avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Accident mortal cu masina in leasing, raspundere ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Accident mortal cu masina in leasing, raspundere patrimoniala a SRL

O societate micuta a incheiat contract de leasing cu o companie de leasing pentru o masina Matiz. Administratorul care este si unic angajat a imprumutat masina prietenei lui, care a facut un accident soldat cu o victima si pagube materiale insemnate. Prietena lui nu are nici un fel de raport de munca sau juridic cu acest SRL. Masina practic apartine societatii de leasing, utilizator este acest SRL prin administratorul sau, iar accidentul l-a produs deci o terta persoana. Intrebarea care se pune este daca acest SRL poate fi acuzat ca a pus masina la dispozitie atat pe parte penala cat si daca exista posibilitatea ca familia decedatului sa se indrepte cu actiune si spre acest SRL pentru niste daune de o valoare foarte mare. Si ce soi de act ar putea face acest SRL (sau ar fi putut face inainte de eveniment) pentru a angaja raspunderea exclusiva a celui aflat la volan in astfel de situatii?
Cel mai recent răspuns: edipraetor , utilizator 19:01, 15 Februarie 2006
raspunderea penala este una personala. raspunde cel care a cauzat accidentul. in ceea ce priveste daunele.... partea vatamata se poate indreota impotriva persoanei (juridice in acest caz) care este raspunzator pentru paza juridica al bucunui ( firma de leasing). Firma de leasin ulterior se va indrepta impotriva locatarului bunului repectiv impotriva celui care a cauzat prejudiciul.
Sa inteleg ca urmasii decedatului se pot indrepta impotriva societatii de leasing iar societatea de leasing impotriva faptuitorului (recte prietena de rigoare a administratorului acelui SRL) iar acel SRL nu poate fi introdus nicicum in acest proces? Nu i se cere socoteala administratorului cui, de ce, cum a pus masina la dispozitie? Ca atunci cand incep organele "da de ce ati facut, de ce ati dres, avea ordin de deplasare etc etc etc" le vin 1001 de idei.
Multumesc.
Nu vad temeiul juridic in baza caruia asociatul unic (ca pers. fizica) sau societ. de leez. ar raspunde pentru prejudiciile cauzate prin accident. Trbuie sa se dovedeasca culpa acestor 2 subiecti in raport de art.998-999 C.Civ. pentru a-i putea trage la raspundere civila. Obligatia asoc. unic. era sa verifice daca prietena lui avea carnet de conducere valabil, dupa care este exonerat de orice raspundere.
Iar raspunderea penala este personala. Doar conducat. autot. raspunde penal
eu sunt de acord cu notaxes.. pana la un punt si anume.asa cum a spus , raspunderea penala fiind una personala , il urmareste numai pe soferul implicat in accident, iar din punct de vedere civil , vin in solidar atat soferul cat si srl-ul care i a incredintat masina.
este exclusa incriminarea din punct de vedere juridic a firmei de leasing.

Alte discuții în legătură

Daune rca ati14ati ati14ati doresc sa aflu cat a fost limita maxima de despagubire la daune RCA pe 2004 la sc astra s.a? (vezi toată discuția)
Despagubire rca pt 2006 praporgescu praporgescu care era limita de despagubire RCA in caz de deces, pt anul 2006? (vezi toată discuția)
Executare sentinta penala- daune morale pt vatamare corporala din culpa kira.11 kira.11 Am fost inculpata intr-un proces penal pentru vatamare corporala din culpa in urma unui accident rutiei petrecut in urma cu 3 ani- in anul 2006 ; in luna ... (vezi toată discuția)