca va continua sa vanda televizor frigider si alta aparatura din casa, daca mama dlui nu ramane cu el sa aiba grija. Mentionez ca apartamentul unde locuieste in prezent nu este al lui, ci al mamei lui, care de frica sa nu ramana fara toate din casa , ramane acolo. O alta problema este ca deja dl respectiv si-a lovit mama de mai multe ori si numai tatal lui ii poate tine piept la lovituri. De fiecare data cand este chemata salvarea sau politia , acestia ridica din umeri si dl respectiv fuge din spital. ( si au fost chemate de multe ori, cam o data la 2 saptamani e internat din cauza alcoolului, a fost dus si la socola dar fuge de fiecare data). Mama domnului respectiv deja si-a facut sute de milioane datorii la prieteni , si la pensionari si plateste ratele si impozitele dlui respectiv, de frica executarii .
Deoarece ne confruntam cu aceasta problema de ceva timp, dorim sa realizam pe cale legala o actiune, sa luam masuri, pentru a impiedica ca acest domn sa mai faca alte imprumuturi , si alte datorii, sa nu mai aiba drept de semnatura, sau sa nu mai loveasca pe nimeni.
Martori la crizele sale sunt colegii de cabinet, vecinii , fosta sotie, actuala prietena ( pe care a si lovit-o).
Cum putem proceda pentru a nu mai exista si alte victime ( datorita profesiei sale, sa nu comita vreo greseala).
Din ce am mai citit , fara acordul dlui respectiv , nu poate fi internat la dezalcolizare ( am gasit 2 clinici particulare , s-a discutat cu dlui, dar fara rezultat), iar in spital nu il tin mai mult de 1 saptamana( daca sta) .
Fara aprobarea lui nu poate fi internat nicaieri ( a incercat mama dlui pe semnatura ei, dar dupa max 1 saptamana i se da drumul). Problema dureaza de cam 2 ani si se agraveaza cu fiecare luna care terce , in timp ce mama dlui nu stie cum sa mai achite datoriile, ratele si darile lui. Ce pot realiza parintii lui pentru a-l aduce pe calea cea buna, sau macar sa determine macar bancile sa nu ii mai dea imprumuturi? Uneori are pauze de luciditate cand face toate aceste lucruri ( credite , deschide abonamente de telefonie etc) iar parintii ii achita datoriile ca nu au de ales.
In strada nu il pot lasa, sa il dea afara , ca e baiatul lor( desi are 35 de ani ) , au cerut ajutor la medici sa il tina internat pana macar i se scoate tot alcoolul din sange ( dar degeaba, are un istoric al internarilor de speriat), politia nu are cum sa ii ajute ( au fost chemati pentru a aplana diverse scandaluri, urlete etc), dar mai mult de vorbit ore intregi cu el, nu au ce masuri lua.

Ce se poate face cu o astfel de persoana? Parintii lui continua sa il sprijine cum pot, inca mai spera sa isi revina, dar deja bataile si amenintarile lui fata de ei au devenit zilnice, daca bea . Cum il pot ajuta sau ce trebuie sa faca pentru ca acest domn sa nu mai faca altora si siesi rau si probleme?


Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2014
irina_turcanu, utilizator
Mai in gluma, mai in serios poate o "cura" ca in filmul "De la 9 la 5" (Dolly Parton - Nine to Five) ne prezinta cum putem imobiliza un barbat fara sa il ramin.
Faceti plangeri la politie pentru fiecare scandal, pentru fiecare data cand a produs vatamari corporale sau pentru alte violente, (scoateti certificate de la LML) si pentru amenintare. Concomitent incercati sa obtineti de la instanta si o interdictie de a se apropia de casa respectiva si de parinti.
Sperati sa nu respecte interdicita sau sa fie condamnat pentru vreuna dintre infractiuni intrucat in arrest sau in puscarie nu mai bea si se poate recupera, pana nu este prea tarziu sa mai existe vreo sansa de recuperare...success!
Legal nu aveti ce sa faceti ca sa impiedicati ceva.
Incercati sa vorbiti cu el.
Puteti incerca sa il chemati la mediator ca sa dialogheze.
Ar fi bine sa fie psiholog mediatorul.
Buna ziua .

