avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie suspendare permis + amenda
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie suspendare permis + amenda

Buna ziua. Am fost oprit ieri de catre un agent care s-a legitimat si mi-a cerut actele, spunandu-mi totodata ca am fost surprins de aparatul radar cu 114 km/h in localitate, fapt pentru care imi va fi retinut permisul de conducere si voi primi o amenda contraventionala. I-am inmanat actele, exceptand certificatul care era la birou, masina fiind pe firma, iar el s-a dus la masina. Eu chiar ma grabeam dintr-un motiv serios, nu faceam raliuri aiurea. Am fost sunat ca bunicul meu care si asa e foarte bolnav se simte rau si ca trebuie sa ajung imediat la spital. I am spus si agentului ca sunt constient de viteza pe care o aveam pentru ca am o urgenta si l am rugat sa se grabeasca cu procesul verba. Am stat cam 5 minute in masina si am asteptat, iar avand in vedere faptul ca eram singurul oprit m am dus la masina dânşilor sa vad de ce dureaza atat intocmirea unui proces verbal banal pana la urma. Vizibil deranjat, cel care m-a oprit mi-a spus ca am obligatia sa astept in masina, eu rugandu-l atunci sa-mi arate filmarea. S-a conformat si mi-a aratat, dupa care eu m-am intors la masina mea. Cam dupa inca 15 minte l-am vazut in oglinda venind agale si plin de sila, fapt pt care am refuzat sa i semnez hartia. Mi a spus ca este dreptul meu si imediat a intins mana sa opreasca un martor care sa i semneze p.v. , spunandu-mi ca urmeaza sa primesc si eu o copie prin posta. Mi-a intins o dovada inlocuitoare valabila 15 zile si actele, spunandu-mi ca pentru lipsa certificatului mi-a dat avertisment iar pentru viteza am primit o amenda si mi-a fost retinut permisul 90 de zile.
Problema este ca in urmatoarele doua luni voi avea de facut niste drumuri foarte importante pentru firma mai ales, dar cat si pentru mine. Intentia mea este sa fac o contestatie si sa invoc cateva motive mai mult sau mai putin plauzibile, fapt ce mi-ar aduce permisul inapoi pe durata procesului, pe care oricum il voi pierde. Intentia mea nu e sa il castig, ci doar sa aman putin retinerea permisului astfel incat sa imi pot face treaba cu masina, dupa care pot astepta linistit restiturirea lui. Ce ma sfatuiti sa fac? Care ar fi urmarile asupra mea dupa pierderea acestui proces?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: evianev , utilizator 12:26, 28 Aprilie 2014
Contestatia depusa la Judecatoria respectiva aduce suspendarea masurii administrative, nu insa si suspendarea obligatiei de plata a amenzii. In 90% din cazuri exista sanse suficiente de castig, in urma procesului, insa evidentierea acestora o poate face doar un avocat cu experienta in acest domeniu. Oricum, majoritatea incearca acest drept. Consecintele sunt spre zero, pentru ca nimeni nu va poate ingradi dreptul de a va adresa justitiei, sub vreo sanctiune legata de hazard (daca pierdeti). Prin urmare, daca va adresati instantei si pierdeti contestatia, in termen de 15 zile de la data comunicarii solutiei (daca nu declarati apel, evident) sunteti obligat sa predati permisul de buna-voie, sanctiunea nepredarii fiind dublarea sanctiunii initiale. Cu alte cuvinte, nu patiti nimic daca faceti contestatie si pierdeti, ci doar daca nu predati de buna voie permisul suspendat in termen de 15 zile de la pronuntare. Succes.
Va multumesc mult pentru raspuns. Amenda stiu ca sunt obligat sa o platesc si asta am de gand sa fac in urmatoarele 48 h. Oricum astept sa primesc prin posta procesul verbal pe care il voi studia si voi incerca sa gasesc o posibila eroare de care sa ma leg. Sper doar ca avocatul meu sa poata intinte procesul pe o perioada mai lunga, astfel incat sa mi duc treaba la bun sfarsit, dupa care voi preda permisul.
Ati gandit foarte bine. Asa sa procedati.
Perioada maxima a unui proces de acest gen, fond si apel, actualmente este de cca 9-10 luni. Succes!
Imi mai puteti spune si ce cheltuieli voi fi nevoit sa suport dupa pierderea procesului? Bineinteles pe langa onorariul avocatului meu. Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie proces-verbal alex_bogdan alex_bogdan Buna ziua.in data de 13.10.2008 am fost oprit in localitate unde viteza maxima era de 50km/h de un echipaj de la politia rutiera care mi-a adus la cunostinta ... (vezi toată discuția)
Depasire viteza legala pe drum cu restrictie cu 61km/h retinere permis 90 zile? maarkyM maarkyM Buna ziua,azi am depasit,fara intentie,nici nu stiu cu cat...masina de radar neinscriptionata venea din sens opus ,in afara localitatii dar pe un sector de ... (vezi toată discuția)
Suspendare drept conducere auto victoriatofan victoriatofan Daca mi s-a luat permisul auto fiindca am depasit cu 1 km limita maxima a vitezei legale (adica 51 km.) si am facut contestatie la judecatorie, daca nu platesc ... (vezi toată discuția)