Sunt o persoana fizica ce lucreaza in strainatate fara contract de munca. Pentru a beneficia de somaj in Romania trebuie sa cotizez cel putin un an. Am urmatoarele intrebari
1. Conform legii nu pot incheia contract de asigurare de somaj daca nu ai contract cu casa de pensii si CAS. Daca vreau sa beneficiez de somajul maxim prevazut de lege care este de 2200 euro ar trebui sa platesc lunar 22 euro. Intrebarea mea este urmatoarea: Pot beneficia de somajul maxim prevazut de lege in Romania chiar daca contributia la fondul de pensii este ceva peste minimum. Vreau sa zic mai concis exista legatura intre cat contribui la pensie CAS si somaj sau poti contribui la pensie cu minimul la CAS cu alta somaj cu maximul???
2. Daca declar in contractul de somaj un venit mare care sa-mi asigure un potential somaj de 2200 euro (ar trebui sa declar cam tot atata) voi fi pus la plata de impozit de 16% chair daca platesc contributia de somaj din buzunarul propriu???
Va multumesc
Contributie somaj
Octavian1978
De cativa ani lucrez in SUA fara contract de munca. In urmatorii 1.5-3 ani intentioned sa ma repatriez. Am fost informat ca pentru a beneficia de somaj trebuie ... (vezi toată discuția)