avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Credit prima-casa inainte de casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Credit prima-casa inainte de casatorie

Buna seara.

As dori sa primesc niste opinii avizate de la dvs. in legatura cu urmatorul subiect:

X si Y sunt impreuna de ceva timp, doresc sa isi consolideze relatia si sa locuiasca impreuna. Prefera sa acceseze un credit prima-casa pentru achizitionarea unui apartament, in loc sa plateasca aprox. aceeasi suma lunara la chirie. Problema este, ca nu sunt inca casatoriti, urmeaza in aproximativ un an, insa intai doresc sa locuiasca impreuna o perioada din motive lesne de inteles si din motive financiare(strang bani,etc). In acelasi timp, ar prefera ca ei totusi sa fie coproprietari ai locuintei, desi doar unul dintre ei are la momentul actual un venit stabil. Intrebarea este: se poate face credit prima-casa pe numele a doua persoane, desi nu sunt casatorite? Se poate face creditul doar pe numele celui cu venit stabil(pentru a nu se calcula venitul acestuia in raport de 2 persoane, ci de una singura, astfel incat sa nu scada suma de care acesta se poate imprumuta) insa locuinta sa fie pe numele ambilor? Sau care ar fi solutia juridica recomandata intr-un astfel de caz? Daca totusi creditul si casa sunt luate de persoana cu venit, se poate ca dupa casatorie sa fie trecuta in actul casei si cealalta persoana(sotia)? Multumesc !
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:12, 30 Aprilie 2014
Orice schimbare in contract se poate face numai cu acordul bancii pana la achitarea casei.
Nu prea aveti solutii, nu poate contracta doar unul creditul si ambii sa fie proprietari, nu au cum accesa impreuna creditul daca unul nu are venit stabil. Dupa casatorie, nu poate deveni coproprietar pt ca exista acea interdictie de instrainare 5 ani.
Nu stiu daca banca va accepta daca veti incheia la casatorie o conventie matrimoniala sa aduceti in comunitatea de bunuri atat creditul cat si casa.
Multumesc pt raspunsuri. Daca ne casatorim (o planuiam pt la anul si sa stam cu chirie intre timp, dar el tine neaparat sa acceseze un credit si sa stam in casa noastra asa ca poate o grabim putin), iar eu nu am venituri momentan(sunt in ultimele luni de studii, cel mai tarziu la sfarsitul anului voi avea si eu venit) pot fi coproprietar al casei, desi nu sunt codebitor practic la credit? Adica simplul statut de sot imi asigura locul de coproprietar in acte? Stiu ca la un eventual divort respectiv partaj el ar putea dovedi ca el a participat mai mult la plata creditului si mie sa imi revina un procent mai mic, insa se presupune ca in maxim un an voi contribui si eu, eu intreb acum doar daca devin automat coproprietar sau nu, prin casatoria incheiata inainte de accesarea creditului pt casa.
Ultima modificare: Luni, 28 Aprilie 2014
dana252, utilizator
Daca la data cumpararii imobilului sunteti casatoriti in regimul matrimonial al comunitatii de bunuri, atunci deveniti coproprietari la semnarea contractului de vanzare cumparare. Despre detaliile creditului in conditiile expuse de dvs., doar reprezentantii bancii sunt in masura sa va ofere solutiile.
Daca va casatoriti, nu incheiati nicio conventie la casatorie si apoi luati casa si creditul si casa si creditul vor fi comune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achiziție imobil prin programul prima casă de persoană necăsătorită. poate deveni ulterior coproprietar actualul partener? Ioana A Ioana A Buna ziua. Daca un cuplu necasatorit locuieste intr un imobil si unul dintre parteneri doreste sa il cumpere prin programul \"prima casa\" pe numele sau si ... (vezi toată discuția)
Am avut o casă anterior casatoriei dar am făcut o greșeală ... majestik majestik Am avut o casă anterior casatoriei dar am făcut o greșeală la care mi-a atras atenția și notarul,am lăsat acea casă în regimul matrimonial cu bunuri ... (vezi toată discuția)
Adaugare proprietar apartament bdgabi bdgabi Buna ziua Am achizitionat un apartament prin prima casa. Intre timp, m-am casatorit si as vrea ca si sotul sa fie trecut ca si proprietar avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)