avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 175 soluții astăzi

Joi, 10 aprilie, are loc evenimentul: Diurne 2025 - Regimul fiscal și juridic al indemnizațiilor pentru munca în deplasare. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Eveniment rutier
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Eveniment rutier

În timpul unei curse cu călători un conducător de autobuz frânează brusc şi o persoană care se afla pe scaun , cade în interiorul salonului şi se accidentează. Persoana vătămată dă în judecată : conducătorul de autobuz, angajatorul şi societatea de asigurare, pentru pretenţii. Până aici totul este normal. ce mi se pare nefiresc este apărarea făcută de avocatul şoferului care solicită angajarea doar a răspunderii patrimoniale a angajatorului motivând că ne aflăm în prezenţa unui accident de muncă ???? Se mai invocă şi art.253 din Codul muncii în care se prevede obligaţia angajatorului de despăgubire a salariatului (cond.autobuz în speţă) în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
Răspunderea angajatorului este atrasă în condiţiile art.1373 Cod civil - comitentul este obligat să repare prejudiciul cauzat de prepuşii săi ori de câte ori fapta săvârşită de aceştia are legătură cu atribuţiile sale de serviciu -, dar apoi angajatorul are posibilitatea să formuleze o acţiune în regres împotriva prepusului său. Considerăm că în această speţă nu sunt aplicabile prevederile art.253 din Codul muncii.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:53, 5 Mai 2014
Este o aparare f buna si legala.
Nu este un litigiu de munca, prin urmare, nu sunt incidente prevederile art.253 C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executarea unei firma cu activitate suspendata Mary136 Mary136 Buna ziua, Avem urmatoarea speta: Un sofer de camion a facut un accident minor (soldat doar cu daune materiale) in Germania in 2016. Se pare ca firma nu ... (vezi toată discuția)
Situatie la frizerie ContSters377028 ContSters377028 Daca eu sunt patronul unei firme care lucreaza cu clienti destul de mult, si cand vine un client la un angajat de-al meu, angajatul meu ii rupe o mana ... (vezi toată discuția)
Accident de traseu Ionut.ion Ionut.ion Buna seara. As avea si eu nevoie de o lămurire într-o problemă. Spre exemplu, angajatul X se deplasează cu transportul în comun ( RATB din București) ... (vezi toată discuția)