avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1017 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dreptul proprietarului de a avea musafiri fara ca ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dreptul proprietarului de a avea musafiri fara ca acestia sa plateasca la intretinere.

Va rog, am o intrebare:
Pentru ca suntem in plin proces de schimbare a administratiei asociatiei, persoanele in cauza incep prin a incerca sa se razbune pe unii locatari.
Pentru ca ma ocup personal de acest lucru, consider ca e de datoria mea sa-i apar (meritat) pe cei care ma sustin,
Intrebarile mele sunt :
Cat timp are dreptul sa stea un musafir fara ca acesta sa fie trecut la intretinere ?
Din cate stiu eu, are dreptul la 15 zile. Nu stiu insa daca cele 15 zile sunt pentru fiecare luna, pe tot anul ?
Persoana in cauza, venita in vizita la fiica ei, sustine ca are dreptul la 15 zile. Presedinta de asociatie, care locuieste in alta scara, a venit personal ca sa-i puna in vedere ca trebuie sa plateasca si ea la intretinere.
Si asta tine de statutul asociatiei ?
Ce ar trebui sa-i spun femeii, ca sa vina cu argumente legale ?
Era de datoria presedintei de asociatie sa anunte acest lucru ? Parca presedinta de asociatie ar trebui sa aiba alte responsabilitati.
Multumesc si raman in asteptarea unui raspuns.
Aceeasi.

Cel mai recent răspuns: sesa10 , utilizator 14:45, 25 Aprilie 2014
Buna ziua,
Este vorba de maximum 15 zile consecutive sau 30 de zile in decurs de 2 luni consecutive.
Avand in vedere ca intretinerea se calculeaza lunar,pe cale de consecinta norma in vigoare prevede
HG nr 1588/2007 Art. 17. — (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:

r) stabiIeste cotele de participare pe persoana Ia cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care Iocuiesc temporar, minimum 15 zile pe Iuna; stabileste perioada pentru care proprietarii, nespectiv chiniasii, pot solicita in scris scutirea de Ia plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe Iuna, conform hotararii adunarii generale;

Pentru a va clarifica referitor la drepturi si obligatii proprietari,limite de competenta presedinte,comitet executiv,administrator analizati temeinic L nr 230/2007 si norma acesteia de aplicare HG nr 1588/2007
Va multumesc tuturor pentru raspuns.
Asa pot sa-i spun femeii si legea care-i permite sa stea legal, fara ca proprietarul sa fie obligat sa plateasca.
Aceeasi.
Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:
Este vorba de maximum 15 zile consecutive sau 30 de zile in decurs de 2 luni consecutive.

Gresit!
Maxim 15 zile/luna si nu neaparat consecutive.
Conform legislatiei, toate cheltuielile intr-o asociatie se gestioneaza lunar si nu din doua in doua luni, asa ca nu se poate pune problema cumularii a 30 de zile in doua luni...
Fiecare luna se trateaza ca un exercitiu financiar separat si de aceea consumul de apa, de energie... si numarul de persoane se inregistreaza si gestioneaza lunar.

HG nr 1588/2007 Art. 17. — (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:

r) stabiIeste cotele de participare pe persoana Ia cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care Iocuiesc temporar, minimum 15 zile pe Iuna; stabileste perioada pentru care proprietarii, nespectiv chiniasii, pot solicita in scris scutirea de Ia plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe Iuna, conform hotararii adunarii generale;

Intrebarea mea este:
Pentru a solicita in scris scutirea de la plata cheltuielilor, cred ca este vorba de perioada de maxim 15 zile pe luna ? Eu asa cred.
Multumesc,
Aceeasi.

Alte discuții în legătură

Asociatii de proprietari - adaugare persoane intretinere yotantzy yotantzy Buna ziua, Conform legii \\"HG 1588/2007 Art.17(1[/b]) r) stabiIeste cotele de participare pe persoana Ia cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in ... (vezi toată discuția)
Scutire cheltuieli persoana lipsa din localitate Elidor Elidor Buna seara si HRISTOS A INVIAT ! Am o urgenta si nu am timp sa rascolesc leg.230/2007 asa ca va intreb : [b]la cate zile consecutive de absenta din ... (vezi toată discuția)
Adaugarea unei persoane in vizita la intretinere geobat68 geobat68 Eu locuiesc impreuna cu mama intr-un apartament din bucuresti unde platesc intretzinerea integral.Prietena mea locuieste in alt apartament din alt bloc iar eu ... (vezi toată discuția)