buna ziua, sunt insarcinata in 6 luni.Am avut un contract de munca determinat care a incetat in data de 16 aprilie.Pe data de 15 aprilie din cauza unor probleme mi s-a dat concediu medical 21 de zile pana pe 7 mai.Voi mai primi in luna mai adeverinta de salariat de la firma, avand in vedere ca decizia de incetare s-a suspendat din cauza concediului medical?
In mod normal trebuie sa primiti adeverinta resectiva! Concediul medicat suspenda contractul dvs. de munca, deci teoretic mai este 1 zi pana la incetarea CIM-ului respectiv, iar anterior incetarii a intervenit suspendarea respectiva, deci inca mai sunteti salariat si trebuie sa vi se dea acea adeverinta si drepturile aferente concediului medical! Eu, cel putin asa apreciez, poate ca altii au si o alta opinie?!
C.i.m. a incetat de drept la data expiararii duratei pentru care a fost incheiat.
Art.49 alin.5 C.mun. prevede ca, de fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
Prin urmare, in luna mai dvs nu mai sunteti salariat daca nu vi s-a mai prelungit durata c.i.m.
Mergeti urgent sa va inregistrati la agentia de somaj. La dosarul de somaj puneti si adeverinta de la medicul de familie care atesta faptul ca sunteti gravida.
Somajul indemnizat va da dreptul de a beneficia de concedii medicale si apoi de CCC.
Certificatele medicale le veti prezenta pentru plata la agentia de somaj.
Somajul se suspenda pe perioada concediilor medicale si se reia dupa expirarea acestora.
Deja peste 1 luna puteti intra in concediul de maternitate (sarcina si lauzie 126 de zile calendaristice).
Cand va fi cazul, cererea pentru CCC o faceti catre agentia de somaj iar actele le depuneti la primaria de care apartineti cu domiciliul.
Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
... e) să înştiinţeze în scris agenţia pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistrate apariţia stării de incapacitate temporară de muncă şi datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţionează acesta, în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical. În situaţia în care apariţia stării de incapacitate temporară de muncă a intervenit în zile declarate nelucrătoare sau împlinirea termenului de 24 de ore se realizează în zile declarate nelucrătoare, persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj au obligaţia de a înştiinţa agenţia pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistrate, în prima zi lucrătoare.
Art. 45
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
... g) pe perioada acordării indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani sau 7 ani, în cazul copilului cu handicap; ...
(5) Perioada de suspendare a indemnizaţiei de şomaj pe perioada acordării indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, prevăzută la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj în situaţia în care nu este îndeplinită obligaţia prevăzută la art. 41 alin. (1) lit. e).
Normele de aplicare a Legii nr. 76/2002:
ART. 20^1
(1) Obligaţia prevãzutã la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considerã îndeplinitã în situaţia în care înştiinţarea în scris cu privire la apariţia stãrii de incapacitate temporarã de muncã în cazul persoanei beneficiare de indemnizaţie de şomaj se realizeazã prin transmiterea, în termen de 24 de ore de la data acordãrii concediului medical, a unei declaraţii pe propria rãspundere din care sã rezulte seria şi numãrul certificatului de concediu medical, data acordãrii acestuia, numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţioneazã acesta, datele de identificare ale persoanei cãreia i s-a eliberat certificatul de concediu medical şi adresa la care aceasta persoanã va locui pe perioada valabilitãţii concediului medical.
(2) Declaraţia pe propria rãspundere prevãzutã la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmãtoarele modalitãţi de comunicare: fax, poştã, e-mail sau prin depunerea acesteia la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã unde este înregistratã persoana beneficiarã de indemnizaţie de şomaj, în numele acestei persoane, de cãtre un membru de familie sau, dupã caz, de cãtre o altã persoanã.
(3) Termenul de 24 de ore de la data acordãrii concediului medical prevãzut la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege şi la alin. (1) din prezentul articol se îndeplineşte la sfârşitul zilei urmãtoare datei în care s-a acordat concediul medical, în situaţia în care aceasta nu este declaratã zi nelucrãtoare, sau în prima zi lucrãtoare, în situaţia în care acordarea concediului medical s-a realizat în zilele declarate nelucrãtoare, sau la împlinirea termenului.
Pentru a beneficia de indemniztaia de somaj de la data incetarii c.i.m. trebuie ca actele pentru somaj sa le depuneti in termen de 10 zile de la aceasta data .
In speta, daca data incetarii c.i.m. a fost 16.04 , ultima zi de depunere a actelor pentru somaj va fi data de 28.04. pentru a primi somaj de la data incetarii c.i.m. Depasirea acestei date inseamna o discontinuitate.
Termenul maxim de depunere a actelor pentru somaj este de 12 luni de la data incetarii c.i.m., in cazul dvs.
1. - Deoarece certificatul medical a fost emis inainte de incetarea contractului individual de munca (CIM) puteti depune certificatul medical la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
- Luati legatura cu CJAS sa va spuna ce acte sa prezentati la primul certificat medical.
2. Ce am spus mai sus este valabil daca nu indepliniti conditiile pentru a beneficia de indemnizatie de somaj.