avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Imputare sume mesaje telefonice
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Imputare sume mesaje telefonice

Buna ziua!
As dori sa va solicit sprijinul in solutionarea problemei urmatoare:
- la o societate de stat (SRL) exista un abonament de telefonie mobila care nu contine mesaje gratuite iar conducatorul unitatii doreste sa impute sumele reprezentand contravaloarea sms-urilor date de salariati
- nu exista decizie in acest sens si ca urmare nu se poate stabili suma imputata...
Ca sa se impute trebuie deci o decizie privitoare la costul SMS-urilor pentru fiecare angajat, comunicarea acesteia fiecarui salariat si semnarea unui angajament de plata pentru valoarea SMS-urilor care se dau lunar de salariat...
Este bine asa?
Ce inregistrari contabile se vor face daca se decide imputarea sumelor respective si retinerea acestora din salarii?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 09:06, 25 Aprilie 2014
In primul rand este necesara o decizie/adresa, cum vreti sa-i spuneti, prin care conducerea unitatii anunta toti angajatii care au primit telefoane de serviciu asupra modului de utilizare a acestora: minute/SMS alocate, inclusiv comunicarea ca de la data comunicarii tot ceea ce va depasi alocarea va fi suportat de catre angajatul care a generat costuri suplimentare. Angajatii implicati ar trebui sa semneze de luare la cunostinta.
Depasirile de pe factura societatii se calculeaza pentru fiecare angajat implicat, se face un tabel cu acestea si fiecare angajat trebuie sa semneze ca-si da acordul pentru retinerea sumei din salariu.
Se va emite factura pentru fiecare angajat cu valoarea calculata aferenta, sumele respective trecandu-se pe venituri dupa recuperare.
Daca angajatii nu sunt de acord cu plata depasirilor, se va proceda conform prevederilor Codului muncii:

ART. 254
(1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
(2) Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze neprevăzute care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.
(3) În situaţia în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina şi în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părţilor, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părţilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
ART. 255
(1) Când paguba a fost produsă de mai mulţi salariaţi, cuantumul răspunderii fiecăruia se stabileşte în raport cu măsura în care a contribuit la producerea ei.
(2) Dacă măsura în care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinată, răspunderea fiecăruia se stabileşte proporţional cu salariul său net de la data constatării pagubei şi, atunci când este cazul, şi în funcţie de timpul efectiv lucrat de la ultimul său inventar.
ART. 256
(1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
(2) Dacă salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau şi care nu mai pot fi restituite în natură sau dacă acestuia i s-au prestat servicii la care nu era îndreptăţit, este obligat să suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor în cauză se stabileşte potrivit valorii acestora de la data plăţii.
ART. 257
(1) Suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reţine în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăşi împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea cel în cauză jumătate din salariul respectiv.
ART. 258
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.
ART. 259
În cazul în care acoperirea prejudiciului prin reţineri lunare din salariu nu se poate face într-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rată de reţineri, angajatorul se poate adresa executorului judecătoresc în condiţiile Codului de procedură civilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizia de imputare bubu.g bubu.g Conform art.169 din Codul muncii nici o retinere nu poate fi operata fara hot.judecatoreasca.Prin Ordinul 3518/2008 se prevede un model de decizie imputare ... (vezi toată discuția)
Raspundere Ursi Ursi Un angajator mai poate trage la raspundere un fost angajat, pentru o fapta savarsita de acesta in legatura cu natura muncii lui.Mentionez ca angajatul nu mai ... (vezi toată discuția)
Retinere din salariu ady1981 ady1981 mi s-a retinut tot salariul ca despagubire pt o dauna adusa firmei este corect? :\"> Care este suma maxima ce se poate retine din salariu conform legii? (vezi toată discuția)