avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Urmarirea bunurilor comune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Urmarirea bunurilor comune

Buna ziua,am si eu o intrebare la care as dori sa ma ajutati cu un raspuns concret,sunt in divort cu sotul meu si avem impreuna un apartament care este totodata si ipotecat de CEC deoarece o parte din bani i-am imprumutat de la CEC,acum el este arestat preventiv ptr un accident de masina care s-a soldat cu doi raniti,si care cer despagubiri.Intrebarea mea este casa de asigurari poate urmarii bunurile comune ,putem pierde apartamentul daca este ipotecat si este si in divort cu mine?precizez inca nu am facut partaj .va multumesc .
Ar trebui facut si partajul. Daca nu, o sa-l faca casa de asigurari.
Sotul dvs de aia s-a asigurat, ca in cazul unui accident,asiguratorul sa plateasca daunele facute de sotul dvs altora. cazul dvs cu ce e diferit, de ce asiguratorul se indreapta impotriva sotului dvs ?

Asiguratorul, în urma RCA-ului contractat de sotul dvs se poate intoarce împotriva asiguratului în limita indemnizatiei plătite. Fiind insă o obligație personală a soțului, pot fi urmarite doar bunurile personale ale acestuia, prin urmare dacă nu s-a facut partajul ca urmare a divorțului, societatea de asigurări în calitate de creditor chirografar poate cere in instanță partajul. Imobilul însă este ipotecat în favoarea unei bănci care are înscrisă ipoteca in cartea funciară, prin urmare are un drept de preferință prioritar oricărei alte urmăriri. Dacă imobilul vă este atribuit dvs.societatea de asigurari se va indestula din sultă, daca revine soțului, va putea cere vânzarea. În toate cazurile însă nu trebuie uitat dreptul de urmărire al băncii, care poate cere executarea garanției reale, dacă nu se plătesc ratele sau daca este declarat scadent anticipat ca urmare a insolvabilității titularului creditului.
Corect, insa daca asiguratorul va face toate astea depinde de calculul sau privind suma garantata prin ipoteca raportat la valoarea bunului.
Societatea asiguratoare suporta sumele de bani cu titlu de daune morale si materiale.

(temeiul răspunderii asigurătorului este unul contractual, această împrejurare nu presupune absolvirea sa de orice obligaţie de răspundere civilă în procesul penal, câtă vreme art.54 alin.1 din Legea nr.136/1995, modificată, prevede în mod expres posibilitatea exercitării drepturilor persoanelor păgubite împotriva asigurătorului de răspundere civilă.)

( în cazul producerii unui accident de circulaţie, având ca urmare cauzarea unui prejudiciu, pentru care s-a încheiat contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă, coexistă răspunderea civilă delictuală a celui care, prin fapta sa, a cauzat efectele păgubitoare, cu răspunderea contractuală a asiguratului, întemeiată pe contractul de asigurare încheiat în condiţiile reglementate prin Legea nr.136/1995, iar societatea de asigurare participă în procesul penal în calitate de asigurător de răspundere civilă)

( asigurătorul nu poate fi obligat la despăgubiri civile în solidar cu inculpatul vinovat de producerea accidentului, ci el va răspunde singur, în temeiul contractului de asigurare şi în limita asigurării. Doar în cazul în care cuantumul despăgubirilor stabilite de instanţă depăşeşte plafonul stabilit prin normele speciale emise de Comisia de supraveghere a asigurărilor, va interveni şi răspunderea inculpatului)

Alte discuții în legătură

Despagubire in caz de deces a familiei in accident rutier unde soferul (nevinovat) este capul familiei si a supravietuit Cirstea Daniel Cirstea Daniel am si eu o speta. am niste prieteni care au fost implicati intr-un accident rutier din care a rezultatt decesul sotiei, fiicei si al soacrei. soferul a scapat ... (vezi toată discuția)
Inculpat sca78nia sca78nia Sunt urmarit penal intr-un dosar ,ucidere din culpa art178,alin.2,5,,pagubiti au cerut daune moral si materiale foarte mari(1200000euro) si sunt condamnat la ... (vezi toată discuția)
Executare sentinta penala- daune morale pt vatamare corporala din culpa kira.11 kira.11 Am fost inculpata intr-un proces penal pentru vatamare corporala din culpa in urma unui accident rutiei petrecut in urma cu 3 ani- in anul 2006 ; in luna ... (vezi toată discuția)