avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... executare sentinta penala- daune morale pt vatamare ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

executare sentinta penala- daune morale pt vatamare corporala din culpa

Am fost inculpata intr-un proces penal pentru vatamare corporala din culpa in urma unui accident rutiei petrecut in urma cu 3 ani- in anul 2006 ; in luna octombrie 2009, s-a pronuntat sentinta definitiva si executabila: daune materiale si morale totalizand aproape 170,000 lei noi; pentru toata aceasta suma, conform sentintei, societatea de asigurare, unde am avut RCA-ul, constituita parte civila in proces, raspunde in contradictoriu, conform legii 136/1995. intrebarea mea este : cum se va face executarea? eu deja am primit somatiile de plata de la doua spitale unde victima a fost internata, spitale care s-au constituit si ele parti civile in acest proces; trebuie sa platesc eu daunele materiale si morale, pentru ca apoi sa recuperez de la societatea de asigurare? nu inteleg cum se procedeaza; mentionez ca eu nu dispun de aceste sume; mai mult decat atat, sunt somera de doua luni de zile; sunt casatorita cu 2 copii si detin o casa impreuna cu sotul meu, casa achizitionata prin credit ipotecar, pentru care platim rate;
Cel mai recent răspuns: kira.11 , utilizator 19:12, 30 Noiembrie 2009
dar ce asigurare aveti? de regula este asigurata msina dvs si se asigura masinile pe care le ciocniti. in cazul acesta societatea trebuie sa dea bani sa repare masina celui ciocnit de dvs.
in cazul dvs este altceva, nu cred ca societatea de asigurari va plati daunele morale catre partile vatamate.
Multumesc pentru raspuns; este vorba de asigurare RCA; care, din cate stiu eu acopera si daunele morale (nepatrimoniale cum le denumeste legea); nu am ciocnit o masina, ci o bicicleta, nu mi-au cerut daune materiale pentru bicicleta; instanta a hotarat ca trebuie sa platesc daune materiale (spitalizarea , cheltuieli splitalizare, cheltuieli judecata victima); Procentual, acestea sunt foarte mici fata de daunele morale pe care trebuie sa le platesc pentru suferina pricinuita victimei si familiei ; imi este foarte neclar cum se va face executarea; atata vreme cat asigurarea raspunde si ea in contradictoriu cf legii;
ma intereseaza mai exact ce inseamna "raspunderea societatii de asigurari in contradictoriu" ...deci eu sunt obligata prin sentinta sa platesc daunele, in contradictoriu cu societatea de asigurari, in conditiile legii 136/1995.

Multumesc
Asigurarea este obligata sa plateasca daunele materiale cat si morale in baza contractului de asigurare existent. Dvs veti plati doar cheltuielile de judecata.

Av. Adrian Posdarie
Nu inteleg nici eu ce a vrut sa zica instanta prin "in contradictoriu" insa este clar ca prin sentinta a obligat societatea de asigurari sa plateasca daunele materiale si morale atat catre victima, cat si catre spitalele care s-au constituit parte civila.
In mod normal "creditorii" se indreapta in astfel de cazuri impotriva celui mai solvabil care evident este societatea de asigurari. Puteti somatiilor de spitale sa le comunicati ca societatea de asigurari raspunde si sa atasati o copie a sentintei.

Ar fi interesant aici sa reproduceti textul integral al dispozitivului hot. judec. (adica ceea ce s-a dispus) poate putem veni cu mai multe precizari.

Alte discuții în legătură

Accident cu un motociclist care vrea despăgubiri de la mine, chiar dacă am rca. pot fi obligat să le plătesc eu? ContSters469386 ContSters469386 buna seara am si eu o problema am facut un accident cu un motociclist .politia a zis ca eu sunt vinovat si mi-a facut dosar penal. conducatorul motorului are ... (vezi toată discuția)
Accident mortal cu masina in leasing, raspundere patrimoniala a srl Ana Christina Bucur Ana Christina Bucur O societate micuta a incheiat contract de leasing cu o companie de leasing pentru o masina Matiz. Administratorul care este si unic angajat a imprumutat masina ... (vezi toată discuția)
Accident rutier andreutz andreutz Acum cateva zile am avut un accident rutier pe DN22B. Vinovatul am fost eu deoarece ma aflam pe banda opusa a sensului meu de mers. O masina m-a tamponat iar o ... (vezi toată discuția)