Prin hotarare de divort fostul sot trebuie sa imi plateasca o treime din venitul minim pe economie pentru intretinerea copiilor incepand cu 27 .02. 2012. Am primit din iulie 2012 pana in iulie 2013 cate 200 lei si in luna august 2013 100 lei. Cum trebuie sa procedez pentru a recupera banii care li se cuvin copiilor. Specific ca fostul sot nu lucreaza cu contract de munca si in prezent este in Italia. As dori daca este posibil sa stiu cat ar trebui sa primieasca copii. Va multumesc
Buna ziua,
Va trebui sa va adresati parchetului de pe langa judecatoria sub jurisdictia careia locuiti cu o plangere penala pentru abandon de familie.
Ar fi bine sa aveti si actuala adresa a sotului.
Puteti sa va adresati si instantei de judecata pentru majorarea pensiei daca aveti adresa locului actual de munca.
Depuneti o plangere penala prealabila, sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie.
Va puteti constitui parte civila, precizand defalcat sumele de bani ce reprezinta daune materiale si morale, pentru prejudiciul cauzat.
Odata solicitate, daunele morale si materiale trebuie dovedite de un material probator amplu.
Asadar, puteti uza de inscrisuri si de martori, pentru a arata in ce a constat conduita infractionala a persoanei cercetata sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie.
In cazul in care sunt recunoscute pretentiie cerute de dumneavostra, se poate depune o tranzactie.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, iar retragerea plangerii penale prealabila produce aceleasi efecte.
Exista, insa , si anumite distinctii intre cele doua instititutii .In cazul impacarii, dat fiind caracterul personal al acesteia, nu mai pot exista pretentii pecuniare (actiunea civila alaturata celei penale este stinsa in acest mod).
In situatia retragerii plangerii penale prealabile va puteti adresa instantei de judecata in vederea cuantificarii prejudiciului suferit.
Hotararea apostilata tradusa si legalizata , cu mentiunea definitiva poate fi pusa in executare in Italia.
Pensie alimentara
vetesi
Daca sa stabilit valoarea pensiei alimentare in proces si paritul a fost de acord cu aceasta decizie dar nu vrea sa plateasca pensia alimentara dar are ... (vezi toată discuția)