avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Mutarea functionarului public pe un post temporar ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Mutarea functionarului public pe un post temporar vacant

Buna ziua!
Exista posibilitatea mutarii unui functionar public care ocupa un post temporar vacant, pe un post tot temporar vacant din cadrul aceleiasi institutii la un alt compartiment cu posibilitatea prelungirii astfel a raporturilor de serviciu cu inca o luna?
Ma gandesc la o mutare cu acordul functionarului public...eventual?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:02, 7 Aprilie 2018
Bineanteles ca exista. Doar ca sa fiti atenta pentru ca in cazul unei mutari in alt oras va trebui sa platiti anumite drepturi banesti, mai ales in cazul mutarii in alt oras in interes de serviciu (cu acordul functionarului public). Dar raspunsul la intrebarea dvs. este ca se poate.
Buna ziua. Teleiul legal al modificarii raporturilor de serviciu al unui functionar public de executie sau de conducere prin mutarea acestuia este reprezentat de art. 91 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, care are urmatorul continut:
”ART. 91
(1) Mutarea în cadrul autorităţii sau instituţiei publice ori în cadrul altei structuri fără personalitate juridică a autorităţii sau instituţiei publice poate fi definitivă ori temporară.
(2) Mutarea definitivă poate avea loc în următoarele situaţii:
a) când se dispune de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea funcţionarul public pe o funcţie publică vacantă echivalentă, de aceeaşi categorie, clasă şi, după caz, de acelaşi grad profesional, sau pe o funcţie publică vacantă de nivel inferior pentru care sunt îndeplinite condiţiile specifice prevăzute în fişa postului. În cazuri temeinic justificate, mutarea se poate dispune motivat de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, cu repartizarea postului corespunzător funcţiei deţinute de funcţionarul public. În oricare dintre situaţii este necesar acordul scris al funcţionarului public;
b) la solicitarea justificată a funcţionarului public, cu aprobarea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, pe o funcţie publică vacantă echivalentă, de aceeaşi categorie, clasă şi, după caz, la acelaşi grad profesional, sau pe o funcţie publică vacantă de nivel inferior pentru care sunt îndeplinite condiţiile specifice prevăzute în fişa postului;
c) în alte situaţii prevăzute de dispoziţiile legale.
(3) În cazul înalţilor funcţionari publici, mutarea definitivă se poate dispune de persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică, la solicitarea motivată a înaltului funcţionar public şi cu aprobarea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în care se găseşte funcţia publică de conducere ori de execuţie vacantă pe care urmează a fi mutat definitiv, cu îndeplinirea condiţiilor specifice prevăzute pentru funcţia publică respectivă.
(4) Mutarea temporară pe o altă funcţie publică se dispune motivat, în interesul autorităţii sau instituţiei publice, de către conducătorul autorităţii ori instituţiei publice, pe o funcţie publică vacantă echivalentă, de aceeaşi categorie, clasă şi, după caz, de acelaşi grad profesional, pentru care sunt îndeplinite condiţiile specifice prevăzute în fişa postului sau, după caz, cu repartizarea postului corespunzător funcţiei deţinute de funcţionarul public, pentru o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristic.
(5) În mod excepţional, mutarea temporară sau definitivă poate fi solicitată de funcţionarul public în cazul în care starea sănătăţii, dovedită pe baza unui examen de specialitate, nu îi mai permite desfăşurarea activităţii în acel compartiment. Mutarea temporară sau definitivă se face în condiţiile prezentei legi, dacă funcţionarul public în cauză este apt profesional să îndeplinească atribuţiile care îi revin.
(6) Dacă mutarea se dispune în altă localitate, funcţionarul public beneficiază de drepturile prevăzute la art. 90 alin. (3).
(7) Funcţionarul public poate refuza mutarea în cadrul altei structuri a autorităţii sau instituţiei publice în altă localitate, dacă se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 89 alin. (3). Refuzul nejustificat constituie abatere disciplinară.”
Sper ca textul legal citat mai sus va lamuri problema Dvs.
Multumesc pt promptitudine...nu este vorba despre alta localitate insa aveam dubii pentru ca este vorba de posturi temporar vacante iar functionarul public a fost angajat pentru o anumita perioada. Dar mutarea se va face inainte sa-i expire termenul pentru care a fost angajat.
Eu nu văd posibilă mutarea de pe un post temporar vacant pe un alt post temporar vacant.

Art. 91 din Legea nr. 188/1999 prevede faptul că mutarea are loc pe o funcție publică vacantă, în ambele ipoteze ale mutării. În plus, art. 4, alin. (3) din Legea nr. 188/1999 dispune că o funcţie publică de execuţie temporar vacantă poate fi ocupată numai prin redistribuire sau prin concurs.

Pe de altă parte, ne aflăm în sfera raporturilor juridice de drept administrativ, unde principiul ”tot ceea ce nu este interzis de lege este permis” acționeaza fie cu o vigoare atenuată, fie invers - adică tot ceea ce nu este permis este interzis. Prin urmare, nu se poate spune că dacă legea nu interzice expres acest tip de mutare înseamnă că o permite.
Buna seara. Stimata Doamna, cu tot respectul, mutarea temporara a functionarului public pe o alta functie publica este posibila, cu toate ca Dvs. nu vedeti aceasta posibilitate. Conditiile in care poate fi dispusa mutarea temporara a unui functionar public (indiferent daca acesta ocupa o functie definitiva sau una temporara) sunt reglementate in mod expres la art. 91 alin.(1), (4) si (5) din Legea nr. 188/1999, republicata.

Alte discuții în legătură

Functionar public mariaioan mariaioan Buna ziua imi puteti spune daca in cf cu legislatia actuala, un functionar public pe o functie temporar vacanta poate fi redistribuit pe o alta functie, de ... (vezi toată discuția)
Mutare post vacant (functie publica )dintr-un serviciu in alt serviciu viocorb@yahoo.com viocorb@yahoo.com cum se poate muta un post vacant ( functie publica) dintr-un serviciu in alt serviciu Ce acte trebuiesc emise si un baza caror articole din L188/1999 (vezi toată discuția)
Mutare temporară funcționar public ElenaMS ElenaMS Sunt funcționar public inspector principal , Spclep. Mi s-a solicitat acordul pt mutare temporară pe o funcție temporar vacantă, urmând a mi se pune la ... (vezi toată discuția)