avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta achizitionare masina proprietar german decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta achizitionare masina proprietar german decedat

Buna ziua,

Intentionez sa cumpar o masina al carei proprietar, cetatean german care a decedat in luna Octombrie 2013.Are urmatoarele acte:
- talonul si cartea masinii in original cu mentiunea de radiere
- procura din luna septembrie 2013 pe numele sotiei in vederea vanzarii pe teritoriul Romaniei scrisa de mana.(masina a fost tot timpul in Romania)
Sotia acestuia spune ca a intrebat la un notariat si i s-a comunicat ca nu are nevoie de succesiune pentru a vinde aceasta masina.
In eventualitatea cumpararii pot intampina probleme la inmatriculare?

Multumesc pentru ajutor.



Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 14:59, 12 Aprilie 2014
Procura in forma mentionata de dv nu constituie document in baza caruia sa se poata instraina bunul mobil
Ynocentta, poti indica si un temei legal pentru aceasta imposibilitate? Daca exista o prevedere expresa in vreun act normativ, e ok, dar, daca nu exista, contractul de vanzare a unui autovehicul nefiind supus formei autentice ad validitatem, nici procura nu ar trebui sa indeplineasca forma autentica, fiind ok daca e si inscris sub semnatura privata, precum in speta.
Multumesc:)
Fiind vorba despre un cetăţean german, legea care reglementează starea şi capacitatea acestuia este legea germană.

Nu cred că, în privinţa mandatului, legea germană ar reglementa altfel decît dreptul nostru motivul de încetare a mandatului legat de decesul mandantului (încetarea capacităţii sale de folosinţă).

Deci, dacă e aşa, procurii (ca înscris) i-a încetat valabilitatea odată cu încetarea mandatului, adică odată cu decesul mandantului, mandatarul nemaiputînd să încheie acte juridice în numele mandantului în temeiul procurii pe care o deţine.

Desigur, nimic nu o împiedică să dovedească calitatea de unic moştenitor (dacă o are) şi să vîndă autoturismul în această calitate.
Nu imi este clar daca trebuie sa faca succesiune pentru o masina radiata; sotia defunctului spune ca acesta nu a avut alte bunuri si nici alti mostenitori ca atare ar putea sa vanda acea masina...
Multumesc pentru raspunsuri.
Înmatricularea, respectiv radierea, sunt aspecte care nu ţin de dreptul de proprietate, ci de legislaţia rutieră. Pot fi proprietarul unui autoturism înmatriculat, după cum pot fi, la fel de bine, proprietarul unuia neînmatriculat, singura diferenţă fiind aceea că, în primul caz, pot folosi autoturismul pe drumurile publice, iar în cel de-al doilea pot, cel mult, să mă dau cu el pe pajiştea din curte.

Soţia defunctului poate să spună ce vrea ea. Îi mai trebuie un act care să ateste ceea ce susţine, anume că este unicul moştenitor, respectiv (în caz contrar) că bunul îi aparţine cu alt titlu decît cel de moştenire, ca bun propriu.

Pînă una-alta, nu are decît o procură nevalidă, în temeiul căreia vrea să vîndă autoturismul în numele şi pe socoteala defunctului, lucru care nu se poate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoturism mostenit - drept de folosinta ; documente necesare vladut2003 vladut2003 Buna ziua Va cer ajutorul pentru o consiliere de specialitate in ceea ce priveste urmatoarea speta: In urma bunicului meu decedat acum o jumatate de an, ... (vezi toată discuția)
Vânzare/radiere în germania a unui autoturism inmatriculat in românia cezarad cezarad Are cineva cunoștință despre modalitatea în care se vinde și apoi se radiază în Germania un autovehicul înmatriculat în România? La momentul ... (vezi toată discuția)
proprietar decedat, vanzare autoturism muresan_maria muresan_maria as dori sa ma lamuriti cu urmatoarea problema: tatal meu a decedat de curand, a avut o masina inmatriculata pe numele lui, acuma in continuare ce trebuie ... (vezi toată discuția)