avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se interpreteaza noua Lege pt CCC ?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se interpreteaza noua Lege pt CCC ?

Buna ziua,

Tot citesc si citesc despre modul de aplicare a noii legi pt CCC si imi dau seama ca e o mare varza care se poate interpreta la nesfarsit.

Daca eu, tatal, renunt la acea luna "obligatorie" de CCC acest lucru insemana ca sotia va fi nevoita sa returneze indemnizatia pe ultima luna platita...adica luna 11 ?.

Pestet tot pe unde citesc vad parinti care se plang de acest lucru, decizii de restituire a ultimei luni platite din partea Agentiei de Plati...cei de la Agentia primariei unde se primesc dosarele nu spun nimic despre acest lucru...nicaieri nu e scris clar, totul e intr-o mare ceata...cum se procedeaza ?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:54, 25 Aprilie 2014
1. Nu e nici o varza, prevederile legale sunt clare si nu stiu de unde exista aceste nelamuriri.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.


3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...

4. Cele de mai sus inseamna:
- daca ambii parinti indeplinesc conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si unul din ei intra in CCC, celalalt trebuie sa intre si el cel putin o luna in CCC;
- daca al doilea parinte nu intra in CCC primul parinte nu poate beneficia el de acea luna de CCC;
- indiferent daca al doilea parinte intra sau nu in CCC se reduce CCC pentru primul parinte cu o luna de zile;
- daca mama a optat pentru CCC pana la varsta de 1 an si tatal copilului indeplineste conditiile pentru a intra in CCC atunci mama va beneficia de indemnizatie pentru CCC pana ce copilul implineste 11 luni;
- daca mama a optat pentru CCC pana la varsta de 2 ani si tatal copilului indeplineste conditiile pentru a intra in CCC atunci mama va beneficia de indemnizatie pentru CCC pana ce copilul implineste 1 an si 11 luni;

5. - Eu nu am auzit sa i se impute mamei indemnizatia pe luna a 11-a (poate pentru luna a 12-a, daca a incasat-o necuvenit).
- Ori dvs. nu ati inteles bine ori cine v-a explicat nu a stiut sa explice.

6. Daca dvs., ca tata, renuntati la CCC atunci nu i se imputa mamei a 11-a luna ci ea va primi indemnizatie pentru CCC pana inclusiv in ziua in care copilul implinestre 11 luni.
Buna ziua,

exact ce imi spuneti dumneavoastra am inteles si eu din lege...dar aparent nu e asa!

Sunt o multime de discutii in online pe tema asta...dar ca sa fiu mai sigur, acum 10 min, am vb cu o colega de munca care s-a intors la lucru acum aproape 2 luni.

Ea a revenit inainte sa faca copilul 11 luni(pt a beneficia de insertie) iar sotul ei a facut cerere de renuntare la luna de CCC...in urma refuzului aceasta a primit cerere de la Agentia de Plati sa returneze ultima luna de platita, care e luna 11...

Exact de aceea am spus ca e o mare varza, pt ca aparent cei de la primarii aplica legea dupa cum o interpreteaza ei...iar romanul tace si face cum i se cere !!!
1. Pentru a beneficia de stimuentul de insertie persoana in cauza trebuia sa reia activitatea inainte de a implini copilul 11 luni (chiar si cu o zi inainte).

2. - Povestea cu returnarea indemnizatiei pe luna a 11-a nu o cred pentru ca nu se poate asa ceva, ar fi ilegal.
- Ar fi bine daca ati cita direct din decizia de debit, emisa de AJPIS, sa vedem pe ce luna i se imputa suma si care este baza legala.
Pai daca a revenit la servici inainte sa faca copilul 11 luni, in acea luna a realizat venituri salariale si ca atare nu mai are dreptul sa beneficieze de indemnizatie CCC
Komkao...are dreptul la indemnizatie pentru parte din luna a 10-a cat a stat cu copilul acasa.

Dl. Tudor Valeriu - avem dreptate...banii care i-au fost ceruti au fost de fapt luna a 12-a...Agentia plateste si ultima luna din cauza ca procesarea dosarelor este foarte anevoioasa...tipic romanesc...si din aceasta cauza se cer inapoi banii...deci oamenii nu explica bine inprejurarile si se creaza confuzie.

Multumesc pt ajutor!

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata dupa cic jvg jvg Buna ziua, Am solicitat concediu fara plata dupa ce copilul a implinit 1 an. Am anuntat angajatorul, iar aceste mi-a dat o decizie de incetare a suspendarii ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil de la 2 ani la 1 an si 11 luni carmina28 carmina28 Buna ziua, Este adevarat ce se vehiculeaza despre concediul de crestere copil? Nu mai este de 2 ani, ci de 1 an si 11 luni, o luna fiind luata de tatal ... (vezi toată discuția)
Neclaritati oug 111/2010 CristinaM31 CristinaM31 In situatia in care am ales concediu fara plata pana la implinirea varstei de 2ani ai copilului (primul an am solicitat concediu pentru crestere si ingrijire ... (vezi toată discuția)