avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune de donatie

Persoana X face un act de promisiune cu donatie lui Y, act incheiat la un birou notarial.
In acel act, X promite lui Y ca atunci cind legea ii va permite (e vorba de o casa nationalizata) ii va dona/ceda lui Y 1/2 din acel imobil (fara nici o alta pretentie mentionata).
Actul respectiv a fost facut in urma cu citiva ani (2004-2005).

In octombrie 2007, X devine proprietara imobilului dar refuza sa isi respecte promisiunea.

Intrebarea mea este: pe baza acestui act / promisiune, Y poate sa isi revendice dreptul promis in ce priveste acel imobil? Sau poate sa-i pretinda lui X despagubire in bani?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 09:42, 3 Mai 2009
Va pot oferi cateva date cu privire la un antecontract de vanzare , la o promisiune de vanzare si la pactul de preferinta. Donatia este un contract ce difera in mod substantial de o vc. In orice caz, ati incheiat un act sub conditie suspensiva( Acea conditie de a carei implinire depinde insasi nasterea actului juridic civil astfel format.
Spre exemplu, "iti vand apartamentul daca ma voi muta in alta localitate". La implinirea conditiei, actu l ar fi trebuit sa i nceapa a-si produce efectele in vederea carora a fost incheiat, si pe baza urmatorului articol: Principiul fortei obligatorii--Acest principiu este dat de art. 969 alin.1 din Codul Civil: “conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante" . Ele se pot revoca prin consimtamantul mutual sau din cauze autorizate de lege”.
-antecontractul de vanzare-cumparare este o promisiune de a contracta un acord de vointa prin care partile se obliga sa incheie in viitor, la pretul stabilit, contractul de vanzare-cumparare.
Precontractul are menirea de a conferi partilor certitudinea ca nici una dintre ele nu va da inapoi de la intentia realizarii contractului preconizat.
Promisiunea unilaterala de vanzare intervine in cazul in care o persoana, prevazand un eventual interes pentru ea de a dobandi proprietatea unui bun, primeste promisiunea proprietarului de a vinde acel bun, rezervandu-si facultatea de a-si manifesta ulterior, de obicei intr-un anumit termen, consimtamantul de a-l cumpara.
Pactul de preferinta este o varietate a promisiunii unilaterale, promisiune pe care si-o asuma proprietarul unui anumit bun ca, in cazul in care se va decide sa-l vanda, sa acorde preferinta unei anumite persoane, la pret egal.

In cazul dvs. discutam despre un act cu titlu gratuit- contractul de donatie este un contract unilateral deoarece creeaza obligatii numai pentru donator (in principiu). Chiar daca este o donatie cu sarcini pentru donatar, aceste sarcini nu pot intrece valoarea bunului donat caci atunci contractul se transforma intr-un contract bilateral, cu titlu oneros. Regulile aplicabile contractului de donatie sunt regulile generale prevazute de codul civil pentru interpretarea contractelor(art. 977 – 985 C. civ. ). In masura in care se face interpretarea calificarii juridice a contractului (donatie, intretinere, comodat, etc. ) sunt aplicabile regulile care guverneaza contractele cu titlu oneros, ca fiind dreptul comun si nu regulile de exceptie aplicabile liberalitatilor.
nu sunt specialist in Cv dar mi se pare logic ca o obligatie asumata si nerespectata sa dea dreptul celui caruia i-au fost inselate asteptarile la pretentii
interesant este fondul:- de ce a promis asa ceva? ce s-a schimbat intre timp?...stiti cum e...intr-un cuvant: adevarul.
Nu puteti face nimic.
Poate doar daca in realitate este vorba despre o vanzare-cumparare deghizata/simulata, de un imprumut, dar nu inteleg totusi donatia "fiind un act cu titlu gratuit", "promisiunea de donatie" a implicat vre-o suma de bani din partea dvs. (alta decat cheltuielile notariale)? Cum ati fost prejudiciat?
Promisiunea de donatie nu este un "antecontract de donatie" ci este o donatie in toata regula facuta sub conditie.

Problema trebuie pusa pe fondul contractului. Atunci cand se doneaza un bun individual deteminat donatorul trebuie sa aiba calitatea de proprietar, acest lucru ar fi trebuit sa-l stie si notarul si sa refuze incheierea respectivului act.
Opinia mea este ca fiind vorba despre o promisiune de donatie care nu s-a mai realizat, viitorul donatar nu poate face absolut nimic, mai ales ca la acel moment bunul imobil nu exista in patrimoniul donatorului, si pentru ca nefiind vorba despre un antecontract de vanzare-cumparare la care prin promisiunea de vanzare a existat si o promisiune de cumparare achitandu-se un avans, nu exista prejudiciu.
Nimeni nu ma poate obliga a dona cuiva ceva, chiar daca - la un moment dat - am facut o astfel de promisiune de donatie. Pentru a intenta o actiune in instanta de a-l obliga pe promitentul donator de a-şi respecta promisiunea, reclamantul trebuie sa faca dovada prejudiciului creat prin nerespectarea promisiunii, ceea ce in speta este imposibil, fiind vorba despre un act cu titlu gratuit.
Obiectul contractului de donaţie trebuie să îndeplinească condiţiile generale prevăzute de art. 948 şi art. 964 C. civ. pentru orice convenţie:
- să fie determinat sau determinabil,
- să fie în circuitul civil,
- să fie licit, posibil, să existe sau să poată exista în viitor,
- să fie proprietatea donatorului, dacă bunul este individual determinat. ;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Mai 2009
Corina Capotã, Avocat

Alte discuții în legătură

Hotarare care sa tina loc de act autentic - ''intabulare prin instanta'' pop sorin pop sorin Buna ziua Am incheiat un antecontract cu un promitent vanzator pentru un imobil tip teren. Promitentul vanzator la randul lui este promitent cumparator ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren florin_77 florin_77 buna ziua.pot cumpara un teren nedezmembrat de la o persoana fara accordul celorlalti mostenitori?care este solutia cea mai buna:vanzare-cumparare, ... (vezi toată discuția)