avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Tatal meu poate iesi la pensie fara penalizari ?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Tatal meu poate iesi la pensie fara penalizari ?

Buna ziua , din nou ! Am sunat pe la casa de pensii , mi-am strofocat putin creierii prin HG-urile de pe site-ul oficial al casei de pensii si nu prea m-am edificat . E clar , nu-s facut pentru asa ceva , de aceea va rog sa ma indrumati in urmatoarea cauza :
Tatal meu implineste 57 de ani in august (acest an ) si lucreaza neatrerupt din anul 1975 . Primii 26 de ani de munca a lucrat in conditii de toxicitate ( acizi pentru degresarea pieilor de animale ) avand grupa a 2-a , iar din 2002 , cu tranfer ( fara intrerupere ), lucreaza in al 2-lea loc de munca ( spera sa fie si ultimul ) . Am facut eu un calcul acesta : 26 de ani ( primul loc cu grupa a 2-a ) +12 ( al 2-lea loc ) = 38 de ani de contributie , insa daca la acea grupa s-ar adauga 3 luni/an ( dupa cum am inteles eu ) ar mai fi de adaugat 26 x 3 =78 de luni adica 6.5 ani . Acum daca adaug 6.5 la 38 ar fi 44.5 de ani de contributie neintrerupta catre casa de pensii . Cum se calculeaza ...nu-s sigur , dar sunt sigur ca un raspuns mai clar il voi avea de la dumneavoastra , asa cum de fiecaredata s-a intamplat cu orice problema pusa . Multumiri anticipate pentru rabdarea si implicarea in problemele noastre !
Cel mai recent răspuns: Laurentiumaill , utilizator 17:03, 24 Aprilie 2014
1. Pentru un barbat nascut in august 1957 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru cei 26 de ani lucrati in gr. a II-a de munca (in procent de 100%):
- se reduce varsta standard de pensionare cu 6 ani (65 - 6 = 59 de ani);
- se adauga la stagiul de cotizare 6 ani si 6 luni (38/0 + 6/6 = 44 de ani si 6 luni).

3. Poate solicita pensie pentru limita de varsta (cu reducerea varstei standard de pensionare), la 59 de ani, in august 2016.

4. De pensie anticipata (fara diminuare) poate beneficia la varsta de 60 de ani dar atunci este deja pensionat pentru limita de varsta.
Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Vesti bune dupa cum vad , in ceea ce-l priveste pe tatal meu . Alta intrebare si sper sa fie si ultima in acest topic : Daca ar vrea anul acesta sa iasa la pensie , ce s-ar intampla ? Ce cota de pensie ar primi din ..100 % ? Care ar fi penalizarea ? Tin sa mentionez ca fabrica la care lucreaza el a inceput de anul trecut sa " scartaie " rau de tot in halul in care , a ajuns deja la a 5-a plata neefectuata iar directorul le spune angajatilor franc in fata sa plece daca nu le mai convine . La varsta lui , greu isi mai mai gaseste un loc de munca sau ..aproape deloc .
Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2014
Laurentiumaill, utilizator
1. Tocmai asta trebuie sa intelegei din ce am spus in raspunsul precedent: ca nu poate solicita pensie (pentru limita de varsta) decat in august 2016, la varsta de 59 de ani.

2. Pensia anticipata si pensia anticipata partiala se pot acorda la varsta de 60 de ani cand deja este pensionar pentru limita de varsta (deci nu mai este cazul).

3. Doar o pensie de invaliditate ar fi posibila, daca este cazul.
Multumesc ! Acum am inteles ! Declar acest subiect inchis .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se poate iesi la pensie cristinanan18 cristinanan18 Tatal meu este nascut in 18.01.1956 Are o vechime de 38 ani dintre care 26 ani de grupa a II-a. Cand se poate pensiona mai exact..? Am aflat ca exista o ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? brezaloi brezaloi buna ziua .as dori sa stiu cand se poate pensiona mama.are un stagiu complet de cotizare de 35 ani ,din care 23 de ani in grupa 2,5 ani asistent social,8ani ... (vezi toată discuția)
Pensia anticipata lorena2010 lorena2010 SUNT NASCUT IN 12.09.1955.SUNT INCADRAT IN MUNCA DIN 06.07.1973 SI LUCREZ SI IN MOMENTUL ACTUAL.AM LUCRAT DIN ACESTI ANI , 26 DE ANI IN GRUPA A DOUA.DORESC SA ... (vezi toată discuția)