avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Oprire apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Oprire apa

Buna ziua.

Locuiesc intr-un bloc de 10 etaje cu 88 de apartamente. Am avut nenorocul de a locui perete in perete cu un vecin rauplatnic. Nu locuiesc de mult in acest bloc dar conform spuselor administratorului l-au dat in judecata in urma cu cativa ani, si l-au facut sa plateasca suma restanta. Acum datoriile s-au adunat din nou, a fost dat din nou in judecata dar fara nici un raspuns momentan. Suma restanta este de aproximativ 8000 lei.
Administratorul doreste sa ii opreasca apa calda si apa rece dar pentru a realiza acest lucru tehnic trebuie as opereze prin apartamentul nostru.
Eu sunt de acord, atat timp cat este legal.

Intrebarea mea este cum se poate realiza acest lucru leagal?

Conform celor citite aici am inteles ca:

1. "Sistarea caldurii, apei, gazului, tehnic se poate face, dar in urma unei hotarari judecatoresti" (dar administratorul spune in urma experientei pe care o are deja cu acest locatar ca dureaza mult pana se poate emite o astfel de hotarare, procesul trecut cu acest locatar a durat 2-3ani), si in acest caz debransarea s-ar face din locuinta lui.

2."Asociatia poate face o intelegere daca are cu cine sa se inteleaga. Adica aceasta intelegere trebuie facuta cu furnizorul, conceputa, acceptata de ambele parti, semnata, parafata... Asa ca nu asociatia face intelegerea ci ambele parti: asociatia si furnizorul."
In cazul in care furnizorul nu se implica in oprirea apei si lasa asociatia, este in regula din punct de vedere legal sa opreasca apa vecinului prin apartamentul nostru?

3. "Daca aveti posibilitatea tehnica de a opri apa acelui rau platnic, decideti in comitetul executiv, trimiteti-i o notificare si un termen de plata cu avertismentul ca incepand cu data de ... i se va opri apa. Dupa expirarea termenului opriti apa acelui apartament . Nu va trebuie acordul altcuiva sau intelegere cu furnizorul."
Si in acest caz intrebarea este aceiasi, este in regula din punct de vedere legal sa opreasca apa vecinului prin apartamentul nostru?

Administratorul ameninta ca o sa opreasca apa pe toata coloana daca nu il lasam sa orpeasca apa prin apartamentul nostru.











Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 14:39, 26 Aprilie 2014


Administratorul ameninta ca o sa opreasca apa pe toata coloana daca nu il lasam sa orpeasca apa prin apartamentul nostru.

1-Administratorul de imobil nu detine in asociatia de proprietari autoritatea si competenta sa ameninte proprietarii
Reprezentantul legal al asociatiri de proprietari este presedintele de asociatie care in comitetul executiv poate dispune masuri in interesul general al asociatiei de proprietari
2-Furnizorul de servicii detine incheiat contract furnizare utilitati cu asociatia de proprietari nu cu proprietarii
Exista clauza reciproc asumata prin care in cazul acumularii de debite,furnizorul de utilitati-cu scopul legitim stopare majorare debit poate sista provizoriu furnizarea utilitatilor
3-Iata ce prevede
L nr 230/2007

Art. 15
Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul
sau în spatiul său al unui delegat al asociatiei, atunci când este necesar să se
inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care
se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile
de urgentă, când accesul se poate face fără preaviz.

Exista temei legal in baza caruia presedintele de asociatie sa intervina asupra instalatiei in sensul sistarii provizorii a apei reci direct din proprietatea rau platnicului



Aplicati cea de a treia varianta. Daca restantierul crede ca nu este legal este treaba lui, sa actioneze asociatia in judecata, sa reclame unde vrea el...
Administratorul sa intocmeasca un PV in care sa specifice ca, in urma acumularii restantelor, a notificarii, a riscului de a fi oprita apa pe toata scara..., comitetul executiv a decis in sedinta din data ... sa opreasca apa pentru acel restantier.
Va multumesc pentru raspuns.
@ DoruTudor

Daca locuiti perete in perete cu vecinul respectiv, nu prea inteleg cum anume se va opri apa vecinului din apartamentul dvs. Puteti avea o coloana comuna , dar toate? Cum se gandeste administratia blocului dvs sa faca lucrul acesta?
Ar fi mai simplu sa se faca de la vecinii de jos / sus ai respectivului, facandu-se by-pass pe coloane, bineinteles daca exista si spatiu de lucru in nisele respective.

Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Aprilie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
In practica am intalnit si astfel de cazuri. Coloanele de apa trec prin apartamentul cu 3 camere (spatu mai mare pentru nisa), apartamentele cu 2 camere (vecine) sunt alimentate din coloana comuna de la ap. cu 3 cam.
Deci, daca este o decizie a as. prop. in acest caz, trebuie sa permiteti efectuarea acestor interventii, care se fac, de fapt, de pe un spatiu comun (nisa).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorii la asociatie, oprire apa rece Doina0505 Doina0505 Buna ziua.Am datorii la asociatie in valoare de 4000 lei restante si penalizari 7300 lei(o suma f mare,zic eu).Recent am fost data in judecata pt suma de ... (vezi toată discuția)
Sistare apa potabila doriodan doriodan Buna seara, Locuiesc intrun imobil cu foart multe restante la utilitati si comitetul executiv a hotarat ca la un apartament cu restante de peste 100 ... (vezi toată discuția)
Vecin care nu plateste intretinerea - caldura si apa calda oprite cetateanul cetateanul Buna ziua stimati avocati! Avem o mare problema in bloc: mai multi vecini, culminand cu o familie in special, nu isi platesc intretinerea, si din cauza ... (vezi toată discuția)