avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Scutire cheltuieli persoana lipsa din localitate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Scutire cheltuieli persoana lipsa din localitate

Buna seara si HRISTOS A INVIAT !
Am o urgenta si nu am timp sa rascolesc leg.230/2007 asa ca va intreb :
la cate zile consecutive de absenta din localitate, din luna se procedeaza la scutirea persoanei de la cheltuielile de intretinere ?
Nu m-am mai izbit de subiect, stiam ca 15, dar nu vreau sa gresesc.
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: fotbalistul , utilizator 17:55, 24 Mai 2016
HG nr 1588/2007 art Art. 17.
— (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:

r) stabiIeste cotele de participare pe persoana Ia cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care Iocuiesc temporar, minimum 15 zile pe Iuna; stabileste perioada pentru care proprietarii, nespectiv chiniasii, pot solicita in scris scutirea de Ia plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe Iuna, conform hotararii adunarii generale;
Cifra este 15 zile pentru ca asta inseamna jumatate de luna.
Asa ca cel ce lipseste din apartament mai mult de jumatate de luna si solicita scaderea persoanelor de la intretinere, este legal sa i se aprobe crererea.
Cel ce locuieste in apartament mai mult de jumatate de luna se trece la cheltuieli de intretinere.
Atat prezenta cat si absenta in mai mult de jumatate de luna poate fi oricand in cursul lunii, la inceput, la sfarsit, consecutiv sau neconsecutiv, pe sarite...
Poate lipsi, de exemplu, in intervalele 2-7, 12-18, 25-31 si are 17 zile lipsa, caz in care solicitarea de scutire trebuie acceptata.
La fel cum altul in aceleasi intervale poate locui si lipsi in celelalte zile dar nu cumuleaza decat 14 zile lipsa iar o eventuala cerere de scutire nu i se aproba.
D-l ADRIAN, subscriu la raspunsul D-voastra,,,,,Dar exista asociatii cand locatarul si - a schimbat adresa de domiciliul de aproape un an de zile. Platitorul(proprietarul), a facut cerere ,otivata cu copie dupa CI, adeverinta de la asociatia unde persoana este inregistrata,,, dar cum v - am aratat si in ziua de azi este trecuta la cheltuielile de intretinerem. Deasemeni cealalta persoana lipseste de la domiciliul si din localitate aproximativ 6 luni pe an: 4 luni si apoi 2 luni, dar degeaba, atat administratorul (INAAP) cat si presedintele de asociatie nu inteleg ca legea spune destul de clar la art.17 lit.(r), Ori acestia nu cunosc legea ori vor sa-si acopere unele cheltuieli subsolice sau de ce nu un faliment al administratorului. Ok O seara placuta va doresc.:hammer:
Persoanele care lipsesc din apartament mai mult de 14 zile, adica de la 15 zile in sus, este scutita de plata unor anumite cheltuieli, si anume a celor care se repartizeaza pe numar de persoane - gaze, curent electric si salubritate (gunoi).

In apartamentele unde un timp se inregistreaza 0 persoane, toate celelalte cheltuieli se suporta in afara de cele scrise mai sus.
prevederea cu 15 zile consecutive era in vechea legislatie.
Acum se face vorbire de 15 zile, asadar 15 zile cumulate.

Solicitarea se face in scris, pe propria raspundere.
Comitetul nu are voie sa decida in aceasta speta si sa impuna cu de la sine putere un alt numar de persoane decat cel asumat de locatar.

Alte discuții în legătură

Scaderea de la intretinere bureac62 bureac62 va rog mult sa ma lamuriti daca pentru a fi scazut de la plata cheltuielilor pe persoana pentru lipsa de la domiciliu mai mult de 15 zile ,de exemplu...20 de ... (vezi toată discuția)
Scutire de la plata ÎntreŢineri GHEORGHIAN GHEORGHIAN Poate fi scutit de la plata întreţineri un locatar care lipseşte 4 zile pe săptămână din locuiţă într-o lună? (vezi toată discuția)
Cheltuielile comune ale locatarilor unei scari de bloc AdaZdravescu AdaZdravescu Buna ziua,va rog sa mi spuneti,exista o lege care prevede ca un proprietar care locuieste mai putin de 10 zile intr o luna in apartament,este scutit de la ... (vezi toată discuția)