avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Intampinare la cerere de chemare in judecata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Intampinare la cerere de chemare in judecata

Buna ziua.
Sunt chemat in judecata pentru neplata cotei parte pentru racordarea la instalatia de gaz a blocului de catre un vecin.
Situatia e in felul urmator: Vecinul respectiv este cel care a platit instalatia initial, in anul 2002. Eu m-am racordat la instalatia de gaz anul trecut, fiind a noua persoana racordata. La momentul racordarii, am luat legatura cu persoana respectiva pentru a-i plati cota parte care i se cuvine. Nu ne-am inteles asupra sumei de plata, motiv pentru care am facut un angajament la notar prin care ma oblig sa despagubesc fiecare proprietar al instalatiei cu suma care i se cuvine.
Acum sunt dat in judecata pentru ca am refuzat sa platesc suma care mi s-a cerut.
Persoana care ma actioneaza in judecata a mai avut un proces din acelasi motiv cu un vecin, proces care s-a incheiat cu o hotarare irevocabila a tribunalului, prin care obliga paratul de la acel moment la plata unei sume de bani, luand in considerare factura platita de reclamant pentru lucrarea executata si ignorand o ulterioara expertiza solicitata de acesta, expertiza care "crestea" valoarea lucrarii efectuate.
As vrea sa stiu daca eu pot invoca acea sentinta, avand in vedere ca este vorba despre aceeasi disputa, singura diferenta reprezentand-o paratul.
Cel mai recent răspuns: sennen , utilizator 22:36, 29 Septembrie 2014
Puteti sa invocati sentinta respectiva ca si precedent judiciar, dar mai mult ca sigur veti fi si dvs. obligat la plata sumei de bani potrivit angajamentului pe care l-ati facut la notar.
Multumesc pentru raspuns. Intentia mea nu este de a ma sustrage platii, dar reclamantul solicita plata unei sume mult mai mare decat suma stabilita de sentinta pe care am mentionat-o anterior. Ce vreau sa stiu este daca instanta este obligata sa ia aceeasi decizie ca si instanta precedenta, sau o poate ignora si da o cu totul alta decizie?
sennen a scris:
Ce vreau sa stiu este daca instanta este obligata sa ia aceeasi decizie ca si instanta precedenta, (...) ?

Nu. Instanțele nu sunt obligate să pronunțe hotărâri identice cu cele pronunțate de alte instanțe în cauze similare. În sistemul nostru de drept precedentul judiciar nu este izvor de drept.
Exprimarea mea a fost total gresita. Cu siguranta unei instante nu i se poate impune luarea unei decizii stabilite de o alta instanta, dar nu inteleg care este exact scopul invocarii precedentului judiciar in acest caz. Situatia de fapt este urmatoarea: instanta 1 stabileste decizia 1 intre partile A(reclamant) si B(parat). Paratul, considerand ca in luarea deciziei nu s-a tinut cont de toate dovezile existente, face recurs si castiga la o instanta superioara cu o hotarare irevocabila.
In cazul meu, fondul este acelasi, partea A este aceeasi, difera partea B care sunt eu. Spuneti ca e posibil ca instanta sa dea aceeasi decizie(decizia 1) ca si in cazul anterior? Ca sa ce? Sa fac si eu recurs pentru a combate acea decizie?
Nu este obligatoriu ca solutia sa fie aceeasi.

Depinde de modul cum este formulata actiunea, de temeiurile de drept, de probele care vor fi incuviintate de judecator. Legislatia civila si procesual civila s-a schimbat recent, deci nu este obligatoriu nimic si nici macar probabil.

Va faceti apararile in cauza si - in functie de decizia instantei - atacati sau nu hotararea.

Alte discuții în legătură

Respingere capat cerere chemare in judecata in temeiul lipsei de interes avantaj avantaj Asociatia noastra la data de 15.10.2013, a chemat in instanta pe parata X pentru recuperarea unei datorii de 11 859,09 lei, la care Judecatoria Sectorului 5 ... (vezi toată discuția)
Instanta mi-a admis recursul... si m-a obligat la cheltuieli de judecata in recurs! aidu aidu Desi mi-a admis recursul... Curtea de Apel m-a obligat la cheltuieli de judecata in recurs!!! Sunt indreptatit sa invoc eroarea materiala pe calea ... (vezi toată discuția)
Revizuirea (dupa recurs). spirit spirit Am castigat recursul, dar exista o contrarietate de decizii in apel si fond care ma determina sa ma gandesc la o urmatoare cale de atac. Va rog, daca are ... (vezi toată discuția)