avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Probleme coasigurat OPSNAJ
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Probleme coasigurat OPSNAJ

Buna ziua! Am si eu o problema. Vreau sa o trec pe sotie ca si coasigurat, eu fiind asigurat la OPSNAJ dar sotia are o firma pe numele ei care nu mai functioneaza de vreo 7 ani, nu au mai fost depuse nici bilanturi contabile, apare la Anaf ca inactiva iar cei de la Casaopsnaj imi spun ca doar persoanele fara venituri pot fi coasigurate. Le-am explicat ca firma e pe zero ei o tin una si buna ca nu se poate. Intre timp am fost si la Casmb sa vad daca pot sa ii platesc din mana asigurarea iar cei de acolo imi spun ca o pot lua coasigurata cei de la Opsnaj daca firma nu produce venituri si nu are rost sa platesc separat. Vorba lui Caragiale: Acum "eu cu cine votez"?!? Dati-mi un sfat daca stiti. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 11:21, 25 Aprilie 2014
Cei de la OPSNAJ ar trebui sa mai citeasca legislatia la zi.
Aveti dreptul sa treceti sotia ca persoana aflata in intretinerea dvs. (pentru deducerea personala) si in acelasi timp coasigurat la sanatate. Prezentati la locul de munca o adeverinta de la finante ca nu a avut venituri in ultima perioada, desi ar trebui sa ajunga si declaratia pe proprie raspundere a sotiei ca nu are venituri.

Ordinul nr. 617/2007:

ART. 20
(1) Dovada calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate se realizează printr-un document justificativ - adeverinţă, eliberat de CAS, potrivit fiecărei categorii de persoane, pe baza următoarelor documente:
... d) pentru soţul, soţia şi părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate: act de identitate, documente care să ateste relaţia de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată, declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri proprii, precum şi o declaraţie pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreţinere persoana respectivă; ....

ART. 22
(1) Persoanele care au calitatea de salariat, precum şi coasiguraţii acestora vor putea face dovada calităţii de asigurat pe baza adeverinţei prevăzute la art. 20 alin. (1) sau cu adeverinţa eliberată de angajatori, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1^1. Termenul de valabilitate a adeverinţei eliberate de angajatori este de 3 luni de la data emiterii.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurat chiroboceamihai chiroboceamihai sunt asigurat casaopsnaj din 2004 .dupa decesul tatalui mama a beneficiat 6 luni de pensie de urmas. in momentul de fata nu are nici un venit nu are firma ... (vezi toată discuția)
Coasigurat in sistemul opsnaj LupuGabriel LupuGabriel soţia mea care este în prezent casnică poate beneficia de asigurarea mea medicală, dat fiind faptl că sunt asigurat OPSNAJ? (vezi toată discuția)
Asigurare medicala kiyosaki kiyosaki Eu sunt angajat. Sotia nu lucreaza si vrea sa beneficieze de servicii medicale. Care sunt caile de a beneficia de servicii medicale in calitate de asigurat? (vezi toată discuția)