1. Nu e nici o varza, prevederile legale sunt clare si nu stiu de unde exista aceste nelamuriri.
2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...
4. Cele de mai sus inseamna:
- daca ambii parinti indeplinesc conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si unul din ei intra in CCC, celalalt trebuie sa intre si el cel putin o luna in CCC;
- daca al doilea parinte nu intra in CCC primul parinte nu poate beneficia el de acea luna de CCC;
- indiferent daca al doilea parinte intra sau nu in CCC se reduce CCC pentru primul parinte cu o luna de zile;
- daca mama a optat pentru CCC pana la varsta de 1 an si tatal copilului indeplineste conditiile pentru a intra in CCC atunci mama va beneficia de indemnizatie pentru CCC pana ce copilul implineste 11 luni;
- daca mama a optat pentru CCC pana la varsta de 2 ani si tatal copilului indeplineste conditiile pentru a intra in CCC atunci mama va beneficia de indemnizatie pentru CCC pana ce copilul implineste 1 an si 11 luni;
5. - Eu nu am auzit sa i se impute mamei indemnizatia pe luna a 11-a (poate pentru luna a 12-a, daca a incasat-o necuvenit).
- Ori dvs. nu ati inteles bine ori cine v-a explicat nu a stiut sa explice.
6. Daca dvs., ca tata, renuntati la CCC atunci nu i se imputa mamei a 11-a luna ci ea va primi indemnizatie pentru CCC pana inclusiv in ziua in care copilul implinestre 11 luni.
Buna ziua,
exact ce imi spuneti dumneavoastra am inteles si eu din lege...dar aparent nu e asa!
Sunt o multime de discutii in online pe tema asta...dar ca sa fiu mai sigur, acum 10 min, am vb cu o colega de munca care s-a intors la lucru acum aproape 2 luni.
Ea a revenit inainte sa faca copilul 11 luni(pt a beneficia de insertie) iar sotul ei a facut cerere de renuntare la luna de CCC...in urma refuzului aceasta a primit cerere de la Agentia de Plati sa returneze ultima luna de platita, care e luna 11...
Exact de aceea am spus ca e o mare varza, pt ca aparent cei de la primarii aplica legea dupa cum o interpreteaza ei...iar romanul tace si face cum i se cere !!!
1. Pentru a beneficia de stimuentul de insertie persoana in cauza trebuia sa reia activitatea inainte de a implini copilul 11 luni (chiar si cu o zi inainte).
2. - Povestea cu returnarea indemnizatiei pe luna a 11-a nu o cred pentru ca nu se poate asa ceva, ar fi ilegal.
- Ar fi bine daca ati cita direct din decizia de debit, emisa de AJPIS, sa vedem pe ce luna i se imputa suma si care este baza legala.