avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Conducere auto inmatriculat in alta tara
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Conducere auto inmatriculat in alta tara

Buna ziua,

am cumparat pe numele sotiei un autoturism inmatriculat in Spania. Cu contract de vanzare/cumparare, etc.
Având acte valabile, până mi-a venit rândul la RAR, am mai condus inclusiv eu mașina aceasta.

Am fost oprit de niște polițiști de la rurală pe motiv că nu aveam lumina de întâlnire aprinsă. Nu am fost de acord cu acuzația, așa că, după ce le-am prezentat actele, am părăsit locul.

Ulterior am primit acasă amendă pentru lipsa luminilor de întâlnire și - ! pentru faptul că nu aveam procură pentru a putea conduce acea mașină.

Menționez că, deși nu are importanță, nu mi s-au cerut aceste documente când am fost oprit. Desigur, nici nu le aveam.

În concluzie, o mașină cumpărată din străinatate pe numele soției, necesită o procură notarială ca să o pot conduce?

Mulțumesc,
Cel mai recent răspuns: cipito , utilizator 23:08, 19 August 2014
Da,necesita document incheiat intre proprietar si persona care utilizeaza in fapt bunul mobil
@ynocentta
Nu cred ca necesita, fiind vorba de sot-sotie! Avand incheiat un contract de vanzare-cumparare, sotia este proprietarul autoturismului, care autoturism a devenit bun comun. Legea prevede niste raporturi speciale intre soti cu privire la achizitia, instrainarea, folosinta unor bunuri pe perioada casatoriei.
Eu asta am inteles citind Noul cod civil, CapVI-Drepturile şi obligaţiile patrimoniale ale soţilor
Alt aspect. Desi nimanui nu-i face placere, nu cred ca sunt multi posesori de autoturisme care sa nu fi imprumutat ocazional masina unui amic, unei rude, etc. Acum ce ar trebui, sa dea fuga la notar si sa-i dea un act de comodat :-/
[Editat - nu ne plac utilizatorii care aduc jigniri sau injurii unor institutii sau unor categorii profesionale. Atentie la limbaj!]

@cipito
Un sfat pt. viitor. Cand sotia va merge la serviciul inmatriculari, sa solicite ca in certificatul de inmatriculare sa fiti trecut ca utilizator. Asa ati incheiat orice disputa cu politistii.
De ce nu depuneti o plangere contraventionala impotriva procesului verbal de contraventie?
Daca doriti va pot da ajuta atat cat ma pricep! Dati-mi un mesaj privat!
Ultima modificare: Luni, 28 Aprilie 2014
Admin, administrator
DlGoe a scris:



Nu cred ca necesita, fiind vorba de sot-sotie!


Sot-sotie ..
Sunt multe situatii in care respectivii sunt in fapt divortati,din varii motive nu au mai facut partajul...
De regula ,pentru utilizarea ocazionala a bunului mobil,pentru asigurararea bunului respectiv,
proprietarul ar trebui sa respecte si sa isi asigure bunul mobil prin incheierea formalitatilor legale in favoarea utilizatorului
Altfel,si sunt situatii multe,in care se imprumuta masina fara incheiere de acte,pe parcursul "imprumutului " se mai intampla evenimente,utilizatorul restituie auto catre proprietar-caruia ii revine obligatia sa suporte toate consecintele si demersurile pentru reparatii,declaratii...instanta
Paza buna trece primejdia rea !
@ynocentta
Fara a ma erija in moderator, incercati sa raspundeti strict la intrebare! Si mai ales cititi cu atentie, o data, de doua ori, de n ori, pana intelegeti intrebarea. Imi permit sa v-o repet :
o mașină cumpărată [...] pe numele soției, necesită o procură notarială ca să o pot conduce? (intrebare adresata de sot)
De unde pana unde presupuneti d-voastra ca in fapt sotii sunt asa si pe dincolo, ca nu au facut partajul :slap: ?!
Si afirmatia urmatoare ridica niscai semne de intrebare : De regula ,pentru utilizarea ocazionala a bunului mobil,pentru asigurararea bunului respectiv, proprietarul ar trebui sa respecte si sa isi asigure bunul mobil prin incheierea formalitatilor legale in favoarea utilizatorului
Va aduc la cunostinta ca polita rca produce efecte si daca autoturismul este incredintat ocazional spre folosinta unei persoane, nu-i nevoie ca proprietarul sa intocmeasca vreun act separat.
Mai este si polita casco, dar nu vreau sa tin un curs despre asigurarea autovehiculelor, a conducatorului auto, a pasagerilor s-au a bunurilor.

@cipito
Scuzati-ma, n-am procedat intr-un mod profesionist, trebuia sa-mi argumentez pe textul de lege afirmatiile! Asa ca, va rog sa cititi art.339 si art.345 din noul cod civil!
Ultima modificare: Luni, 28 Aprilie 2014
DlGoe, utilizator
doamnaGoe
autorul topicului initial precizeaza
am cumparat pe numele sotiei un autoturism inmatriculat in Spania
. ulterior revine cu sublinierea
până mi-a venit rândul la RAR, am mai condus inclusiv eu mașina aceasta


Pentru orice persoana ,rezulta ca la momentul controlului in trafic soferul a prezentat un contract de vanzare cumparare din care nu rezulta ca acesta=soferul detine drept legal asupra bunului mobil

Alte discuții în legătură

Speta achizitionare masina proprietar german decedat bianca260 bianca260 Buna ziua, Intentionez sa cumpar o masina al carei proprietar, cetatean german care a decedat in luna Octombrie 2013.Are urmatoarele acte: - talonul si ... (vezi toată discuția)
Urgent - contract de vanzare-cumparare auto ana.ana ana.ana Buna, Situatia este urmatoarea: o persoana fizica romana stabilita in Spania isi imputerniceste fratele sa ii vanda masina; fratele face un contract de ... (vezi toată discuția)
Autoturism mostenit - drept de folosinta ; documente necesare vladut2003 vladut2003 Buna ziua Va cer ajutorul pentru o consiliere de specialitate in ceea ce priveste urmatoarea speta: In urma bunicului meu decedat acum o jumatate de an, ... (vezi toată discuția)