avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Daca sunt insarcinata in 7 luni si se termina ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Daca sunt insarcinata in 7 luni si se termina contractul de munca ce se intampla?

Buna am si eu o mare nelamurire poate ma ajuta cineva. Sa zicem ca sunt insarcinata in 7 luni si peste 2 sapt se termina contractul de munca, eu avand in spate 1 an si 9 luni de lucru ce se intampla la 7 luni intru in concediu de maternitate si apoi mai beneficiez de indemnizatie crestere copil daca s-a incheiat contractul? cum se procedeaza? multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:40, 19 Noiembrie 2014
Mai intai intrati in somaj, apoi in concediul prenatal
Incetarea c.i.m. la expirarea duratei pentru care a fost incheiat, va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.
In acest caz, in termen de 10 zile de la data incetarii c.i.m. va trebui sa va depuneti actele la somaj , pentru a beneficia de indemnizatia de somaj de la data incetarii c.i.m.

Din somaj puteti intra in concediu de maternitate - pre si postnatal - si apoi in CCC. Pe durata acestor concedii, plata indemnizatiei de somaj este suspendata, urmand a se relua la terminarea fiecaruia dintre aceste concedii.

Legea nr.76/2002 prevede urmatoarele :
Art. 41
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate din somaj Anna-Nektaria Anna-Nektaria sunt insarcinata in luna a doua si imi expira contractul de munca pe perioada determinata. pot beneficia de concediu de maternitate cat sunt in somaj ca dupa ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate fanyk fanyk Voi intra in somaj la 1 noiembrie deoarece se desfiinteaza intreprinderea.Tot cam atunci trebuie sa intru in concediu de maternitate.cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Sarcina si contract de munca pe perioada determinata! floryna04 floryna04 buna,siuatia mea este:insarcinata in 7 luni si jumatate,urmeaza sa intru in concediu prenatal in cateva zile,dar contractul de munca (care este pe perioada ... (vezi toată discuția)