avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sanctiuni?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Sanctiuni?

[ link extern ]

Buna ziua!
Imi poate spune cineva, va rog, unde as gasi "continuarea" alineatului 2) di Art 5 al NCPP? Adica unde sunt mentionate exavt sanctiunile care se aplica atunci cand parchetul sau instanta refuza probele in favoarea invinuitului/inculpatului?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters257745 , utilizator 20:00, 8 Mai 2014
In procedura Camerei Preliminare se pot formula în scris cereri şi excepţii cu privire la legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală.
multumesc! dar eram curios...cam ce sanctiuni. :))
ART. 346
Soluţiile
(1) Judecătorul de cameră preliminară hotărăşte prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea procurorului şi a inculpatului. Încheierea se comunică de îndată procurorului şi inculpatului.
(2) Dacă nu s-au formulat cereri şi excepţii ori nu a ridicat din oficiu excepţii, la expirarea termenelor prevăzute la art. 344 alin. (2) sau (3), judecătorul de cameră preliminară constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii.
(3) Judecătorul de cameră preliminară restituie cauza la parchet dacă:
a) rechizitoriul este neregulamentar întocmit, iar neregularitatea nu a fost remediată de procuror în termenul prevăzut la art. 345 alin. (3), dacă neregularitatea atrage imposibilitatea stabilirii obiectului sau limitelor judecăţii;
b) a exclus toate probele administrate în cursul urmăririi penale;
c) procurorul solicită restituirea cauzei, în condiţiile art. 345 alin. (3), ori nu răspunde în termenul prevăzut de aceleaşi dispoziţii.
(4) În toate celelalte cazuri în care a constatat neregularităţi ale actului de sesizare, a exclus una sau mai multe probe administrate ori a sancţionat potrivit art. 280 - 282 actele de urmărire penală efectuate cu încălcarea legii, judecătorul de cameră preliminară dispune începerea judecăţii.
(5) Probele excluse nu pot fi avute în vedere la judecata în fond a cauzei.
(6) Dacă apreciază că instanţa sesizată nu este competentă, judecătorul de cameră preliminară procedează potrivit art. 50 şi 51, care se aplică în mod corespunzător.
(7) Judecătorul de cameră preliminară care a dispus începerea judecăţii exercită funcţia de judecată în cauză.
#M2
Eu vad urmatoarea problema:
In calitate de parte vatamata fac o plangere penala. O insotesc, asa cum se cere, de aspectele doveditoare pentru a califica aceasta plangere ca semnaland o infractiune eventuala.
Se deschide dosarul penal si organul de cercetare penala executa "actele premergatoare" care, la dispozitia procurorului, pot deveni probe in cazul in care acesta hotaraste inceperea urmaririi penale.
Totusi, desi acestea exista la dosar, aduse atat de partea care se considera vatamata cat si de organul de cercetare penala, procurorul, aparent, le eludeaza. Zic ca "aparent, le eludeaza" intrucat in Rezolutia NUP, procurorul nu argumenteaza fata de probatoriul administrat.
Ori, procurorul, nediscutand despre probe (chiar si de maniera respingerii acestora), nimeni nu are de unde sa stie daca..macar..le-a vazut. Si in aceste conditii, un judecator de camera preliminara, ar trebui sa reparcurga intreg dosarul. Ceea ce...nu are timp. Asa ca...o parte vatamata careia i s-a transmis o Rezolutie NUP...se poate "ineca" perfect inca in procedura de camera preliminara!

De aceasta maniera, cu Rezolutii neargumentate si spre deosebire de Instante care se refera la tot ce s-a administrat in dosar, nu constat decat o alta fuga de raspundere din partea procurorului, reducandu-se astfel la maxim expunerea publica a Parchetelor.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2014
ContSters257745, utilizator
Avand in vedere ca nu oferiti informatii clare cu ce doriti si raspunsul poate sa conduca in alta directie. Acum dupa CPP urmarirea penala se incepe in rem, nu mai exista practic acte premergatoare, in cazul unei ordonante de NUP aveti posbilitatea de a depune plangere in 20 de zile de la comunicare la procurorul ierarhic superior apoi in functie de solutie la instanta.

Alte discuții în legătură

Camera preliminara ContSters295489 ContSters295489 Buna ziua.In legatura cu un procesul penal.Am fost azi la judecatorie iar dosarul se discuta la camera preliminara (confirmare redeschiderea urmaririi ... (vezi toată discuția)
Rolul camerei preliminare oltul oltul in camera preliminara judecatorul poate sa dea o solutie de netrimitere in judecata?(daca fapta nu prezinta pericol social) sau care este rolul camerei ... (vezi toată discuția)
La ce se refera aicea contestatie in 3 zile ?si aceste contestati cand sunt solutionate ? Puyan Puyan Solutia pe scurt: În baza art. 346 alin. 1 C.proc.pen raportat la art. 345 alin. 1 C.pen, respinge, ca neîntemeiate, cererile şi excepţiile invocate de ... (vezi toată discuția)