Buna ziua,
De curand am luat un imprumut de la o firma nebancara. In urma unor neantelegeri cu firma respective am decis sa nu le ma platesc. Fiarma a vandu creanta unei firme de recuperari. Intrebarea mea este daca pot sa transfer/vand/donez unei alte personae datoria mea pe care o am ?
mă scuzați, dar nu înțeleg: cum adică să vindeți o datori? adică cumpărătorul, după ce vă vă plătește datoria, mai trebuie să vă și plătească pe dumneavoastră pentru asta?
dacă găsiți pe careva, cu acordul firmei de recuperări, se poate.
Va poate prelua cineva datoria daca ar vrea, iar firma ar accepta daca persoana ar prezenta ceva garantii mai multe decat dvs sau puteti sa cesionati o creanta ( daca exista cineva care va datoreaza cert o suma de bani) firmei de recuperari.
Nu s-a inteles bine speta. Am facut un imprumut la o institutie nebancara. In urma unei neintelegeri cu firma respectiva am decis sa nu mai platesc. Acum firma respectiva a vandut creanta catre o firma de recuperare. Avand in vedere ca acel contract s-a derulat intre mine si firma respectiva, ma intrebam daca si eu pot transfera/vinde (unei persoane care este dispusa sa faca asta pentru o suma de bani) datoria pe care o am fata de firma, cea specificata in contract. Ma gandesc ca un act facut la un notar in care este specificat ca o anumita persoana imi preia mie datoria ar rezolva situatia mea.
Pai , nu prea e nimic de inteles..,pe scurt, NU. Adica ati face asta degeaba, dvs practic, vreti sa platiti o persoana insolvabila pt a da teapa firmei de recuperari, acum am inteles bine ? Puteti face acest act, dvs veti fi executat silit de catre executor la cererea firmei in baza contractului cu IFN-ul, mai departe sunteti liber sa va indreptati impotriva persoanei care v-a preluat datoria in baza contractului incheiat cu acea persoana.
Concluzie, daca firma nu se de acord, intelegerile dvs cu alte persoane nu ii sunt opozabile.
A, si vedeti ca fraudarea creditorilor e fapta penala ( art 239 cp)