As dori sa aflu daca tratamentul la o clinica particulara de dezalcolizare poate fi decontat de asigurarea de sanatate ( sau macar partial?) . Persoana in cauza este asigurat .

Ultima modificare: Miercuri, 21 Mai 2014
irina_turcanu, utilizator
Fiind asigurat medical, e un pas înainte. Îl puteţi interna la psihiatrie cu trimitere de la medicul de familie, care să îi pună un diagnostic prezumtiv \"Tulburări de personalitate\", cel mult cu referire tangenţială la alcoolism. Important e să nu fie internat ca urmare a unei fapte antisociale (lovituri, ameninţări etc.) sau cu sprijinul autorităţilor, pt. că va trebui să-i suportaţi costul spitalizării pe perioada de 3-4 zile cât durează dezalcolizarea. Pentru internare, ruda
cea mai apropiată poate decide internarea în situaţii de acest gen, în caz că pacientul refuză.

Oricum, problema nu e numai dependenţa de alcool, ci şi o pb. psihică - fie că o avea înainte de alcoolism, fie că i s-a declanşat de la alcool. La Spitalul Judeţean, secţia Psihiatrie (Centrul Sănătate Mintală) îl ţine cel mult 15 zile, după care fie că îl externează, fie că îi cereţi transferul într-un sanatoriu de specialitate pt. tratament de cursă lungă. Dacă el se vede acasă după dezalcolizare, şansele cele mai mari sunt să se reia pb de unde a rămas anterior internării.

Sanatoriile pentru bolnavii (asiguraţi în sist. de sănătate) cu probleme psihice reprezintă singura soluţie când suferă de pe urma alcoolului. Însă în sanatorii se administrează neuroleptice şi prea puţin se pune accent pe consilierea psihologică şi pe psihoterapie. E bine de discutat cu medicul curant să supună pacientul şi la psihoterapie, iar când îl aveţi externat, dacă vă permite situaţia materială, de efectuat mai departe şedinţe de psihoterapie şi consiliere psihologică, desigur în paralel cu tratamentul medicamentuos care va fi de lungă durată. O altă cerinţă a medicului specialist este ca după externare, pacientul să beneficieze de mediu familial protectiv.

Reclamaţiile la poliţie, ancheta penală, închisoarea, ordinul de protecţie (cu interdicţie), evacuarea din locuinţă şi ajunsul pe străzi nu va rezolva nicidecum problema acestui om bolnav. Alcoolicul este foarte parşiv, mincinos, teatral, dar şi orgolios şi răzbunător. În sine, alcoolismul este o boală psihică. Alcoolicul foarte greu îşi recunoaşte problema şi va încerca repetat să manipuleze pe cei din jurul său că el nu are absolut nicio pb, însă pe ascuns va bea. Când se va vedea pe străzi şi fără susţinere, simte că se răzbună pe cei apropiaţi, va bea şi mai mult şi va prefera să rămână boschetar, să întreţină relaţii homosexuale cu alţi deviaţi pt. a procura bani să bea. Deci, mare grijă!
Ultima modificare: Joi, 22 Mai 2014
Niunin Tiberiu, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Dezalcolizare moranduzza moranduzza Buna ziua! A-si dori sa stiu ce se poate face in privinta unei persoane care este dependenta de alcool si nu recunoaste, dar care a devenit foarte violent atat ... (vezi toată discuția)
Violenta domestica sagetator1 sagetator1 Buna ziua .. as dorii sa cer sfatul pt o preblema care are mama ....fiind maritata cu tatal meu de vreo 40 de ani el o amenta cu moartea ,alunga din casa ... (vezi toată discuția)
Toxicoman dislexic dislexic Buna seara! X consuma in exces alcool si locuieste impreuna cu mama sa. Periodic fura din gospodarie, o agreseaza pe mama sa si are o atitudine sfidatoare ... (vezi toată discuția)